Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla Ankara’da bugün başlayacak.
Ankara Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayacak kurultayda, CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner yarışacak.
Kurultayın ilk günü genel başkan seçimi yapılacak, ikinci gün ise 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu oylanacak.
Kurultayın divan başkanlığını Kılıçdaroğlu’nun teklifini kabul eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yapacak.
10.00: Yalnız gitti, yalnız geldi
- CHP Kurultay Salonu’na asılan “Asla yalnız yürümeyeceksin” afişi kaldırıldı. Yerine “Yalnız değilsin” afişi asıldı.
10.15: Gazetecilerden, Tolga Şardan tutuklamasına protesto
CHP 38.Olağan Kurultayı’nda yakalarına “Biz gazeteciyiz” kartı takan gazeteciler, meslektaşları Tolga Şardan’ın tutuklanmasını protesto ettiler.
10.30: Değişimcilerden ‘Ecevitli’ mesaj
- CHP Kongresi’nde Özgür Özel taraftarlarının oturduğu tribüne, 1972 Kurultayı’nda 34 yıldır partinin başında olan 88 yaşındaki İsmet İnönü’yü koltuğundan eden Bülent Ecevit’in fotoğrafı ve sözü asıldı: “CHP, gücünü devrimcilikten, yani sürekli, süratli, temelli değişebilme yeteneğinden alır”
10.45: İlhan Cihaner adaylıktan çekildi
CHP’de genel başkanlığa aday olmak için kurultayda imza toplaması beklenen İlhan Cihaner, adaylıktan vazgeçti.
Cihaner, “Bu antidemokratik, siyasetsiz ve kişilere indirgenmiş yarışın parçası olmayı reddediyoruz” dedi.
Eski Erzincan Başsavcısı Cihaner, herhangi bir adaya destek vermeyecek.
Cihaner’i destekleyen sol kanattaki delegelerin kararının kurultay sonucunu etkileyebileceği söyleniyor.
11.00: Kurultay’ın resmi açılışı Norm Ender’in 100. yıl marşıyla yapıldı
CHP’nin kurultayının resmi açılışı Cumhuriyet’in 100.yaşı için müzisyen Norm Ender tarafından bestelenen “Parla” marşı ile yapıldı.
11.30: CHP’li belediye başkanları kurultay salonuna giriş yaptı.
Belediye başkanları arasında en büyük alkışı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu aldı.
12.00: Özgür Özel salona giriş yaptı
CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel Kurultay’ın gerçekleşeceği salona giriş yaptı.
12.15: Kılıçdaroğlu salona giriş yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu da CHP Kurultayı’nın yapılacağı salona geldi.
12.40: Ekrem İmamoğlu Kurultay’da Divan Başkanı seçildi
Ekrem İmamoğlu, CHP Kurultayı’nda yapılan oylamada oy birliği ile Divan Başkanı seçildi. Ekrem İmamoğlu’nu kürsüye Kemal Kılıçdaroğlu davet etti. İmamoğlu burada bir selamlama konuşması yaptı.
13.00: İmamoğlu: “Bu kurultay, sadece CHP kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır”
İmamoğlu’nun CHP Kurultayı’nda yaptığı konuşma şöyle:
“CHP, bu ülkenin kurucu ve birleştirici gücüdür. Bu toprakların en köklü, en kapsayıcı siyasi geleneğidir. Bu eşsiz parti, bir yanıyla Anadolu’nun kadim kültüründen ve insanlığın evrensel değerlerinden beslenir. CHP, altı ok ile kendini ifade eden, adalet, özgürlük, insan hakları kaygısı taşıyan herkesin partisidir. CHP, Anadolu gibi renkli ve bereketli, Türkiye gibi cesur ve güçlüdür. Bütün eksikleri ve hatalarıyla 100 yıllık tarihimiz, onur ve gurur tarihimizdir.“
Bu ülkenin kurtuluş ve kuruluş süreçlerini yürütürken bu topraklarda yaşayan halkımızı birleştirerek milli görevimizi, her düşüncenin üzerinde tutarız.
