Haberi önce dün (23 Haziran) ODA TV duyurdu: “SETA’da deprem… Gazetecileri fişleyen isim bıraktı. SETA kadrosunda yer alan 20 kişi kovuldu. Gazetecileri fişleyen rapora imza atan İsmail Çağlar da istifa etti.”
ODA TV’deki haberin ardından, aynı elden çıkmış gibi duran mesajlarla SETA’dan tasfiye edilen isimler Twitter’dan açıklamalar yapmaya başladı.
ODA TV’nin haberine kadar SETA’nın sayfasında duran isimler, haberin ardından tek tek sayfadan çıkarıldı.
Aslında tasfiye bir ay önce gerçekleşmiş ama henüz açıklanmamıştı.
Saklanan ayrılık ODA TV haberiyle açığa çıkmış oldu ve sanki o an istifa edilmiş gibi mesajlar yazıldı.
Peki, bu 20 kişi istifa mı etti yoksa işten mi çıkarıldı?
Mesajlara bakılırsa çoğunluk ayrıldığını söylüyor.
Bu ortak hikâyeyi medya direktörü İsmail Çağlar’ın mesajı bozuyor:
“İşten çıkarılmaları yanlış bulduğum için ayrıldım.”
Yaşanan istifa değil, bir tasfiyeydi.
SETA’da 10 araştırma direktörlüğü vardı.
Ayrılan isimlerden Hasan Basri Yalçın Strateji Araştırmaları Direktörü, İsmail Çağlar Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü, Enes Bayraklı Avrupa Çalışmaları Direktörü ve Ali Aslan Siyaset Araştırmaları Direktörü’ydü. Yusuf Özkır ise SETA’nın aylık dergisi Kriter’in genel yayın yönetmeniydi.
Yani yönetici pozisyonundaydılar.
SETA’nın Genel Koordinatörü olan Burhanettin Duran organizasyonda değişiklik kararı aldı, 10 direktörlüğü kapatıp yerlerine 4 direktörlük kurdu.
Yani aslında direktörlükleri kapatılan isimlere kapı gösterildi.
Duran, aynı zamanda Fahrettin Altun’un SETA Başkanlığı döneminde kurulan ve her ay kapaklarını Erdoğanlı bir siyasi sloganın süslediği Kriter dergisini de kapattı.
Peki, Burhanettin Duran neden böyle bir karar aldı?
İktidara yakın gazetelerde yazılar yazan, televizyonlarda her akşam iktidarı hararetle savunan bu isimler neden bu şekilde tasfiye edildiler?
Tabii ki Doğu Perinçek’in açıklaması yüzünden değil.
Ama bir tarafında Perinçek olmasa da mesele bir fraksiyon çatışması.
Bunu, tasfiye edilen isimlerin tweetlerinde kalıp olarak yer alan vurgudan anlamak mümkün.
Ayrılık mesajlarında hepsi özenle aynı cümleyi kurdular: “Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Büyük Türkiye mücadelesine farklı kulvarlarda elimden geldiğince katkı vermeye devam edeceğim.”
Peki kimler arasında yaşandı bu fraksiyon çatışması?
SETA’dan tasfiye edilen isimlerin ortak noktası hepsinin Fahrettin Altun’a çok yakın isimler olması.
SETA’nın İstanbul ayağı Altun’a yakın isimlerden oluşturulmuştu. Çoğu, Davutoğlu ile Bilim ve Sanat Vakfı’nda tanışmış ama 2016’da Davutoğlu’nun tasfiyesinde eski hocaları yerine Erdoğan’ı ve Albayrak kardeşleri seçmişlerdi.
Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak 2013’ten bu yana aynı zamanda SETA Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı.
Albayrak, daha önce Fahrettin Altun’un SETA Genel Koordinatörü olduğu dönemde de bu pozisyondaydı.
Kulislere göre bu tasfiye Serhat Albayrak ile Fahrettin Altun arasındaki gerilimin sonucu.
Gerilimin köklerinin 2018’e kadar dayandığı söyleniyor.
Serhat Albayrak, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na Turkuvaz Medya Kurumsal Başkanı Fecir Alptekin’i getirmek istemişti.
Hatta bu yüzden Alptekin Temmuz 2018’de görevinden ayrılıp Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına getirildi.
Ama Cumhurbaşkanı, onun yerine SETA’dan Fahrettin Altun’u tercih etti.
Altun da aslında “Albayrak’ın adamı” diye biliniyordu ve ona çok yakın bir isimdi ama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda ondan bağımsız önemli bir siyasi güç elde etti.
İkili arasındaki krizi doruğa çıkaran gelişme Berat Albayrak’ın Instagram üzerinden istifası oldu.
Altun, kendisine bağlı Anadolu Ajansı’nda bu istifayı haber yaptırmadı. İstifanın 23 saat sonraki Cumhurbaşkanlığı açıklamasına kadar televizyonlarda konuşulmasını da engelledi.
Berat Albayrak için “görevden af talebi kabul edildi” diyen Cumhurbaşkanlığı açıklamasını da Altun’un kaleme aldığı iddia ediliyor.
Bardağı ise Anadolu Ajansı yönetim kuruluna Fahrettin Altun’a çok yakın iki SETA’cının; İsmail Çağlar ile Yusuf Özkır’ın atanması taşırdı.
Altun’un bu kadrolaşma çabasına karşı Serhat Albayrak da Burhanettin Duran üzerinden SETA’da Altun’a yakın isimleri tasfiye etti.
Fahrettin Altun’un ayrılan isimlere Üsküdar’da yeni bir think tank kurduracağı söyleniyor.
Haziran ayı başında ayrılan SETA’cıların attığı şu tweetin de onun bir işareti olduğu iddia ediliyor.
Tasfiye edilen SETA’cıların bir kısmı Sabah ve Takvim gazetelerinde yazıyor. Onların bu köşeleri kaybedip kaybetmeyeceğini, her akşam çıktıkları televizyonlara çıkmaya devam edip edemeyeceklerini zaman gösterecek.