Ursula von der Leyen, Twitter’da yaptığı açıklamada, CB Erdoğan ile “AB ile Türkiye ilişkilerinde daha olumlu bir gündemin mümkün olması amacıyla sürdürülebilir gerilim azaltmanın ve güvenilirlik inşasının daha da güçlendirilmesinin önemini” vurguladıklarını söyledi.
Açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 25-26 Mart AB Liderleri Zirvesinden sonra Türkiye’ye bir ziyaret yapmayı düşündüğü de belirtildi. Zirvede, AB mali desteği karşılığında, Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin AB’ne girişini kısıtlayan sözleşmenin güncellenmesi konusunun da ele alınması bekleniyor.
AB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle, Aralık 2020 zirvesinde Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı almasından sonra, Ankara’nın yılbaşından bu yana başlattığı diplomatik girişimlere, ABD’nin de uyarısıyla yaptırımları rafa kaldırarak cevap verdi.
Bu kararın ardından yumuşayan havada gerçekleştirilen video konferansta, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik müzakereler dahil olmak üzere Doğu Akdeniz ve AB-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra Türkiye’deki Suriyeli göçmelerin durumu ile Suriye ve Libya gibi bölgesel sorunlar hakkında görüş alış verişi yapıldı.
AB, video konferans öncesinde HDP’nin yasaklanması davasının AB adayı Türkiye’nin temel demokratik yükümlülüklerini baltalayacağını açıklamıştı ancak Erdoğan ile yapılan görüşmeye ilişkin açıklama metninde HDP davası yer almadı.
AB, Türkiye’deki anti-demokratik gelişmelerden “derin endişe” duymaya devam etmekle birlikte, NATO müttefiki ve AB üyeliğine aday Türkiye ile Erdoğan’ın bu yıl başından bu yana AB ile ilişkilerde benimsediği “daha yapıcı” tutum nedeniyle diplomatik yollardan pazarlıklar yoluyla ilerlemeyi tercih ediyor.