Ana SayfaHaberlerGündem18 yıl aradan sonra 1,5 saatlik görüşme: Gezi, Sinan Ateş, Tahir Elçi,...

18 yıl aradan sonra 1,5 saatlik görüşme: Gezi, Sinan Ateş, Tahir Elçi, Şenyaşar dâvâları, Hakkari Belediyesi’ne kayyum konuşuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl sonra bugün CHP Genel Merkezi’ne gitti. Ziyarette “cumhurbaşkanı protokolü” uygulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi Cumhurbaşkanlığı forslu bayrak, CHP Genel Merkezi'nde bayrak direğine asıldı. İkilinin görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü.

CHP genel başkanı seçildikten sonra siyasette normalleşme adımları atacağını duyurup, bu duyurusuna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan destek gören Özgür Özel, 2 Mayıs’ta AK Parti Genel Merkezi’nde Erdoğan’ı ziyaret etmişti. 

Ziyarette Erdoğan’ın yanında boş bir koltuk görünce şaşıran ve sinirlenen Özgür Özel, durumun hoş olmadığına dönük tepkisini ortaya koyunca Erdoğan, bu tepkiyi yumuşatmak için Özel’e bir iade-i ziyaret kararı almıştı. 

Erdoğan-Özel görüşmesinden sonra siyasetteki normalleşme ve yumuşama tartışmalarının dozu hiç azalmadı. Erdoğan’ın “yumuşama” dediği görüşmeye, Özel ısrarla “normalleşme” dedi. Görüşme hem CHP içinde hem de diğer siyaset partilerinde kimi zaman olumsuz, kimi zaman da doğal karşılandı, ama ne sonuç getireceği hep merak konusu oldu. 

CHP’ye cumhurbaşkanı forslu Türk bayrağı 

Özel’in AK Parti’yi ziyaretinde yaşanan boş koltuk krizinin bir benzerinin yaşanmaması ya da protokolde başka sorunların çıkmaması için bu kez özel çalışma yürütüldü. Taraflar, Erdoğan’ın “cumhurbaşkanı protokolüyle” CHP’de ağırlanmasında anlaştı. Aksinin mümkün olmadığını söyleyen protokol yetkilileri “Cumhurbaşkanı; AK Parti’nin genel başkanı olabilir ama cumhurbaşkanlığı sıfatı AK Parti genel başkanlığının önündü. Cumhurbaşkanı protokolünün uygulanması gerekiyor ve öyle de yapılıyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ni ziyareti, daha önceden duyurulduğu gibi 11 Haziran Salı günü saat 16’da oldu. CHP’ye gelişinde cumhurbaşkanı forslu Türk bayrağı göndere çekildi. Özel güvenlik önlemleri altında yapılacak ziyaret sırasında CHP, vatandaş ve partili ziyaretine kapatıldı. 

Ziyarette Erdoğan ve Özel, ikili oturma formatına göre yan yana oturdu. 2 Mayıs’ta olduğu gibi Özel’e İstanbul milletvekili Namık Tan, Erdoğan’a da AK Parti genel başkan vekili Mustafa Elitaş eşlik etti. 

Özel’in makam odasında yapılacak görüşmede de, cumhurbaşkanı forslu Türk bayrağı yer aldı. 

“Bu kez heyecanlı taraf; cumhurbaşkanımız” 

Erdoğan-Özel buluşmasının 2 Mayıs tarihli ilk ayağında heyecanlı tarafın CHP lideri Özgür Özel olduğunun gözlemlendiğini, bunun fotoğraflara da yansıdığını hatırlatan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “Bunlar güzel heyecanlar. Bu kez; heyecanlı taraf cumhurbaşkanımız. Ziyaret için özel hazırlık yaptı. 18 yıldır gitmediği CHP’ye gidiyor. Ziyaretten tarafların memnun ayrılması için çaba gösteriyor. Bu görüşmeleri rutin hale getirmek istiyor” değerlendirmesini yaptı. 

Erdoğan ile Özel’in bu görüşmede de Türkiye’nin temel gündemini oluşturan ekonomideki genel görünüm, asgari ücretliler ve emekliler için istenilen zamlar, Sinan Ateş cinayeti, Osman Kavala ve Gezi davası tutuklularının serbest bırakılıp bırakılmayacağı konuları üzerinde ağırlıklı olarak durmaları bekleniyordu. CHP’de bu görüşme sonrasında Kavala ve Gezi davası tutuklularının serbest kalacağına dair beklenti sürüyor. 

Özel’in, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasını da gündeme getirmesi ve iktidarın kayyum politikasını yanlış bulduklarına dair itirazlarını dile getirmesi de bekleniyordu. Yeni anayasa konusu için özel bir hazırlık yapmadıklarını söyleyen CHP kurmayları “Biz, mevcut anayasanın uygulanmasında ısrarlıyız” diyordu. 

“Devlet protokolü gereği neyse Cumhurbaşkanımızı öyle karşılayacağız”

CHP Medya ve Tanıtım’dan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut: “Herkeste bir heyecan var. Biz, devlet protokolü gereği neyse Cumhurbaşkanımızı öyle karşılayacağız” dedi.

CHP sokağı temizlendi, katlara çıkış yasaklandı. Güvenlik önlemleri artırıldı, sokağa giriş kapatıldı…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi CHP Genel Merkezi’nde son durum şöyleydi:

“Ukrayna-Rusya, İsrail-Filistin müzakere ediyor, 22 yıldır Türkiye’de iktidarın muhalefetle iletişimi yok.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, “İktidarla muhalefet arasında iletişim açık olmalı. Demokrasi bunu gerektirir. Ukrayna-Rusya, İsrail-Filistin müzakere ediyor, 22 yıldır Türkiye’de iktidarın muhalefetle iletişimi yok” dedi.

Cumhurbaşkanlığı forslu bayrak, CHP Genel Merkezi’nde bayrak direğine asıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Merkezi’ne giriş yaptı

Görüşmeden ilk kareler: Erdoğan ve Özel yan yana:

Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

- Advertisment -