Bugün bizi yine hayati bir görev bekliyor. Cumhuriyet ve demokrasinin ilke ve idealleri etrafında yeniden, milletçe, kayıtsız şartsız buluşmaya ihtiyacımız var.
İnançlara saygılı laikliğin, herkesi özgürleştiren o güçlü teminatını eksiksiz biçimde hayata geçirmeye ihtiyacımız var.
Bu topraklarda yaşayan her bir yurttaşı eşit ölçüde değerli ve saygın görmeye dayalı bir toplumsal bütünleşmeye ihtiyacımız var. Ülkemizi zenginleştirmeye ve zenginliklerimizi adil biçimde paylaşmaya ihtiyacımız var. Gücünü, demokrasi ve hukuka bağlılıktan alan bir prensibe ihtiyacımız var.
İlk günden beri Cumhuriyetçi, hep birlikte halkçıyız. Bu büyük gücün bir üyesi olmak, bir delegesi olmak hepimiz için onurdur, şereftir. Bu gücün bir üyesi olmak aynı zamanda toplumsal bir görevdir.
Bu parti, 600 yıllık imparatorluk çökerken 1923 şartlarında nasıl dünyanın en devrimci hareketlerinden birini yarattıysa bunu hep birlikte bir kez daha başarmalıyız.
Ne yazık ki, vatandaşlarımızı kutuplaştıran, tahammülsüz, hukuksuz, eğitimi çökertmiş ve bizi eşi görülmemiş derecede bir hayat pahalılığına mahkum etmiş iktidarla ikinci yüzyıla adım aldık. 21 yıldır iş başında olan bu baskıcı iktidar, cumhuriyetimizi, demokrasimizi, devletimizi ve birbirimize olan inancımızı tahrip etti. Devletimizi, asırlık yapılarımızı darmadağın etti. Eşsiz ülkemizi, dünyadan uzaklaşmış bir yönetim anlayışına mecbur etti. Gelir dağılımını tehlikeli bir biçimde bozdu. Çalışanların yüzde 60’ını asgari ücrete mahkum etti. Ülkemizin en önemli üretim gücü olan yetenekli ve girişimci orta direği yok etti. Yargı sistemini silah gibi kullanarak bugünlerde gazetecilere yaptığı gibi kendisine muhalefet eden kim varsa herkesi içeri attı. Başımızdakiler adaletsiz bir ortam, baskıcı ve sadece işi bilmeyen insanlar değiller, aynı zamanda halkımızı borç batağına soktular.
Bu kurultay, milletimiz, devletimiz ve partimiz adına tarihi bir kurultay olacak. Bugün ve yarın, ikinci yüzyılın inşasına giden büyük bir yolculuğun büyük bir adımını atacağız. Bu kurultay, sadece CHP kurultayı değil, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Bu kurultay, sadece CHP olarak siyaseti değil, sendikalardan sivil topluma, gençlerden katınlara, çalışanlara, emeklilere kadar herkesi çok umutlandıracak. Bu kurultay, toplumsal muhalefete büyük güç ve moral verecek. Bu halk, bundan sonra artık her zaman diri, dipdiri ayakta olmak istiyor. Sadece 6 gün önce her türlü engellemeye rağmen duruma el koyarak Cumhuriyetin 100. yılını 100 yıldır görülmemiş kalabalıkla nasıl kutladıysa, bu aziz millet bu ülkeyi yeniden ve baştan inşa etmeyi bilecektir.
Bu kurultayda halkımıza karşı her birimizin tarihi bir sorumluluğu vardır. Bu kurultay, geleceğin Türkiyesini adım adım kuracağımız yeni yüzyılın harcını hep birilikte atacağımız büyük ve şanlı yolculuğumuzun ilk adımıdır. Sorumlu davranmak, birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirip geleceğe güvenle bakmak gerekir.
