Ana SayfaHaberlerBaşbakan olmak isteyen Wilders, vaatlerini yumuşatmaya başladı: Camileri kapatıp, Kuran'ı yasaklatmayacak!

Başbakan olmak isteyen Wilders, vaatlerini yumuşatmaya başladı: Camileri kapatıp, Kuran’ı yasaklatmayacak!

Hollanda'da geçen hafta yapılan seçimleri kazanan radikal sağcı lider Geert Wilders koalisyon görüşmelerinde diğer partileri ikna etmek için manifestosundan tavizler vereceğini söyledi.

Hollanda’da geçen hafta yapılan seçimleri kazanan radikal sağcı lider Geert Wilders koalisyon görüşmelerinde diğer partileri ikna etmek için manifestosundan tavizler vereceğini söyledi.

Wilders, cumartesi günü sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Bugün, yarın veya sonraki gün… Bu güzel ülkenin başbakanı olacağım” ifadelerini kullandı.

Wilders’in liderlik ettiği Özgürlük Partisi, seçimlerde en çok sandalyeyi kazanan parti olsa da, parlamentonun alt kanadında çoğunluğu elde etmek için en az iki partiyle daha koalisyon oluşturması gerekiyor.

Resmi sonuçlar henüz açıklanmasa da, radikal sağcı partinin 150 sandalyeli meclise 37 vekil sokması bekleniyor.

Ancak Wilders’in bir koalisyon oluşturarak Hollanda’nın yeni başbakanı olması kolay değil. Zira en çok oy alan üçüncü parti konumundaki Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD), Wilders’in kuracağı bir kabineye katılmayacağını açıkladı.

Dilan Yeşilgöz’ün liderliğini yürüttüğü parti, başka bir merkez sağ hükümet kurulması durumunda bu girişimi dışardan destekleyeceklerini duyurdu.

Ağustosta kurulan partiyle koalisyon gündemde

Wilders’in bir diğer potansiyel koalisyon ortağıysa, ağustosta kurulduktan sonra mecliste 20 sandalye kazanan ve en büyük 4. parti konumuna yükselen Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC).

NSC, Wilders’ın Hollanda’daki “siyasi elitler” eleştirilerinin önemli bir kısmını destekliyor.

Ancak NSC lideri Pieter Omtzigt, Wilders’in Kur’an ve camileri yasaklamak gibi anayasaya aykırı vaatlerinden vazgeçmemesi durumunda hükümete katılmayacağını söylemişti.

İki parti ayrıca AB politikaları konusunda da farklı düşünüyor. Wilders, seçim manifestosunda Hollanda’nın AB üyeliğini referanduma götürme sözü vermişti ancak Omtzigt böyle bir referandumu reddediyor.

Her iki partiden yetkililerin bugün bir dizi ön görüşme için bir araya gelmesi bekleniyor.

- Advertisment -