Ana SayfaVİDEO HABER“Avrupa’daki aşırı sağ başka türlü seçim kazanamayacağını anlayınca kendini törpülemeye başladı”

“Avrupa’daki aşırı sağ başka türlü seçim kazanamayacağını anlayınca kendini törpülemeye başladı”

Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: “Avrupa'daki aşırı sağ kendini yavaş yavaş törpülemeye başladı. Başka türlü seçim kazanamayacağı kanaatinde. Fransa'da Le Pen'e karşı herkes birleşti. Dikkati çeken başka bir nokta, herkes genç yüzleri öne sürüyor; Gerek Macron tarafı, gerek Le Pen tarafı. "Avrupa Birliği çöküyor, bitti" demek aşırı bir görüş.

Herkese iyi bayramlar. Ukrayna’yla başlayalım. Biliyorsunuz Rusya, savaşı kazanmış gibi bir takım şartlarını öne sürdü: Ukrayna ilhak edilen 4 vilayetin topraklarından vazgeçecek, NATO’ya girmeyecek… Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. İsviçre’de yapılan zirvede de diyalog reddedilmedi ama Ukrayna’nın toprak bütünlüğü üzerinden bir diyalog sürdürüldü. Bu arada dikkati çeken bir husus, Güney Küre’den on altı ülke çekimser kaldı. Bu Ukrayna için hoş bir şey değil. Rusya’nın, yavaş yavaş Avrupa ülkeleri askeri eğitim ve diğer yardımlarla bu işe daha da müdahil oluyorlar.

Avrupa’daki Siyasal Durum

Gelelim Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra bazı ülkelerdeki siyasal tabloya. Avrupa’da siyasal tablo şekilleniyor. Dikkati çeken bir husus var: Aşırı sağ kendini yavaş yavaş törpülemeye başladı. Başka türlü seçim kazanamayacağı kanaatinde. Fransa’da Le Pen’e karşı herkes birleşti. Dikkati çeken başka bir nokta, herkes genç yüzleri öne sürüyor; Gerek Macron tarafı, gerek Le Pen tarafı. Bu ne ölçüde başarılı olacak göreceğiz. Ama “Avrupa Birliği çöküyor, bitti” demek biraz aşırı bir görüş.

Güney Afrika’daki Seçimler

Gelelim Güney Afrika’daki seçimlere. Seçimleri mevcut Cumhurbaşkanı kazandı. Ama Güney Afrika’da bir koalisyon hükümeti kurulacak. Dikkatimi çeken husus, Güney Afrika son derece olgun bir tutum içinde.

Gazze

En son Gazze. Gazze’de Birleşmiş Milletler ateşkes kararını kabul etti. Ama mesele halledilmedi. Diplomaside bir laf vardır, şeytan ayrıntıda gizlidir diye. Her iki taraf da bunu kendi görüşlerine yontmaya çalışıyor. Tabii Netanyahu saldırılara devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Biden önerisiyle bu ateşkes kararı kabul edildi. Dolayısıyla İsrail üzerinde ek bir baskı var. Ek bir baskı var da İsrail buna ne ölçüde uyacak, o belli değil. Ama gerek Hamas, gerek İsrail üzerinde ateşkes konusunda şartları kabul etmeleri yönünde ciddi baskılar var.

- Advertisment -