5 ay sonra yerel seçimler var. Kurultayımız biter bitmez yerel seçimler için omuz omuza vereceğiz. Her sokakta, her mahallede, her fabrikada, her okulda, her tarlada halkımızla buluşacağız.
2. yüzyılın Türkiyesini hep birlikte inşa etmeye başlayacağız. Birçok ilçede ve metropollerde yerel seçimleri hep birlikte kazanacağız!
Yeter ki biz ne yaptığımızı bilelim, yeter ki vatandaşın sesine kulak verelim. Milletimizin önüne çeşitli tarihleri vizyon diye koyanlar oldu. Bundan sonra o tarihleri biz belirleyeceğiz. CHP’liler belirleyecek. 2024 seçimlerini kazandıktan sonra, 2028’i de 2029’u da 2033’ü de 2038’i de biz kazanacağız!
Türkiye’nin ihtiyacı olan büyük ekonomik sıçramayı birlikte sağlayacağız. Emeğin asli temsilcisi olarak çalışanların, üretenlerin, emeklilerin, dostu ve umudu olacağız. Bu ülkede unutulanların, ötekileştirilenlerin, yok sayılanların, özgürlüğünden mahrum edilenlerin yanında olup haklarını savunacağız.
86 milyonun onurlu ve eşit hissedarı olduğu bir cumhuriyeti sil baştan hep birlikte ayağa kaldıracağız.
Demokrasiyi, devleti, adaleti, refahı bizden daha iyi inşa edecek, temsil edecek bir başka parti yoktur. Bizi, temsil ettiğimiz anlayış sadece Cumhuriyet ideali, sadece özgürlüğün ve eşitliğin, dayanışmanın güvencesi değildir, toplumsal ve uluslararası barışın da güvencesidir. “Güzel günler güreceğiz, güneş günler göreceğiz, motorları maviliklere süreceğiz çocuklar. Işıklı maviliklere hep birlikte süreceğiz.”
Günü geldiğinde çocuklarınıza, torunlarınıza o kurultayda ben de vardım diyeceksiniz. Benim de verdiğim kararlarla bugün mutlu ve huzurluyuz diye gururla geriye bakacaksınız.
Bugün ve yarın sizlerin iradesiyle ülkemizin tüm kesimlerini birleştirecek yeni ve güçlü bir vizyonun hikayesini yazmaya hep birlikte başlayacağız. Bu irade, 2. yüzyılda ülkemize çoğulcu demokrasiyi ve adil paylaşmayı armağan edecek. “
13.15: Kılıçdaroğlu kürsüde: “Sırtımda hançerlerle seçime girdim”
CHP Kurultayı’nda Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ardından ilk konuşmayı ise Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.
Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“100 yıllık bir tarih her siyasal partiye nasip olan bir tarih değildir. 100 yıllık tarih içerisinde genel başkanlarımız tutuklandı, hapse girdi. Yılmadık. Şimdi 100. yılımızı kutluyoruz. Türkiye’de hiçbir partiye nasip olmayacak tarihi beraber yaşıyoruz. CHP’yi 100 yıl yaşatan gerçek kuruluşunun savaş meydanlarında Kuvayi Milliye’ciler tarafından gerçekleştirilmesidir. Biz sıradan bir parti değiliz. Biz Kuvayi Milliyecilerin partisiyiz. Biz Atatürk’ün partisiyiz. Biz hiçbir evladımızın yatağa aç girmememesi için mücadele eden bir partiyiz. Biz herkesin inancına, herkesin kimliğine, yaşam tarzına saygı duyan bir partiyiz.”
“100 yılı yaşatanın örgütlerimiz olduğunu kimsenin unutmaması gerekir. Örgütlerimiz, 100 yıllık mirası yaşatanlardır. Bu salon diğer partilerin kurultaylarına benzemez. Bu salonda 5’li çeteler, oligarklar, uyuşturucu baronları yok. Bundan sonra da asla olamayacaktır. Bu salonda mafya bozuntuları, rüşvetçiler yok. Bundan sonra da olmayacaktır.”
