Ana SayfaRÖPORTAJRÖPORTAJ | Melek Mızrak Subaşı: “Arkasında bir kumpas var. Halkımız cevabını 31...

RÖPORTAJ | Melek Mızrak Subaşı: “Arkasında bir kumpas var. Halkımız cevabını 31 Mart’ta verecek. Khaalesi; güzel, akıllı, güçlü bir karakter”

Geçen hafta AK Parti-MHP-İYİ Parti ittifakıyla Bilecik Belediye Başkanlığı kaybeden, CHP’nin Bilecik Belediye Başkan adayı Melek Mızrak Subaşı yaşananları Serbestiyet’e anlattı: “Çok manidar bir süreçte mevcut belediye başkanı istifasını verdi. Bunun arkasında bir kumpas ve anlaşma söz konusu. Belediyede İYİ Parti ile ittifakımız da sürüyordu, bir belediye başkan yardımcımız İYİ Partiliydi. Bilecikliler bu haksızlığın cevabını 31 Mart’ta sandıklarda verecek.” “Khaalesi benzetmesine ilk başta şaşırdım ama sonra sempatiyle yaklaştım. Çünkü çok güzel, akıllı ve güçlü bir karakter.”

2019’da CHP’nin adayı olarak İYİ Parti’nin de desteğiyle Bilecik Belediye Başkanı seçilen Semih Şahin, 2022 yılı Şubat ayında polisin belediye iştiraki Kayı A.Ş.’ye düzenlediği “rüşvet” operasyonu kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. Şahin’in uzaklaştırma kararı 2 kez de uzatıldı.

Şahin’in yerine 1 Nisan 2022’de belediye meclisinde yapılan seçimle başkan vekilliğine CHP’li Muharrem Tüfekçioğlu getirildi. Ancak Tüfekçioğlu’nun “Orman alanlarının işgali, ormandan faydalanma ve orman içinde yerleşilmesi suçu”ndan verilen 1 yıl 11 ay hapis cezası Yargıtay’da onandı.

Onama kararının ardından hapis cezası nedeniyle Tüfekçioğlu’nun başkan vekilliği görevi düşürüldü ve yerine 8 Nisan 2022’de seçimle Melek Mızrak Subaşı, başkan vekili oldu.

Semih Şahin, 14 Haziran 2022’de partisi CHP’den ihraç edildi.

9 Ocak 2024’te Semih Şahin Bilecik Valiliği’ne verdiği dilekçeyle Belediye Başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından ise Subaşı’nın da başkan vekilliği görevi düştü.

Şahin’in istifasının ardından 13 Ocak’ta toplanan Bilecik Belediye Meclisi yeni başkanı seçmek için oylama yaptı. Oylamanın ilk iki turunda CHP’nin adayı Melek Mızrak Subaşı 11 oy alırken AK Parti’nin adayı 10 oyda kaldı. Son turda AK Parti adayı seçimden çekildi ve İYİ Parti’den ayrılarak seçime bağımsız giren Mustafa Sadık Kaya’yı destekledi. Kaya böylece 14 oya ulaşarak 31 Mart’a kadar başkan seçildi.

CHP’den 31 Mart seçimlerinde Bilecik Belediye Başkan Adayı olması kesinleşen Melek Mızrak Subaşı, Serbestiyet’in sorularını yanıtladı.

“Belediye meclisindeki oylamanın arkasında bir kumpas ve anlaşma söz konusu”

İlk olarak en güncel konuyu, Bilecik Belediye Meclisi’nde gerçekleşen oylamayı sormak istiyorum. Semih Şahin’in istifası üzerine yapılan oylamada İYİ Partili Sadık Kaya, AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla 31 Mart’a kadar başkan seçildi. Neden böyle oldu?

Çok manidar bir süreçte mevcut belediye başkanı istifasını verdi. Benim PM ve MYK’dan geçmemden 1 gün önce verdi istifasını. Tepki koydu. Bunun arkasında bir kumpas ve anlaşma söz konusu.

