Ana SayfaÖZEL HABERBir görüşme iki içerik: Erdoğan Uygur Türkleri için Şi Cinping’e ne dedi?

Bir görüşme iki içerik: Erdoğan Uygur Türkleri için Şi Cinping’e ne dedi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki telefon görüşmesi hakkında Cumhurbaşkanlığı ve Çin kaynakları ayrı telden çaldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na göre Erdoğan görüşmede “Uygur Türklerinin Çin'in eşit vatandaşları olarak huzur içinde yaşamalarının önemini vurguladı.” Çin resmi haber sitesine göre ise Erdoğan, “Türk topraklarını hiç kimsenin Çin’in egemenliğini tehlikeye atan ayrılıkçı faaliyetler için kullanamayacağını” söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan’la Şi Cinping arasındaki görüşmede “Ticaret, yatırım, enerji, ulaşım ve sağlık başta olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek adımlar ele alındı. Erdoğan 2021’in Türkiye-Çin diplomatik ilişkilerinin 50. yılı olduğunu hatırlatarak bu yılı köklü dostluğa yaraşır bir şekilde kutlamak istediklerini iletti, Çin’de yaşayan Uygur Türkleri için Çin’in eşit vatandaşları olarak refah, özgürlük ve huzur içinde yaşamalarının önemini vurguladı.”

Çin rejiminin haber portalı Global Times’ın görüşmeyle ilgili haberinde ise “Şi’nin Türkiye ile terörle mücadele ve güvenlik konularında da ilişkileri yükseltmeyi istediği”, Erdoğan’ın ise görüşmede “Türkiye’nin ‘tek Çin’ ilkesine sıkı sıkıya bağlı olduğu, Türkiye’nin terörle mücadelede Çin’i destekleyeceği ve Türk topraklarını Çin egemenliğini tehlikeye atan ayrılıkçı faaliyetler için kimsenin kullanamayacağı ifadelerini kullandığı” yazıldı.

Çin medyası Erdoğan’ın Temmuz 2019’daki Çin ziyaretinde Uygurlarla ilgili “Şincanlılar refah içinde mutlu” ifadelerini kullandığını haberleştirmiş, Türkiye ise açıklamada yer almayan bu ifadenin çeviri hatası olduğunu söylemişti.

- Advertisment -