Ana SayfaHaberlerGündemBatman DEM’de kadın kotası, demokrasiye karşı: Ön seçimde yüzde 80 alan Mehdi...

Batman DEM’de kadın kotası, demokrasiye karşı: Ön seçimde yüzde 80 alan Mehdi Öztüzün, “Kadın özgürlüğünü tartışmak özel savaş saldırısıdır” açıklamaları sonrası resmi aday olamadı

DEM Parti’nin Batman’de yaptığı önseçimde oyların yüzde 80’ini alan eski parti yöneticisi ve Öcalan’ın avukatı Mehdi Öztüzün’ün resmi adaylığına kadın kotasından seçilen eşbaşkan Gülistan Sönük’ü resmi aday yapmak isteyen parti yönetimi izin vermedi. Batman’daki DEM teşkilatları, ildeki dernekler ve yerel medyanın desteğiyle ısrar eden Öztüzün bu kez karşısında örgüte yakın medya ve kadın örgütlerini buldu. Örgütün haber sitesinde yayınlanan Kürdistan Halk İnsiyatifi imzalı bildiride “Erkek egemenlikli kimi anlayışlar her türlü provokasyonu ve manipülasyonu devreye koymaktalar” dendi. DBP, “Kadın özgürlük çizgisini tartışmak özel savaş saldırısıdır” başlıklı bildiri yayınlandı. Bu tepkiler üzerine Öztüzün pes etti: “Eksikliklerimiz oldu. Özeleştirimizi veriyoruz”

DEM Parti’nin Batman “resmi” adayı, Genel Merkez’in kadın kotasını gerekçe göstererek istediği Gülistan Sönük oldu. Delegenin yüzde 80’inin oyunu alan eş başkan adayı Mehdi Öztüzün, kendisinin aday olmasında ısrar etmiş, parti tabanından da destek almıştı.

Sönük’e gelen destek açıklamasında “Erkek egemenlikli kimi anlayışlar her türlü provokasyonu ve manipülasyonu devreye koymaktalar” ifadesi yer almıştı. Öztüzün, bugün Sönük’le birlikte açıklama yaptı: “Eksikliklerimiz oldu. Halkımızdan özür diliyoruz, özeleştirimizi veriyoruz.”

DEM Parti’nin belediye başkanlıkları için açıkladığı eş başkan adaylarından biri resmi aday olarak pusulada yer alıyor, diğer eş başkan adayının ise resmiyette bir sıfatı bulunmuyor.

Batman’daki ön seçim sonucunda eş başkan adayları; kadın adaylar arasındaki önseçimden birinci çıkan Gülistan Sönük ve erkek adaylar arasındaki ön seçimden oyların yüzde 80’ini alarak birinci çıkan Mehdi Öztüzün olmuştu.

Öztüzün, Öcalan’ın avukatlığını yapmış, KCK davalarında hapis yatmış, DEHAP’ın Batman eski İl Başkanı ve şehirde tanınan bir isim.

Delegenin yüzde 80’inin desteğini alan Öztüzün, resmi aday olarak kendisinin gösterilmesini bekliyordu.

Ancak parti yönetimi, kadın belediye başkan adayı kotasını gerekçe göstererek pusulada Sönük’ün yer almasından yana tavır aldı.

Öztüzün, geçen hafta Ankara’da DEM Parti yöneticileriyle görüştü ancak görüşmeden memnun ayrılmadı. Toplantıda parti yönetiminden bazı isimlerin Öztüzün’e tepki gösterdiği iddia edildi.

Parti tabanından Öztüzün’e destek

Genel Merkez, resmi aday olarak Sönük’ü göstermek istese de Batman’da tanınan ve parti tabanında sevilen bir isim olan Öztüzün’e de DEM Parti seçmeninden destek geldi.

17 Şubat Cumartesi akşamı Pazaryeri Mahallesi’nde toplanan DEM Partili vatandaşlar, Öztüzün’e destek açıklaması yaptı:

“Burada toplanmamızın nedeni Mehdi Öztüzün’dür. Parti, verdiğimiz kararı tanımıyor. Eğer parti halkı tanımıyorsa biz de partiyi tanımıyoruz.”

