Ana SayfaHaberlerDünyaAvrupa Siyasi Topluluğu zirvesine beş gün kaldı, Türkiye’nin katılımı hâlâ belirsiz

Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine beş gün kaldı, Türkiye’nin katılımı hâlâ belirsiz

İlk kez 9 Mayıs’taki son Avrupa Günü'nde Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından önerilen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) ilk toplantısını 6 Ekim’de Çekya’nın başkenti Prag’ta yapacak. Türkiye, zirveye beş gün kala toplantıya katılıp katılmayacağını hâlâ bildirmemiş durumda.

İlk kez 9 Mayıs’taki son Avrupa Günü’nde Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından önerilen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) fikri 6 Ekim’de Çekya’nın başkenti Prag’ta yapılacak toplantıyla somut bir içerik kazanacak.

Prag’a Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin yanı sıra aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 17 devlet davet edildi. Davetli ülkeler arasında AB’ye aday ülkelerin yanı sıra Gürcistan, Moldova, Azerbaycan, Ermenistan, İngiltere, Norveç ve İsviçre de bulunuyor.

“‘Rusya hassasiyetinde’ ölçü kaçmış durumda”

T24’ün dış politika yazarı Barçın Yinanç, dün (30 Eylül) itibariyle Türkiye’nin toplantı için teyit vermediğini öğrendiğini yazdı. Yinanç yazısında Türkiye’nin pozisyonunu şöyle yorumladı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından en önemli endişeyi, zirvenin Rus karşıtı bir çehreye bürünüp, Moskova’nın şiddetle eleştirileceği bir platforma dönüşmesi oluşturuyor. Türkiye’nin ‘Rus karşıtı’ bir zirveye katılımının Rusya – Ukrayna savaşında oynamaya çalıştığı arabuluculuk rolüne zarar vereceğinden endişe ediyor.

“Cumhurbaşkanının zirveye katılmaması ‘demokratik rejimler grubu ile otoriter rejimler grubu’ olarak şekillenmekte olan ayrışmada, Türkiye’nin konumu, yönelimine dair tereddütleri ciddi şekilde pekiştirecek. Cumhurbaşkanının bunu dert edeceğini sanmıyorum. Cumhurbaşkanının asıl meselesi Rusya’yı ürkütmemek. Ancak gelinen aşamada, bu ‘Rusya hassasiyetinde’ ölçü kaçmış durumda.

“Batı’nın yanında yer almayan Çin ve Hindistan gibi ülkelerin bile uyarılarına kulak vermeyen Vladimir Putin bırakın müzakere masasına yanaşmayı, Ukrayna’ya ait dört bölgeyi ilhak ederek uzlaşmaya kapıyı kapatıyor. ‘Bu Türkler bize ne kadar müzahirler; biz de biraz daha uzlaşmacı olsak’ dedikleri yok. Yani Türkiye’nin Rusya hassasiyetinin bedeli yükselirken, getirisi azalıyor.

“Ben yine de Cumhurbaşkanının bu tespitten yola çıkarak değil de; yani Putin’le yan yana görünmenin artan maliyetini dengelemek adına değil de; Avrupalı liderlerle aynı fotoğraf karesinde olmanın içeriye vereceği mesaj açısından Prag’a gitme kararı alacağını düşünüyorum.

“Şangay İşbirliği Örgütü’nün Semerkant zirvesinden yansıyan fotoğrafları tartışma yaratan Erdoğan, Doğu’daki olduğu kadar Batı’daki liderlerle de bir araya gelen ‘önemli şahsiyet’ algısını pompalayacağı bir fırsatı kaçırmayacaktır.”

- Advertisment -