“Bizim kurultaylarımız her türlü düşüncenin özgürce sorgulandığı kurultaylardır. Bu aynı zamanda aydınlanmanın güvencesini ve sürekliliğini gösteririr. Onların kurultayları ise haber değeri olmayan kurultaylardır. 3 temel noktayı ifade edeyim. Partinin yükünü taşıyan örgütlerdir. Örgütler 100 yıllık birkiminin temel taşlarıdır. Ben dahil hiç kimse; ben dahil, kendisini partisinin üzerinde göremez.”
“Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim. Bu salondaki hiç kimsenin umudunu yitirmeye yetkisi de hakkı da yoktur!”
“Tarihin bize yüklediği zorunluluk. 6 lider oturduk. bu tabloyu kısmen anlattım ve kendilerine şunu söyledim; Ülkede demokrasi yok. Bir sorunlar yumağı haline geldi. Biz 6 lider tarihin bize getirdiği sorumluluğu yapmak zorundayız.”
“Uzun uzun anlattım. 6 parti bir araya geldik. Ülkeyi nasıl yöneteceğimiz için oturduk çalıştık. Ortak mutabakat metni hazırladık ve halkımızla paylaştık. Güçlendirilmiş parlementer sistem için çalışmalar yaptık. İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçilmesine gelince masadan kalkmalar ve masaya geri dönmeler geldi. Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım’ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık. Yapılan bütün kumpaslara, yalana dolana rağmen, çalıştık, yılmadık, yıkılmadık asla ve asla boyun eğmedik. Yolu doğru olanın yükü ağır olur, hançerle beraber yükümüz ağırdı. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil sırtımdaki hançerlerdi. Seçim bitti, kazanamadık.”
“Daha nefes alamadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemlerini dillendirenler uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim onları değiştirmek oldu. Hayatın kendisi değişir zaten. İlk değişimi, 2019, en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. En büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. Örneğin ne diyolardı? Bu cehape varya, Sivas’ın ötesine gidemiyordu diyorlardı. Peki bugün, bugün oralardan milletvekili çıkardık. Hangi değişimden söz ediyorsunuz? Girilemeyen yerlere girdik. CHP Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler. Asla yan yana gelemez dedikleri insanlarla yan yana geldim, kucaklaştım. Dilimizi değiştirmek zorundaydım. Biz sadece muhalefet eden bir parti görünümündeydik. Ama öyle köklü bir değişim yaptık ki Türkiye’nin en temel sorunlarına çözüm üreten bir parti olduk. Biz hangi sorun varsa Türkiye coğrafyasında o sorunlara akılcı çözümler üreten tek partiyiz.”
14.30: Örsan Öymen: “13 yılda 12 seçim kaybedildi, hepsinde mi sırtından hançerlendi?”
Kurultay öncesinde genel başkanlığına adaylığını açıklayan Örsan Öymen: “Genel Başkanımız sırtından hançerlendiğini söyledi. Peki 13 yılda 12 seçim kaybedilirken hepsinde mi sırtından hançerlendi?”
17.00: Sezgin Tanrıkulu: “Elde ettiğimiz güveni gizli protokollerle yerle bir ettik”
CHP Kurultayı’nda konuşan Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu:
“14 Mayıs’a kadar iyi götürdüğümüz süreci 14-28 Mayıs arasında heba ettik. Elde ettiğimiz güveni gizli protokollerle yerle bir ettik.”
“Parti içerisinde düşmanca bir bakış açısıyla karşı karşıya kaldım. Bunun iki sebebi vardı: Bir, insan hakları savunucusu olduğum için. İki, Kürt olduğum için…”
17.00: Kılıçdaroğlu ve Özel adaylık için gereken imza sayısına ulaştı
CHP Kurultayı’nda Divan Başkanlığı yapan Ekrem İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ve Özel’in adaylık için gereken imza sayısına ulaştığını açıkladı.
