Ana SayfaÖZEL HABERAnkara’nın ortasında hukuka karşı bir emniyet amiri: Somali lokantasının tabelasını gece tehditle...

Ankara’nın ortasında hukuka karşı bir emniyet amiri: Somali lokantasının tabelasını gece tehditle beyaza boyattırdı

Ankara Kızılay’da Somalililer tarafından işletilen ve daha önce polis baskısı nedeniyle tabelasını defalarca değiştiren Saab Cafe’nin yeniden kendi adıyla yaptırdığı tabelasının açılış törenine polisler yine müdahale etti. Açılışa katılan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu polislerin uygulamasına itiraz edince karşısında Çankaya Emniyeti’nde görevli bir emniyet amirini buldu. Yeneroğlu’na parmak sallayan, “lan haddini bil” diyen emniyet amiri; kafenin renkli tabelasında yer alan sarı, kırmızı, yeşil renklerde de terör örgütünün renklerini gördü. Tabelada mekan adının bulunduğu kısmın dışında kalan yerlerin beyaza boyanması şartıyla kalabileceğini söyledi. Yeneroğlu, olayı Serbestiyet’e değerlendirdi: “Bütün dünyanın önünde çok büyük bir ayıpla karşı karşıya kalıyoruz.” Yeneroğlu gece saatlerinde kafe adının yazdığı kısmın da beyaza boyandığını gösteren fotoğrafı, "Yine zorbalık kazandı" diyerek paylaştı.

Başkent Ankara’nın kalbi Kızılay’da Afrika kökenli göçmenlerin ticari ve sosyal hayattaki görünürlüğü Altındağ Önder mahallesinde gerçekleşen olaylardan sonra medyatik bir boyut kazanmıştı.

Kızılay’daki iş yerlerine polis tacizi iddialarını konu alan haberlerin ardından Ankara’daki Afrika kökenli nüfusa karşı kurumsal ırkçılığın olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.

Bu işletmelerden biri olan Saab Arap-Afrika Yemekleri isimli restoranın sahipleri, sürekli gerçekleşen polis denetimleri ve denetime gelen polis ekiplerinin sözlü tacizleri sebebiyle ismini değiştirmek zorunda kalmıştı.

30 Ekim 2021’de Serbestiyet’ten Sinem Ay’a konuşan restoranın ortaklarından Somali kökenli Mohamed Isse Abdullahe bir emniyet mensubunun kendisine “Burayı Türkleştireceğim, Somalilileri söküp atacağım” dediğini belirtmişti.

Yaşananların haberleşmesi ve sosyal medyada gündem olmasının ardından birçok kişi Somalili işletmecilere destek vermek için Saab Cafe-Restoran’ı ziyaret etmişti.

Dükkan sahibi Somalili işletmeciler, kendilerine verilen desteklerin ardından bugün yeniden yaptırdıkları “Saab Cafe” tabelasının açılışını gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

Tabelanın açılış töreni bugün polis uygulamalarına tepki ve Saab Cafe işletmecisi Somalilere destek vermek için gelen vatandaşlarla birlikte yapıldı.

Fakat açılış sonrasında polis ekipleri tabelanın kaldırılmasını istedi.

Açılış töreni için kafeye gelen DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, polisin bu isteğinin hukuksuz olduğunu belirterek karşı çıktı ve Çankaya Emniyeti’nden bir emniyet amiri ile sözlü tartışma yaşadı.

“Kızılay’ın göbeğinde ırkçılık yapıyorsunuz, hukuksuz talimatları uygulamayacaksınız” diyen Yeneroğlu’na emniyet amiri, “Sen haddini bileceksin” şeklinde karşılık verdi.

Emniyet amirinin Yeneroğlu’na karşı tavrı ve sözleri çekilen videolara yansıdı.