Batmanlı derneklerin temsilcileri de DEM Parti genel merkezini ziyaret etti ve Öztüzün’ün aday gösterilmesini istedi.

Sosyal medyada Öztüzün’ün adaylığını destekleyen mesajlar paylaşıldı. Öztüzün’e destek paylaşımları yapanlar arasında, eski HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da bulunuyor.

‘Batman’da erkek aday tek başkan ben olurum dayatmasında’

Ama tabandan yükselen seslere karşı örgüte yakın çevrelerden Öztüzün’e karşı açıklamalar gelmeye başladı.

PKK’nın Avrupa’daki kanalı Sterk Tv’nin tanınan isimlerinden Amed Dicle, Öztüzün’ün “Tek başkan ben olurum dayatmasında” bulunduğunu iddia etti:

“DEM Partinin temsil ettiği gelenekte Eş başkanlık sistemi var. Eş başkanlık eşit temsiliyetin olduğu bir kurumdur. Ve bu partinin herhangi bir kademesinde yer alan birinin bu gerçeği iliklerine kadar kabul etmesi gerek. Etmiyorsa neden görev alıyor ki?

Örneğin Batman’da erkek adayın tek başkan ben olurum, resmiyetteki başkan ben olurum dayatmasında bulunduğu belirtiliyor. Bu dayatma eş başkanlığa ipotek koymak anlamına geldiği gibi, bu siyasi geleneğin ruhuna tümden aykırıdır. Bedel verilerek elde edilmiş bir kazanıma sistem partisi kurallarını dayatmaktır.”

“Batman merkezli saldırılar, paradigmamıza ve özgürlük mücadelemize açık bir saldırı halini almıştır”

Yine PKK’ya yakın ANF, Batman’daki aday tartışmasıyla ilgili “Kurdistan Halk İnisiyatifi” imzalı bir destek açıklaması yayımladı:

“Seçimler üzerinden yürütülen tartışmalar, mücadelemizin öncü gücü olan kadın özgürlük çizgisine karşı açık bir saldırı halini almıştır. Temsili siyaseti ve seçimleri mücadelemizin merkezi haline getiren iktidarcı anlayış ve klikler faşizmin özel savaşına zemin olmakla kalmamış, sanal medya üzerinden aynı yöntemleri mücadelemize karşı kullanmıştır. Özellikle Batman merkezli yürütülen saldırılar, paradigmamıza ve özgürlük mücadelemize açık bir saldırı halini almıştır.

Soykırım saldırıları altında bulunan bir halk gerçekliği için seçimler elbette önemli bir mücadele yöntemidir. Ancak seçimleri ve onun kazanımlarını kendi kişisel ikbali ve koltuk kazanma derdine dönüştüren erkek egemenlikli kimi anlayışlar her türlü provokasyonu ve manipülasyonu devreye koymaktalar. Özgürlük bilincinden yoksun bu kişilikler adeta hırslarını Kürt halkının ve kadın özgürlük mücadelesinin önüne koyup kendi seçilmişlik meselesini bir ölüm kalım meselesi haline getirerek bilinçli bir özel savaş biçimine dönüştürmekteler.

Mücadelemizin değerlerini iktidar ve koltuk sevdası uğruna kirletilmesine asla müsaade etmeyeceğimiz bilinmelidir. Yurtsever halkımızın, faşizmin özel ve psikolojik savaşına zemin sunan bu iktidarcı kliklere asla zemin vermemelidir. Büyük bedellerle yürütülen mücadelemiz bir seçim ya da koltuk uğruna kirletilmeyecek kadar büyüktür. Yürütülen özel savaşa bilmeyerek zemin olan herkesi bu tutuma son vermeye çağırıyoruz.”

“Paradigmamızın gereği olan eşit temsiliyet, eş başkanlık ve kadın iradesini kabul etmemek mücadelemiz açısından asla kabul edilmeyecektir”

DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) de “Kadın özgürlük çizgisini tartışmak özel savaş saldırısıdır” başlıklı bir açıklama yayımlandı.

