Ana SayfaHaberlerBeyaz Saray: S-400, insan hakları, hukukun üstünlüğü konuşuldu. İletişim Başkanlığı: Pozitif ortamda...

Beyaz Saray: S-400, insan hakları, hukukun üstünlüğü konuşuldu. İletişim Başkanlığı: Pozitif ortamda geçti

Roma’daki G-20 zirvesi sırasında yapılan ve 70 dakika süren görüşmeyle ilgili Beyaz Saray’dan gelen açıklamada “Suriye, Doğu Akdeniz, Libya, s400 konuları gündeme geldi ve Biden yapıcı ilişkileri sürdürmenin , insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün öneminin altını çizdi” dendi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise görüşme hakkında “1 saat 10 dakika sürdü, pozitif ortamda geçti” demekle yetindi.

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray’ın internet sitesinden yapılan basın duyurusunda şöyle dendi:

“Başkan Joseph R. Biden Jr. bugün G20 Zirvesi kapsamında ​​Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Başkan Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıklarımızı etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi.

Türkiye’nin Afganistan’daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı takdirini dile getirdi. Liderler, Suriye’deki siyasi süreci, ihtiyaç sahibi Afganlara insani yardım ulaştırılmasını, Libya’daki seçimleri, Doğu Akdeniz’deki durumu ve Güney Kafkasya’daki diplomatik çabaları ele aldı. Başkan Biden, savunma ortaklığımızı ve Türkiye’nin bir NATO Müttefiki olarak önemini yeniden teyit etti, ancak ABD’nin Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemine sahip olması konusundaki endişelerine dikkat çekti. Barış ve refah için güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının ve hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı.

İletişim Başkanlığı: 1 Saat 10 dakika sürdü, pozitif ortamda geçti.

İletişim Başkanlığına göre ise görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındı:

“İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı.”

“Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.”

- Advertisment -