17.30: Kurultay’da tansiyon yükseldi
CHP Kurultayı’nda tansiyon yükseldi. Delegelerin olduğu alanda başlayan tartışma, tribünlere de taştı.
18.30: Özgür Özel kürsüde
Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık adaylığı için yeterli imzayı topladıklarını duyurdu. Kılıçdaroğlu 2. kez konuşma yapmama kararı aldığı için Özgür Özel kürsüde.
“Sayın genel başkan bir hançerden bahsetti. Hiç üstüme almadım. Cumhuriyet Halk Partisi’nde hançer yok, hançerleyecek hançer de yok.”
“Bir terör örgütü olan Hamas’ın bir gece yarısı sivillere attığı füzelerle yaptığı katliam, bunu araçsallaştıran İsrail devletinin devlet terörüne dönüştü. Biz CHP olarak terörün her şekline ve İsrail’in devlet terörüne asla ve asla seyirci kalamayız. Kınıyoruz ve lanetliyoruz.”
Kılıçdaroğlu’ndan Özel’e: “Keşke bunları yüzüme de söyleseydi”
Özgür Özel’in konuşmasının ardından ‘söz hakkı doğduğu için’ kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu:
“Eğer uzun yıllardır beraber çalışıyorsak ve CHP’nin bir Dış Politika Danışma Kurulu olduğunu bilmiyorsa bir arkadaşımız, oraya bir soru işareti koymak lazım.”
“Ben eleştiriye açık bir insanım. Keşke burada anlattıklarını uzun zamandır birlikte çalışırken yüzüme anlatsaydı.”
“Benim Amerika’ya , benim İngiltere’ye niye gittiğimi bilmeyen arkadaşımın halen var olması beni dinlemiyor demektir.”
İlk turda kazanan çıkmadı
Kurultay’da oy verme işlemi tamamlandı. İlk tur sonuçlarına göre Kılıçdaroğlu 664, Özgür Özel 682 oy aldı.
CHP’nin genel başkanı, ikinci turda belli olacak. İkinci tur oylaması saat 12.30’da başlayıp 02.30’da sona erecek.
İkinci turda da salt çoğunluk sağlanamazsa üçüncü tur oylaması yapılacak. Üçüncü turda en çok oyu alan aday genel başkan olacak.
Özgür Özel: “Geçersiz oyların çoğu bana verilen oylar”
Özgür Özel, Halk TV’ye konuştu:
“İptal edilen, geçersiz sayılan oyların çoğu bana verilen oylar.”
“Delegelerimiz dezenformasyona teslim olmamalı, oyunu kullanmalı”
Kılıçdaroğlu salona gelip oy kullandı, ardından salondan ayrıldı
Genel başkan adaylığından çekileceği iddia edilen Kemal Kılıçdaroğlu 2. tur için oyunu kullandı.
Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullandıktan sonra salondan ayrıldı.
CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel
Seçimin 2. tur oylamasında Özgür Özel 811 oy aldı, Kemal Kılıçdaroğlu 534 oyda kaldı.
Özgür Özel’in seçim galibiyetini Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu açıkladı.
CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel:
“Bugün ilk turdan sonra ‘Ben oraya geleyim, Özgür Başkanımızın elini kaldırayım’ niyetini ifade eden, şimdi gönlü bizimle birlikte olan, başlattığı Adalet Yürüyüşü’ne hep beraber devam edeceğimiz Sayın Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum”
“Bu salondan dışarıya hiçbir kırgınlık çıkartmayacağım. Bu süreçte istemeden kırdığım olduysa affola.”
“Bir buçuk milyon üyemize sesleniyorum: İkinci yüzyıla zaferle girmek için örgütümüzde yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum.”
Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu Kurultay zaferinin ardından birlikte poz verdi.
Kılıçdaroğlu: “Yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum”
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan seçim sonuçları hakkında ilk açıklama:
“Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum.”