Yaşanan gerilimin ardından emniyet amiri, tabelada bulunan birçok renkten yeşil-sarı-kırmızı’nın terör örgütünü çağrıştırdığını, o kısımların beyaza boyanması halinde tabelanın yerinde kalabileceğini söylemesi üzerine tabelanın bir kısmı beyaz renge boyandı.

Yeneroğlu: Ben gelince ve iş büyüyünce, durumdan sıyrılabilmek için böyle bir bahane buldular

Olayın ardından Serbestiyet’e konuşan Mustafa Yeneroğlu şunları söyledi:

“Tabelada sarı, kırmızı, yeşil renkleri de varmış. Bu da terör örgütünü çağrıştırıyor diye bir bahaneye sarıldılar. Ben gelince ve iş büyüyünce, durumdan sıyrılabilmek için böyle bir bahane buldular.

Bana terbiyesizlik yaptılar. Birkaç AK Partili milletvekili de ‘bu ne rezillik diye aramış.’”

Polisin ‘ırkçı motivasyonla yaptığı baskınların hukuku ayaklar altına almak’ olduğunun altını çizen Yeneroğlu, “bütün dünyanın önünde çok büyük bir ayıpla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Av. Mazılıgüney: Bunu bir bahane olarak değerlendirdik

Olay yerinde bulunan ve tabelanın beyaza boyanması kaydıyla Saab Cafe yazısının bulunduğu tabelanın asılı kalmasına izin veren emniyet amirinin kararını tutanak altına alan Av. Levent Mazılıgüney de Serbestiyet’e şunları söyledi:

“Saab Cafe yazısıyla birlikte renkli bir tabela yapmışlar. Tabela açılışı öncesi çok sayıda sivil polis gelmiş. Ben geldiğimde bize göre hukuka uygun olmayan birçok kontrol yapılıyordu. Yeneroğlu vekilimizin de yerinde itirazları oldu.

Mekân sahipleri emniyet görevlileriyle görüştü. Biz iki avukat görüşmeye şahitlik ettik. Renklerle ilgili bir hassasiyet olduğu anlaşıldı.

Tabelanın beyaza boyanması ama ismin kalabileceği şekilde anlaşıldı. Bunu da mekân sahipleri bir uzlaşma olması ve meselenin çözülmesi adına mekân sahipleri teklif etti. Saab ismi duruyor ama tabelalar boyandı.”

Polisin yasadışı örgüt renkler olduğu gerekçesiyle tabelayı indirmek istediğini mekân sahiplerine sözlü olarak ilettiklerini belirten Mazılıgüney “Ama tabelada mavi de var, kahverengi de var, rengarenk bir tabela. Bunu bir bahane gibi değerlendirdik” dedi.

Mazılıgüney, polislerin beyaza boyanmış haliyle tabelanın kalabileceğini söylediklerini belirtti.

Saab Cafe’nin ortaklarından Mesaret adlı Türkiye vatandaşı da ‘Vatandaşı olduğum ülkede çalışamıyorum’ diyerek yaşananlara tepki gösterdi.




Mazılıgüney ve Av. Salih Efe, mekan sahipleriyle polisler arasındaki tabela uzlaşmasını tutanak altına aldı

Sosyal medyada kafenin tabelasının boyanmasına tepkiler geldi:

https://twitter.com/hsnpplt27/status/1537843044287905794?s=20&t=2IjDtRQc28tM16i7qIia6A

“Yine zorbalık kazandı”

Yeneroğlu, gece saatlerinde tabelada Saab Cafe yazısının bulunduğu yerin de beyaza boyandığını gösteren bir fotoğrafı şu mesajla paylaştı:

“Yine zorbalık kazandı… Yine ben güçlüyüm, kaba kuvvetle zayıfı ezer geçerim, hukuk arkadan gelsin diyenler kazandı… Geçecek inşallah bu günler, bitecek bu güç sarhoşluğu, son bulacak bu zorbalıklar… Ama unutmayın ki siz bu kötülüklerinizle anılacaksınız.”

- Advertisment -