Antalya’da yedi kişi, “orman yakma” ve “PKK üyeliği” suçlamalarıyla tutuklandı.
Şüphelilerden M.U. ve C.K.’nın Bursa’da kiraladıkları bir evde orman yakma ve EYP yapımında kullanılan çok sayıda patlayıcı madde ele geçirildi.
M.U., ifadesinde, PKK’nın orman yakma eylemlerini yapan ve “Ateşin Çocukları İnisiyatifi” diye adlandırılan alt yapılanmasının talimatları doğrultusunda başta Antalya, Bursa, Muğla ve Tekirdağ olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinde orman yakma eylemi yapılacak alanlarda keşif yapmak için talimatlar aldığını söyledi.
İrtibatlı olduğu PKK mensuplarının kendisine internet tabanlı uygulamalar üzerinden ormanlık alanlar ve tarlaların işaretli olduğu haritalar gönderdiğini belirten M.U., keşif faaliyetleri esnasında çektiği videoları irtibatlı olduğu PKK’lılara ilettiğini anlattı.
M.U., kendisinden keşif yaptığı alanları yakmak üzere patlayıcı madde temin etmesinin ve EYP hazırlamasının istendiğini; bunlar için PKK’nın para gönderdiğini söyledi.
“Montajlanmış orman yangını videolarıyla PKK’yı dolandırdım”
M.U., geçmiş yıllarda meydana gelen orman yangını görüntülerini montajlayarak kendisi tarafından yapılmış yeni bir eylemmiş gibi PKK mensuplarına gönderdiğini, çektiği görüntü ve videolar karşılığında para alarak örgütü dolandırdığını anlattı.
2022’de 302 olay üstlenildi, 119’u hiç yaşanmadı, 8’i PKK bağlantılı
Hükümete yakın medyada çıkan haberlere göre; PKK’nın “Ateşin Çocukları” ve diğer bazı alt yapılanmalarının 2022 yılında Türkiye sınırları içinde 302 olayı üstlendiği, bu olaylardan 119’unun hiç gerçekleşmediği, sadece 8 olayın PKK ve sempatizanları tarafından yapıldığı belirlendi.
“Ateşin Çocukları”, özellikle 2021 yazındaki orman yangınlarında medyada sıklıkla gündeme gelmişti. Başta hükümete yakın medya kuruluşları, birçok ildeki büyük çaplı orman yangınlarının PKK’nın “Ateşin Çocukları” gibi alt yapılanmalarının sabotajları sonucu çıktığı iddialarına geniş yer vermişti.
“Montajlanmış orman yangınları” haberi hükümete yakın medyanın birinci sayfalarında
“Ateşin Çocukları” mensubu M.U.’nun sahte orman yangını görüntüleriyle PKK’yı dolandırdığı ifadesi; Akşam, Yeni Şafak, Türkiye gibi gazetelerin birinci sayfasında yer aldı.
Haber dünden (30 Ekim) beri Sabah başta olmak üzere birçok medya kuruluşunun internet sitesinde ve dijital medya organlarında da geniş yer aldı.
Soylu dikkat çekmişti
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2020 Ekim ayında Hatay’da üç ilçeye yayılan ve kamuoyunda PKK’nın yaptığı şüphesi oluşan orman yangını sonrası şunları söylemişti:
“1 Ocak’tan bugüne kadar, terör örgütünün çeşitli adlar altında üstlendiği, ‘Ateşin Çocukları’ da dahil olmak üzere yaklaşık 850 olay var. Bu olayların 400’ü hiç yok. Hiç baki olmamış.
“Neden? Bunlar da bir çeşit terör propagandasıdır. Bu olayların 300’ünün tüm adli araştırmalar sonucu kontaktan, elektrikten, herhangi bir ihmalden kaynaklandığı savcılıklarımızca tespit edilmiş. Yaklaşık 90’ının soruşturması devam ediyor. 22’sinin PKK terör örgütüyle irtibatlı olabileceği konusunda hem savcılıklarımızın hem güvenlik birimlerimizin tespiti söz konusu.”