Ana SayfaÖZEL HABERÖZEL HABER | Bir fotoğrafın hikayesi

ÖZEL HABER | Bir fotoğrafın hikayesi

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in PKK yöneticisi Remzi Kartal’la 2015’teki telefon irtibatı, hakkındaki terör suçlamasına konu edilince sosyal medyada “Remzi Kartal’ın AKP milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı ve Hüseyin Yayman’la fotoğrafı” olduğu iddiasıyla bir fotoğraf dolaşıma girdi. Birçok medyanın haberleştirdiği iddiayı Özgür Özel de mitingde dile getirdi. Fotoğraf, Çözüm Süreci’nin sürdüğü 10-11 Aralık 2014 tarihinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Kürt Konferansı sırasında çekilmişti. Fotoğrafta Ayşenur Bahçekapılı zannedilen kişi konferansta konuşan gazeteci Şirin Payzın’dı. Konuşmacılardan Hüseyin Yayman ise fotoğrafın çekildiği tarihte henüz siyasete atılmamıştı, Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Vatan gazetesi köşe yazarıydı.

CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in “PKK/KCK üyeliği” suçlamasıyla tutuklanmasına neden olan gerekçeler arasında, PKK yöneticisi ve 19. Dönem Van Milletvekili Remzi Kartal’la 2015 yılındaki telefon görüşmeleri de yer aldı.

“Ahmet Özer ile Remzi Kartal’ın suçlamaya konu görüşmesi…”

Ahmet Özer’in Remzi Kartal’la 2015 yılında telefon irtibatı kurmuş olmasının tutuklama gerekçesi yapılmasına tepkiler gelirken, sosyal medyada DEM Parti’ye yakın hesaplardan “Ahmet Özer’in Remzi Kartal ile suçlama konusu yapılan görüşmesi” esnasında çekildiği iddia edilen bir fotoğraf paylaşılmaya başlandı.

DEM Parti’ye yakın hesaplar, fotoğrafta “AKP milletvekilleri Hüseyin Yaman ve Ayşenur Bahçekapılı’nın da olduğu ortaya çıktı” diye yazdı.

Sosyal medyada yayıldı, haberlere konu oldu

Ancak Ahmet Özer hakkında suçlamalar arasında Remzi Kartal’la yapılmış bir yüz yüze görüşmeden bahsedilmiyordu.

DEM Partili hesaplardan hemen sonra gazeteci Altan Sancar, fotoğrafta Ahmet Özer’in olmadığını belirterek, “Olanlar şöyle: Remzi Kartal, Salih Müslim, Hüseyin Yayman ve Ayşenur Bahçekapılı” diye yazdı.

Fotoğraf, eski AK Parti milletvekili ve TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın da karede olduğu iddiasıyla ve “AKP milletvekili Hüseyin Yayman” diye yazılmaya devam edilerek sosyal medyada dolaşmaya devam etti.

Bahçekapılı’nın fotoğrafta olduğu iddiasını siyasetçiler ve haber paylaşan çok takipçili hesaplar da paylaştı.

İddia dün (31 Ekim) birçok medya kuruluşunda da haberleştirildi.

Haber sitelerinde çıkan haberlerin çoğu daha sonra silindi.

Özgür Özel mitingde söyledi: “Dönemin TBMM Başkanvekili oturup yemek yemiş”

Sosyal medyada başlayan ve çeşitli medya kuruluşlarında haber olan bu iddiayı, CHP lideri Özgür Özel de Ahmet Özer’in tutuklanmasına tepki için dün saat 16:00’da Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingde şu ifadelerle dile getirdi:

“2015’te o dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ile Meclis Başkanvekili, her ikisi de milletvekili. Oturmuşlar, yemek yemişler.”

Fotoğraftaki Bahçekapılı değil Payzın

Ancak fotoğrafta Ayşenur Bahçekapılı olduğu iddia edilen kişi gazeteci Şirin Payzın.

Hüseyin Yayman ise fotoğrafın çekildiği tarihte, iddia edildiği gibi AK Parti’de milletvekili ya da genel başkan yardımcısı değildi. O tarihte henüz siyasete atılmamış olan Yayman, Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve Vatan gazetesinde köşe yazarlığı yapıyordu.