DBP’nin açıklaması şöyle:

“Faşizmin karanlığında yurtsever mücadele geleneğimizin büyük bedellerle Kürt halkı başta olmak üzere bölgenin ezilen halklarına özgürlük modeli olarak armağan ettiği eş temsiliyetin yönetim formu olan eş başkanlık kapsamlı bir saldırı altındadır.

Paradigmamızın gereği olarak 31 Mart Yerel Seçimleri’ne giderken parti olarak iddialı olduğumuz her seçim bölgesinde ön seçimlere giderek tarihi bir ilke imza attık. Adaylarımız halk tarafından doğrudan seçilerek radikal demokrasinin başarılı bir örneği sergilenmiştir. Demokrasi ve özgürlük mücadelemizin önemli bir kazanımı olan ön seçimlere halkımızın ve ada adayı arkadaşlarımızın sahiplenişi kimi kesimleri rahatsız etmiştir. Özellikle siyasal geleneğimizde yaşamın her alanına uygulanan eşit temsiliyet ilkesi bilinçli olarak tartışmaya açılmak istenmektedir.

Bilerek ya da bilmeyerek bu tartışmaların tarafı olmak, kadın özgürlük mücadelemize ve paradigmamıza yönelik saldırılara zemin olmak anlamına gelir. Eş Başkan adaylarımız üzerinden yürütülen bu art niyetli tartışmalara karşı öncelikle adaylarımız ve halkımızın duyarlı ve hassas olması gerekir. Paradigmamızın gereği olan eşit temsiliyet, eş başkanlık ve kadın iradesini kabul etmemek mücadelemiz açısından asla kabul edilmeyecektir.

Adaylarımızın tamamı partimizin eş başkanlık ve eşit temsiliyet felsefesi ve fermuar sistemini bilerek ve kabul ederek ön seçimlere girmiştir. Seçilen her arkadaşımız partimiz ve halkımızın eş başkanıdır. Ortadoğu ve dünyaya model haline gelen, dünya kadınları ve halklarının mücadele sloganı haline gelen kadın özgürlük mücadelemizi, paradigmamızı ve gereği olan eş başkanlık ilkesinden asla taviz verilmeyecek. Ulus devletçiliğin tekçi başkanlık zihniyeti asla kabul edilmeyecektir.

Soykırım cenderesinde olan halkımızın önceliği bizim açımızdan bir mücadele süreci ve mevzisi olan 31 Mart Yerel seçimleri sürecince örgütlülüğünü, birliğini ve bütünlüğünü güçlendirmektir. Başta aday adaylarımız olmak üzere tüm halkımızı paradigmamızın gereği olan eşit temsiliyet ve eş başkanlık ilkesini sahiplenmeye ve mücadelemizi büyütmeye davet ediyoruz.”

DBP’nin Twitter hesabından yayımladığı açıklama, DEM Parti Batman İl Başkanlığı’nın hesabından da paylaşıldı.

Öztüzün: “Eksikliklerimiz oldu. Halkımızdan özür diliyoruz, özeleştirimizi veriyoruz”

Tartışmalar sonunda DEM Parti’nin Batman’daki resmi adayı Sönük oldu. Sönük ve Öztüzün, resmi adaylık başvurusunun yapılmasının ardından basın açıklaması için beraber kamera karşısına geçti.

Öztüzün, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizim öncelikli hedefimiz yerelde halkın demokrasisini kurmak. Bu nedenle dünyada öncülük yapan Kürt halk önderliği projesi olan eş başkanlık bizim vazgeçilmezimizdir. Bizler iki eş başkan olarak yarın beraber sahaya bir seferberlik ruhuyla sahaya ineceğiz. Bizim eksikliklerimiz oldu. O nedenle de halkımızdan özür diliyoruz, özeleştirimizi veriyoruz. Ancak bunu sahada çok moralli ve coşkulu bir şekilde çalışarak bunu telafi edeceğimizin sözünü veriyoruz.”

- Advertisment -