Ana SayfaANALİZLERANALİZ | Tek millet-iki devlet ya da hayaller-hayatlar

ANALİZ | Tek millet-iki devlet ya da hayaller-hayatlar

Dağlık Karabağ savaşıyla Türkiye’deki popülaritesi zirve yapan Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Noel çamı önündeki fotoğrafı, Ramazan’da çay keyfi videosu ve İsrail’e karşı sessizliğiyle muhafazakarları, Uygurlara karşı sessizliğini korurken Çinli şirketleri Karabağ’a davet eden tweeti ve bizzat Bahçeli’nin planlarını açıkladığı MHP’nin Şusa’da yaptırmak istediği okula onay vermeyerek ise milliyetçileri kızdırdı. En son Eurovision’da Azerbaycan’dan İsrail’e 12 puan geldi.

20 yıla yakın zamandır Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı makamında oturan İlham Aliyev ile Türkiye kamuoyunun ilişkisi tarihe İkinci Karabağ Savaşı olarak geçen süreçte yeni bir boyuta geçti. Aliyev’in işgale karşı mücadelesi ve Türkiye’nin verdiği askeri destek milliyetçi ve muhafazakar çevrelerde tek millet-iki devlet rüzgarı estirdi, Aliyev’e sempati zirve yaptı. Ama son aylarda yaşanan bazı olaylar Aliyev ve Azerbaycan ile ilgili milliyetçi ve muhafazakar çevrelerde kafaları karıştırmış gözüküyor.

İşte Türkiye kamuoyunda Aliyev-Azerbaycan hayal kırıklıklarının tam listesi.

1-Aliyev çifti Noel çamı önünde

Mihriban Aliyev 24 Aralık 2020 Noel akşamı, İlham Aliyev ile birlikte büyük bir Noel çamı önünde spor kıyafetler içindeki fotoğraflarını paylaşınca muhafazakar çevrelerden tepkiler geldi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EqA-75fXAAYDN52.jpg
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:screenshot_4.jpg
Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:screenshot_3.jpg

2- Ramazan’da çay keyfi

Ramazan’ın son gününde Aliyev’in eşi ve yardımcısı Mihriban Aliyev’in paylaştığı, İlham Aliyev’i çay içerken gösteren video da yine muhafazakar kesimlerden tepki aldı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2021-05-30 14.57.56.png

3-“İsrail’i kınamayacak mısınız”

İsrail’in Kudüs ve Gazze’deki saldırıları sonrası, Aliyev’in Karabağ savaşında İHA desteği aldığı İsrail’e karşı sessizliğine tepkiler yükseldi; Aliyev’in İsrail ile olan yakın ilişkilerini hatırlatan bilgi ve bulguların sosyal medyada yayılmasıyla devam etti. Bunlardan biri de 2015’de Bakü’de Flame Towers’a İsrail bayraklarının yansıtıldığı fotoğraf karesiydi. Gazze atış altındayken, Tel Aviv’deki Moshe Dayan Enstitüsü’nden bir uzmanın paylaştığı fotoğrafa tepkiler yağdı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E1-hAs0XsAIFe_K.jpg

4- “Çin şirkətlərinin daha geniş şəkildə iştirakını arzulayırıq”

Aliyev’in 21 Mayıs günü işgalden kurtarılan toprakların geleceğine ilişkin Twitter’dan paylaşımlar yapan Aliyev’in attığı bir tweet, Türkiye kamuoyunda Filistin ve oruç polemiklerinde pek bir sıkıntı yaşamadığı Türkçü-milliyetçi çevrelerle arasını bozdu.

Kurtarılmış bölgelerin imarı ve altyapısı için Çinli inşaat şirketlerini davet eden Aliyev’e bu sefer de Türkçülerden tepki geldi. Çin’in Uygur Bölgesi’ndeki baskıcı politikalarını hatırlatan milliyetçi sosyal medya kullanıcıları Aliyev’i uyararak, “bu yol Türk Birliği’ne gitmez” dedi.

5- Eurovision’da Azerbaycan 12 puanını İsrail’e verdi.

Eurovision Şarkı Yarışması’nda Azerbaycan ve İsrail finallere kaldı. Halkın telefonla verdiği oylarla yapılan televoting oylamasına göre Azerbaycanlılar 12 puanı yarışmayı 17. sırada bitiren İsrail’e verdi. Puanlama da tepkilere neden oldu.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E2FOlAJXEAI1Gi1.png

6-MHP’nin okuluna Azerbaycan’dan red

Ve bizzat MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin planlarını açıkladığı, MHP’nin Karabağ’da işgalden kurtarılan Şusa’ya yaptırmak istediği okul, Aliyev yönetimi tarafından uygun görülmedi. Azerbaycan’ın kararını Bahçeli açıkladı. Bahçeli’nin tweetlerinin altında Türk dünyasının birleşmesini savunan ülkücülerden Azerbaycan’a tepkiler geldi.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E2kY24BWEAcW7PS.jpg

Okulun planını, Bahçeli parti grubunda açıklamıştı.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:E2j8abmWUAc2mb7.png
- Advertisment -