Meclisteki oylamanın olduğu günde AK Parti’den 1 aday çıktı, İYİ Parti’den 1 aday partisinden istifa ederek bağımsız aday olarak çıktı. İlk turda ben 11, AK Parti’nin adayı 10 ve İYİ Parti’nin adayı 4 oy aldı. 2 tur böyle sonuçlandıktan sonra bir ara verildi. O arada kulisler yapıldı ve AK Parti’nin 10 oy alan adayı hiçbir gerekçe göstermeksizin geri çekildi ve en az oy alan Sadık Kaya’ya AK Parti ve MHP’li üyeler de destek verdi. Böylece Kaya 14 oy alırken ben de CHP’nin tüm oylarını alarak 11 oyda kaldım ve seçimi kaybettim.

Burada şu detayı belirmek isterim ki herkesin bildiği gibi İYİ Parti’nin meclis üyeleri ittifak üzerinden, bizim listelerimizden seçilmişlerdi. Daha sonra kendi gruplarını kurmak için bizden istifa etmişlerdi. Bu önemli bir detay. Bizim belediyede halihazırda İYİ Parti ile ittifakımız sürüyordu çünkü İYİ Partili başkan yardımcımız vardı. Ama yaşanan süreçte benim adaylığım kesinleşmeden bir gün önce böyle bir anlaşma oldu. Üç partiyi bir araya getirerek bizi yıkmaya çalıştılar ve başarılı da oldular Meclis anlamında.

Bu süreci etik buluyor musunuz?

Elbette etik bulmuyorum. Çünkü AK Parti’nin, MHP’nin seçmeni oy verirken oraya kendi hakkını, ideolojisini savunsun diye oy veriyor. O meclis koltuklarında oturan AK Partili, MHP’li meclis üyeleri çok yazıktır ki mecliste adayları bulunmasına rağmen bir aday bile çıkartamadılar karşıma. Bu da korkunun ne kadar yüksek olduğunun bir göstergesi.

“Biz yolumuza bakacağız”

Semih Şahin neden seçimlere bu kadar kısa bir süre kala istifa etti sizce?

Kendisi bir açıklama yaptı ve CHP’nin ön seçime gitmediğini eleştirdi. Tavrının sebebinin bu olduğunu söylemiş. Fakat şöyle bir durum var ki kendisi bizim partimizin üyesi değil. Parti onu ihraç etmişti. Biz kendi yaptığımız anketlerde yüzde 50 civarında bir başarı oranı ile çıkmıştık. CHP’nin yaptığı anketlerde de yüzde 58’e çıktığımız bile görüldü. Hatta diğer partilerin yaptırdığı anketlerde de büyük başarı elde ettiğimiz belgeleriyle bize gösterildi. Bizim için çok olumlu bir durum tabii bu.

Biz yolumuza bakacağız ve Bilecik’i ileriye ne kadar taşıyabilirsek o kadar ileri taşıyacağız.

“Bilecikli vatandaşlarımız bize yapılan bu haksızlığın cevabını 31 Mart’ta sandıkta verecek”

2019’da sizin de hatırlattığınız gibi CHP ve İYİ Parti ittifakla seçime girmişti Bilecik’te. CHP’nin adayı Semih Şahin %50 oy almıştı. En yakın rakibiniz AK Parti’nin adayı ise %42,5 oy almıştı. Bu seçimde CHP’nin adayı olarak İYİ Parti’nin CHP ile ittifak yapmaması ve seçimden önce böyle bir olay yaşanmış olması 31 Mart öncesinde sizi endişelendiriyor mu?