2014’te AP’deki Kürt Konferansı’ndan 

Peki fotoğrafın hikayesi ne?

Fotoğraf, 10-11 Aralık 2014 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen 11. Kürt Konferansı sırasında çekildi.

AP’nin Brüksel’deki binasında, “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” ana başlığıyla düzenlenen konferansta, o dönem devam etmekte olan Türkiye’deki çözüm süreci önemli gündemler arasındaydı.

Yayman: “Erdoğan ve Öcalan ‘bitti’ demedikleri sürece barış süreci devam edecek”

Konferansta Hüseyin Yayman, “Barış süreci ve Türkiye sivil toplumu” başlıklı bir sunum yaptı.

11 Aralık 2014’te Cumhuriyet’te yayımlanan Aydın Engin imzalı haberde Yayman’ın sunumuyla ilgili şu bölüm yer alıyor:

“Konuşmacılar arasında yer alan ve AKP çizgisine yakın olarak tanınan Hüseyin Yayman ve akademisyen Arzu Yılmaz dikkati çekti. Yayman ‘Barış süreci ve Türkiye sivil toplumu’ başlıklı sunumunda, barış sürecinin başlangıcından bu yana kısa bir özetini yaptı ve çözüm sürecinin iki yıldır çok ciddi direnç testlerinden başarıyla çıktığı tespitini savundu. Yayman, ‘Süreç Erdoğan ve Öcalan kararı ile başladı. O yüzden bu iki isimden biri ‘süreç bitti’ demedikleri sürece barış süreci devam edecek’ dedi.

Toplumun barış sürecine ilişkin tutumuyla ilgili olarak yapılan kamuoyu araştırmalarına değindi ve 2009’dan bu yana toplumun sürece desteğinin ciddi ölçülerde arttığına dikkat çekti. Yayman 6-8 Ekim Kobani protestoları sırasında ve sonrasında da sürecin devamına ilişkin kamuoyu desteğinin fazla değişmediğini söyledi. Yayman, buna rağmen Kobani protestolarından beri barış sürecinin ‘Bekleme odasına girdiği’ saptamasını yaptı ve ‘bekleme odası’ndan çıkılması için yapılmasına ilişkin görüşlerini aktardı.”

Demirtaş ve Kavala da konuşmacılar arasında

Konferansın düzenleyicilerilerinden, 2021’de hayatını kaybeden Nobel Barış Ödülü sahibi Güney Afrikalı insan hakları savunucusu Desmond Tutu’nun da konuşma yaptığı konferansta dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala da birer konuşma yaptı.

Dönemin HDP milletvekili Pervin Buldan, dönemin HDP Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür, gazeteci Aslı Aydıntaşbaş da konuşmacılar arasındaydı.

Payzın, Remzi Kartal’la röportaj yapmıştı

O tarihte CNN Türk’te program yapan Şirin Payzın ise konferansta “Ortadoğu ve radikal İslam” konulu bir sunum yaptı.

Payzın, 11 Aralık 2014 günü Remzi Kartal’la yaptığı “6-8 Ekim’de iktidarın hayatını kurtardık” başlıklı röportajı yayımlanmıştı.

Bahçekapılı: “Fotoğraftaki ben değilim”

Ayşenur Bahçekapılı da dün iddiayla ilgili Milli Gazete’den Ahmet Sesli’ye şunları söyledi:

“O fotoğraftaki kişi ben değilim. O fotoğraf senelerdir zaman zaman öne sürülerek adım karalanmak istenmektedir. Bulunmadığım ve asla orada olamayacağım bir fotoğrafın ortaya sürülmesinin arkasında ne olduğunu bilmiyorum.

En kötüsü de yapmadığım bir davranışın ‘gerçek olmadığını’ ispat etmeye çalışmak. Benim, siyasi duruşum ve sosyal ilişkiler anlayışım böyle bir fotoğrafta yer almama izin vermez. Ayrıca yaptığım bir davranışı reddetmek ve inkâr etmek karakterim ile de uyuşmaz.

Son kez söylüyorum: O fotoğraftaki kişi ben değilim. Bu iddiayı ortaya atanları da Allah’a havale ediyorum.”

- Advertisment -