22 Eylül’de yayınlanan raporda BM Kalkınma ajansının İnsan hakları raportörlerinin gördüğünden farklı bir Mısır tasviri yapıldığı belirtiliyor:
“Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Mısır ofisi geçen hafta bir basın açıklaması yayınladı ve Cumhurbaşkanı Sisi’nin hükümetinin sözde “iyi yönetişim ve hesap verebilirliğine” övgü dolu sözler söyledi. Bu, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve diğer insan hakları örgütlerinin izlediği Mısır’dan çok farklı bir Mısır.
Biz bunun yerine, hak savunucularının ve sivil toplum liderlerinin rutin olarak keyfi tutuklanması, yaygın işkence ve yargısız infazlarını, ülke genelinde insan haklarına yönelik acımasız baskıyı belgeledik.
“Raporun yazarları, insan hakları uzmanlarına danışmalıydı”
BM Kalkınma Ajansı’nın Mısır şubesi, cezaevi koşullarındaki iyileştirmelerden bahsediyor. Peki ya işkence ve tıbbi ihmalden dolayı belgelenmiş birçok tutuklu ölümleri?
Raporun yazarları ve yargısız infazlar özel raportörü, eski Başkan Mursi 2019’da gözaltında öldükten sonra, koşulların korkunç olduğunu yazan Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu da dahil olmak üzere BM’nin bizzar atadığı insan hakları uzmanlarına danışmalıydı.
(Mursi’nin ölümü) “Mısır genelinde binlerce tutuklunun daha yüksek ölüm riski altında olabileceği” anlamına geliyordu.
“Mısır’ın hesap verme mekanizmalarını güçlendirmek için çalıştığı” iddiası gerçekten uzak
“UNDP’nin gerçeklikle çelişen bir diğer iddiası da Sisi’nin “Mısır’ın hesap verme mekanizmalarını güçlendirmek için çalıştığı” iddiası. Ancak insan hakları söz konusu olduğunda durum bundan çok uzak. Gerçekte, yaygın işkence ve yargısız infazlardan sorumlu olan kolluk görevlilerinden çok azı soruşturuldu veya işledikleri ihlallerden sorumlu tutuldu.
“STK’ları kısıtlayan kanun bile olumlu karşılanmış”
“UNDP, Başkan El-Sisi’nin bağımsız insan hakları gruplarının ve diğer sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını kısıtlama konusundaki kararlılığını yansıtan ve çalışmalarının neredeyse her detayında güvenlik teşkilatının müdahalesini zorunlu kılan STK’lar hakkındaki 149/2019 Yasası’nı bile olumlu buluyor. Yasanın uygulanması, geride kalan birkaç bağımsız örgütün de sonunu pekala getirebilir.”
“UNDP’nin rotayı tersine çevirmesi ve Mısır’ın insan hakları sicilini aklamaktan kaçınması gerekiyor. Sisi hükümeti bu raporu ülkenin berbat insan hakları durumuyla ilgili soruları saptırmak için kullanacak. Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası gibi borç veren kuruluşlar ve ABD, Fransa ve Mısır’a silah satan ve Sisi hükümetini mali açıdan destekleyen diğer devletler, UNDP’nin raporuna aldanmamalı. Güvenlik yardımını sona erdirerek ve istismarcı kurumlara yaptırım uygulayarak Mısır’daki acımasız gerçekle yüzleşmeleri gerekiyor.”