Biz yerel siyaset yapıyoruz. Ben görev sürem boyunca şeffaf belediyecilik, kapsayıcı belediyecilik yaptım. Halkım beni çok iyi tanıyor. Bilecikli vatandaşlar bu haksızlığın cevabını 31 Mart’ta sandıklarda verecek. Biz büyük bir oy farkıyla 1 Nisan sabahına mutlulukla uyanacağız. Hiçbir endişem yok. Tavanda olanlar tabanı etkilemez. Tabanı aday etkiler. O yüzden biz dediğim gibi kapsayıcı, şeffaf belediyeciliğimiz ile yolumuza devam edeceğiz.

Tabanda, halkta tepkiler nasıl?

Yolda gelirken bize sarılanlar, AK Parti’nin hakkını savunamadığını söyleyenler, bana haksızlık edildiğini söyleyenler… Bir de Bilecik’te ben ilk kadın başkanvekiliydim. Bu süreci biz çok büyük özveriyle geçirdik. Birçok AK Parti’ye oy vermiş, MHP’ye oy vermiş, İYİ Parti’ye oy vermiş seçmenin de ilgisini ve sevgisini kazandık. Bu çok kıymetli. Bu olayın sandıkta onlara geri dönüşü güzel olmayacak.

“Görev süremde bir vekil gibi değil, bir başkan gibi çalıştım”

Yaklaşık 2 yıl vekaleten Bilecik Belediye Başkanlığı görevinde bulundunuz. Şimdi de CHP’nin adayısınız. 2 yılda neler yaptınız, önümüzdeki dönem için Bilecik’e vaatleriniz neler?

Başkanvekilliği ile başkanlık arasında çok bir fark yok. İkisinde de tüm haklara haizsiniz. Ben de bütün görev süremde bir vekil gibi değil, tam bir başkan gibi çalıştım. Dediğim gibi biz kapsayıcı olmaya devam edeceğiz.

Bizler Bilecik’te mimar bir kadın başkanın etkisini bu kadar kısa sürede bile kanıtladık. Altyapı sorununu çözdük, üstyapıyı tamamladık. Şehri daha efektif ve görsel bir hale getirdik. Önümüzdeki dönemde yine mimari anlamda pek çok çalışmamız olacak.

Elbette şehrimiz için vizyon projelerimiz de mevcut. Bu adımları da yukarda saydığımız ilkelerimiz çerçevesinde şehrimize kazandıracak ve halkımızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Elimizde çok güzel sosyal yardım, gençlik, yayalaştırma, sosyal tesisler, yeşil alanlar, parklar, altyapı, depremle mücadele projeleri, öncelikle büyükşehirler olmak üzere birçok şehir ve kentle iş birlikleri ve proje ortaklıkları çalışmaları bulunuyor. Bu çalışmalarımızın detaylı lansmanını yakın bir tarihte hem şehrimize hem ülkemize açıklayacağız. Örnek ve vizyon projelerle vatandaşlarımıza adım atmakla kalmayacak kucaklaşmaya ve yan yana yürümeye devam edeceğiz.

“Khaalesi; güzel, akıllı, güçlü bir karakter”

Göreve başladığınızdan beri Game of Thrones’taki Khaalesi karakterine benzetiliyorsunuz. Bu konuda sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapılıyor. Siz bu paylaşımları takip ediyor musunuz? Bu benzetmeyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bu benzetmeyle ilk önce şaşırdım ama sonra sempatiyle karşıladım. Benzetilen karakter (Khaalesi) çok güzel bir karakter. Aynı zamanda rolüyle güzel, güçlü, akıllı bir karakter. Ama bunun dışında ben daha çok bir Atatürk kadını olmanın, genç bir siyasetçi olmanın ve mimar bir belediye başkanı olmamın dikkat çektiğini düşünüyordum.

İlk anda sadece görsellik dikkat çekse de insanlar bizi takip ettikçe, dinledikçe yaptığımız projeleri ve halkla iç içe olmamızı takdir ediyor. Bunlar da dikkat çekiyor.

- Advertisment -