Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin ‘Kayyım Rektör’ olarak tanımladığı Melih Bulu döneminde kurulan hukuk fakültesinin kurucu dekanı Prof. Dr. Selami Kuran, tanıtım günlerinden 1 gün önce istifa etti.
Boğaziçi Üniversitesi kaynakları 14 Şubat 2021’de hukuk fakültesi dekanlığına atanan Kuran’ın bir süredir görevi bırakmak istediğini, istifasının nedeninin sağlık sebepleri olmadığını söylüyor.
İddialara göre Kuran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği bir görevi yapmadığı ve AK Partili milletvekillerinin baskısına dayanamadığı için istifa etti.
Aynı kaynakların iddiasına göre, Aralık ayında rektör Naci İnci de görevden alınabilir.
İktidarın istifalardan memnun olmadığını söyleyen haber kaynağımıza göre, bu isimler iktidarın değişeceğini düşündükleri için iktidardan gelen tüm talepleri yerine getirip riske girmek istemiyor.
Kuran’ın istifasıyla Boğaziçi Hukuk Fakültesi’nde hiç profesör kalmamış oldu.
Bir yıldır açık olan ve bu yıl ilk öğrencilerini alacak olan Boğaziçi Hukuk kadrolarında bir doçent ve sekiz de doktor bulunuyor.
Lisans, yüksek lisans ve doktorasını İsviçre’de Zürih Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilimler Fakültesi’nde tamamlayan Prof. Dr. Selami Kuran, doçentlik ve profesörlük unvanlarını ise Marmara Üniversitesi’nde almıştı. Üniversitenin Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı olan Kuran, aynı zamanda İstanbul Barosu’na kayıtlı bir avukat.
Kuran’ın 32 yıllık akademik hayatı boyunca sadece sekiz makale yazdığı ve bu makalelerin yedisinin, başında bulunduğu fakültenin akademik dergilerinde yayımlandığı iddia edilmişti.
Kuran’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Prof. Dr. Melih Bulu gibi siyaset geçmişi var: Siyasete MHP’de başlamış, MHP’nin Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda yedek üye olmuş.
2015 genel seçimlerinde adaylık başvurularının bitmesinin ardından MHP’den istifa ederek, AK Parti’den İstanbul 3. Bölgede milletvekilliği aday adaylığı için başvurmuş. MHP MYK yedek üyesi Kuran’ın AK Parti’den aday olması o dönem gazetelerde de haber olmuştu.
Fakat, tıpkı Melih Bulu gibi, Selami Kuran da aday adayı olduğu 2015 genel seçimlerinde AK Parti tarafından milletvekili adayı olarak gösterilmemişti.
Kuran’ın bir başka ilginç özelliği ise televizyon tartışmalarıyla ünlenen Selman Öğüt’ün yüksek lisans ve doktora danışmanı olması.
Selman Öğüt’ün Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku bölümüne araştırma görevlisi kadrosu ile alındığında Selami Kuran Kamu Hukuku Anabilim Dalı başkanıydı.
Selami Kuran, 2010 yılında Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nde yüksek lisans yapan Selman Öğüt’ün yüksek lisans danışmanlığını yaptı. 2013 yılında ise yine Marmara Üniversitesi’nde bu kez Kamu Hukuku alanında doktora yapan Öğüt’ün tez danışmanlığını üstlendi. 2020’nin sonunda Medipol Üniversitesi’nden ayrılan Selman Öğüt, “daha iyi bir teklif dolayısıyla kurumdan ayrıldığını” ifade etmişti. Öğüt’ün sözünü ettiği “daha iyi teklif”in Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi olabileceği iddia edilmişti.
Prof. Dr. Selami Kuran’ın ismi 2018 yılında Türkiye’nin AİHM yargıçlığına hükümet tarafından gösterilen üç hukukçudan biri olarak geçti.
Kuran AİHM adaylığı için girdiği mülakatta elendi. Daha sonra yaptığı açıklamada mülakat sırasında 15 Temmuz darbesiyle ilgili bir soruya verdiği cevap üzerine komisyonundaki üyelerle tartıştığını ve kendi isteğiyle adaylıktan çekildiğini söyledi.
Kuran geçen ay AİHM tartışmaları sırasında A Haber’e çıkarak, AİHM’in Türkiye’ye karşı “siyasi davrandığını” anlatmıştı.
Selami Kuran sık sık A haber, Habertürk ve Kanal24 ekranlarında görünen bir isim. Selami Kuran’ın kendisi gibi avukat olan eşi Hülya Kuran da ATV’de yayın yapan “Esra Erol’da” programının kadrosunda yer alıyor.