Ana SayfaHaberlerArjantin’de protestocular sokağa çıktı; IMF Başkanı aksiliklere rağmen Milei'ye güvendiklerini söyledi

Arjantin’de protestocular sokağa çıktı; IMF Başkanı aksiliklere rağmen Milei’ye güvendiklerini söyledi

Arjantin'in yeni liberteryen ekonomist başkanı Javier Milei, seçimden önce sözünü verdiği kamuda daralma ve piyasada serbestleşme vaatleri kapsamında bir dizi kamu kurumunun özelleşmesini öngören teklifi Kongre'ye gönderdi. Teklifi protesto eden bir grup Arjantinli sokağa çıkarken IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva'dan Milei'ye destek açıklaması geldi: "Şu ana kadar iyi bir ekonomik ekip ve çok pragmatik bir başkan gördük. Ülkenin bu zorluktan nasıl çıkabileceğinin yollarını arıyor. IMF, siyasi aksamalara rağmen Milei'nin ekonomiyi elden geçirme çabalarına güveniyor."

Arjantin’de liberteryen başkan Milei’nin ekonomik reform teklifini protesto eden bir grup Arjantinli sokağa çıktı.

Devlet kurumlarının bazılarının özelleştirilmesini öngören teklif, kamu bütçesini kısmayı, devlet kontrolünü azaltmayı amaçlıyor.

Milei’nin iktidar koalisyonu Kongre’nin her iki kanadında da azınlık durumunda. Bu şartlarda paket Kongre’nin alt kanadından geçerse, gelecek hafta Senato’da ele alınacak.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva: “IMF, siyasi aksamalara rağmen Milei’nin ekonomiyi elden geçirme çabalarına güveniyor”

Teklifle ilgili tartışmalar sürerken IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva’dan Milei ve Arjantin’le ilgili dikkat çekici bir açıklama geldi.

IMF Genel Müdürü, Arjantin’in “çok pragmatik” Devlet Başkanı Javier Milei’yi övdü ve bir dizi siyasi aksiliğe rağmen krizden etkilenen ekonomiyi elden geçirme çabalarına fonun duyduğu güveni vurguladı.

Georgieva Perşembe günü Washington’da düzenlenen basın brifinginde Arjantin’in son yirmi yılda yaşadığı en kötü ekonomik krize atıfta bulunarak, “Şu ana kadar iyi bir ekonomik ekip ve çok pragmatik bir başkan gördük. Ülkenin bu zorluktan nasıl çıkabileceğinin yollarını arıyor” dedi.

Aralık ayında göreve gelen liberteryen bir ekonomist olan Milei, Arjantin’in 44 milyar dolarlık sorunlu kredi programını yeniden rayına oturtmak için harcamaları kısma ve merkez bankası rezervlerini yeniden inşa etme sözü vermişti.

Arjantin’in toparlanması IMF için büyük önem taşıyor. Georgieva Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Arjantin’in fonun en büyük borçlusu olduğunu ve ilk olarak 2018’de kabul edilen ve 2022’de yeniden finanse edilen paketin “önemli ölçüde rayından çıktığını” söyledi ve önceki sol eğilimli Peronist hükümetin “tutarsız politikalarını” gerekçe gösterdi.

IMF Yönetim Kurulu Çarşamba günü 4.7 milyar dolarlık kredi ödemesini onaylayarak bir önceki hükümet döneminde kaçırılan bir dizi hedeften feragat etti.

Fon ayrıca, Milei’ye hedeflere ulaşması için daha fazla zaman tanımak amacıyla gözden geçirmeleri erteleyerek, programı orijinal 24 Eylül bitiş tarihinden itibaren üç ay uzatmayı kabul etti.

Arjantinliler, Milei’nin pesonun yüzde 54 resmi devalüasyonunu, enerji ve ulaşım sübvansiyonlarında kesintileri ve gıda ve yakıt için fiyat sabitleme anlaşmalarının kaldırılmasını içeren erken reformlarının etkisini hissettikçe, ülkedeki krizin önümüzdeki aylarda yoğunlaşması bekleniyor. Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 211 ile son otuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Salı günü IMF, Arjantin için 2024 ekonomik büyüme tahminini, “makroekonomik istikrarı yeniden tesis etmek için önemli bir politika ayarlamasının” olası etkisini gerekçe göstererek yüzde 2,8’lik bir daralmaya indirdi.

- Advertisment -