Ana SayfaHaberlerDünya“Bolsonaro sürü bağışıklığı politikasıyla katliam yaptı”

“Bolsonaro sürü bağışıklığı politikasıyla katliam yaptı”

Brezilya Parlamentosu’nda kurulan Pandemi Araştırma Komisyonu (CPI), Başkan Jair Bolsonaro’ya koronavirüs pandemisi politikası üzerinden ‘toplu katliam’a yol açmak dahil olmak üzere 11 ayrı suç yöneltti. Komisyon, başkana cinayet suçlaması yöneltme çağrısında da bulundu. 1200 sayfalık rapor bugünkü (20 Ekim) meclis oturumunda kamuoyuna sunulacak.

CNN Brasil, Bolsonaro ve diğer hükümet yetkililerini sürü bağışıklığı elde etme umuduyla koronavirüsün nüfusa yayılmasına izin vermekle suçlayan bir kongre soruşturması taslağından bölümler paylaştı.

Alıntılanan paragraflarda, soruşturma raporunu hazırlayan komisyonun, bu ölümlerin yarısından fazlası için Bolsonaro yönetiminin politikalarını etkili bir şekilde suçladığı ve başkana cinayet suçlaması yöneltme çağrısında bulunduğu anlaşılıyor.

Bir paragrafta, hükümetin pandemiye “pervasız” yaklaşımının Brezilyalıları “somut bir kitlesel enfeksiyon riskine” maruz bıraktığı yazıldı. Bir diğerinde “doğal kirlenme yoluyla nüfusu aşılama niyeti”nin altı çiziliyor ve “Hükümet bu davranışıyla Brezilyalıların ölümünü bile bile kabul etti” deniyor.

ABD’den sonra dünyada en fazla can kaybının yaşandığı Brezilya’da Covid-19 nedeniyle 600 binden fazla kişi ölmüştü.

Taslak raporda ayrıca Bolsonaro’nun üç oğlu ve çok sayıda mevcut ya da eski hükümet yetkilisi de dahil olmak üzere 69 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulması salık veriliyor.

Brezilya Parlamentosu Pandemi Araştırma Komisyonu’ndan (CPI) CNN’e verilen bilgiye göre, yaklaşık 1.200 sayfalık nihai sonuç belgesinin Brezilya Senatosu’nda bugün açılacak oturumda tartışılması bekleniyor.

Geçtiğimiz yaz yapılan bir protestoda açılan pankart: “600 bin ölü! Defol Bolsonaro!”

Ancak, taslak belgenin bazı bölümleri resmî sunumundan önce değiştirilebilir veya güncellenebilir.

Bolsonaro’nun başkanlık ofisi, CNN’in yorum talebine yanıt vermedi. Devlet başkanı pandemi yönetimine ilişkin soruşturmayı daha önce siyasi amaçlı olduğu için eleştirmişti.

Bolsonaro Temmuz ayında da CPI’ı Brezilya genelinde kendisine ve hükümetine yüklenme uğruna durumu abartmakla suçlamıştı:

“Beni soykırımla suçlamak istiyorlar. Şimdi söyleyin bana hangi ülkede insanlar ölmedi? Bu CPI’ın hiçbir inandırıcılığı yok.”

Ölüler için üzgün olduğunu, ancak sağlıklı insanların ölme ihtimalinin çok az olduğunu söyleyen Bolsonaro, virüsün ciddiyetini uzun süre boyunca küçümsemiş ve “Brezilya’nın ekonomik sağlığına öncelik verilmesi gerektiğini” savunmuştu.

Pandemi Araştırma Komisyonu CPI’ın Brezilya hükümetinin Covid-19 mücadelesine yönelik aylarca süren parlamento soruşturması Mayıs ayında başladı.

Rapor, dönemin Sağlık Bakanları Luiz Henrique Mandetta ve Eduardo Pazuello da dahil olmak üzere üst düzey eski sağlık yetkililerinin ifadelerine dayanıyor.

- Advertisment -