Ana SayfaANALİZLERCHP-İYİP işbirliği mümkün mü? CHP iyimser, İYİP “ittifak ya da işbirliği beklemeyin”...

CHP-İYİP işbirliği mümkün mü? CHP iyimser, İYİP “ittifak ya da işbirliği beklemeyin” diyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yarın İyi Parti lideri Meral Akşener’e yapacağı ziyaret öncesi siyaset kulislerinde yine “yerel seçimde ittifak ya da işbirliği mümkün mü” sorusu soruluyor. CHP kanadı ziyarete temkinli yaklaşmakla birlikte Özel-Akşener buluşmasının işbirliğini kapısını aralayabileceğine dair iyimser. İyi Parti’de ise Akşener’e yakın kurmayların partinin her seçim bölgesinde kendi adaylarıyla seçime girme kararını tekrarlarken “Yeni ittifak ya da işbirliği beklemeyin. Tabanda olacakları seyredin” mesajı vermesi dikkat çekiyor.

İyi Parti lideri Meral Akşener’in 5 Kasım’da CHP genel başkanı seçilen Özgür Özel’i telefonla tebrik etmesinden sonra Özel-Akşener buluşmasının ne zaman olacağı merak konusuydu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la İyi Parti’de görüşen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de telefonda konuşan Akşener’in Özgür Özel’e mesafeli yaklaştığı değerlendirmeleri yapılsa da, Özgür Özel “Meral Abla” dediği Akşener’in kendisini ziyarete gelmesini beklemeden harekete geçti.

Akşener’i ziyaret etme kararı alan Özgür Özel, bu kararını İyi Parti’ye bildirince olumlu dönüş aldı. Özgür Özel-Meral Akşener görüşmesi yarın (30 Kasım) günü İyi Parti’de olacak.

Her iki taraf da görüşmenin bir çeşit “Hayırlı olsun” ziyareti olacağını söylese de, siyaset kulislerinde görüşmenin iki parti arasında yerel seçim işbirliğinin olup olmayacağı ya da nasıl mümkün olabileceğine dair en somut çıkış noktası değerlendirmeleri yapılıyor.

“Halka rağmen siyaset yapma şansımız yok”

Özgür Özel-Meral Akşener buluşmasına ilişkin ilk açıklamayı CHP’de Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut yaptı.

Gazetecilerle biraraya gelen Bulut, “Partileri zorlayarak bişey yapma şansımız yok. Ama toplumun beklentileri var. Halka rağmen siyaset yapma şansınız yok” diye konuştu.

Akşener-Özel görüşmesinin nereye evrileceğinin genel başkanların yapacağı açıklamaya bağlı olacağını söyleyen Burhanettin Bulut, şöyle konuştu:

“Görüşme nereye evrilir, bu ziyareti, mutlaka ittifak, iş birliği diye görmek doğru olmaz. Özgür Özel yeni başkan, Meral Akşener yeni kongreden çıktı. Her ikisi de yeni yönetim.

İş birliği, güç birliği olursa o yapılır. Genel Başkan da niyetini ifade ediyor, orada soru işareti yok. Genel ittifak olmayacağını herkes söylüyor. Partileri zorlayarak bişey yapma şansımız yok. Ama toplumun beklentileri var. Halka rağmen siyaset yapma şansınız yok. Hiçbir belediye başkanının da böyle işbirliğine yok diyeceğini sanmıyorum.”

“Kürt demek PKK’lı demek değil. İnandığımızı söyleriz”

Burhanettin Bulut, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Kürtler daha az eşit” çıkışının temelinde yatan mesajın ne olduğu konusunda da “Bu ülkedeki herkese eşitlik istiyoruz” açıklaması yaptı:

“Seçim öncesi iktidar  propagandasının kirli olduğunu kabul etmek lazım. CHP’ye atıfla söylenen PKK ile görüşme, Kandil bağlantıları gibi sözler iftiradır ve suçtur. Bu suçlara yönelik de adaletin eşit işlemesi, soruşturmalar açılması gerekirdi. Kürt deyince PKK mı anlamak lazım. Bu, ülkeye yapılacak en büyük kötülük budur. Bunun korku politikasına dönmemesi lazım. İnandığınız neyse onu ifade etmek gerekiyor. Bundan sonra şeffaf bir politika izlenecek, açık mesaj vermeyi tercih ediyoruz. Bu ülkedeki herkesi eşit koşullarda görüyoruz.”

İyi Parti: İttifak da, işbirliği de beklemeyin

31 Mart 2019 yerel seçimlerine CHP ile birlikte Millet İttifakı’nı oluşturarak giren İyi Parti’de ise Özgür Özel-Meral Akşener buluşmasının önümüzdeki seçimler için yeni ittifak ya da işbirliği getirmesine çok ihtimal veren yok.

Akşener’in yakın kurmayları Genel İdare Kurulu’nda (GİK) alınan kararın bağlayıcı olduğunu  vurgularken “81 ilde kendi adaylarımızla seçime girme kararı aldık. İyi Parti, yaklaşan seçimde kendini ortaya koyma, kendi kapasitesini topluma gösterme iradesine sahip. Bu yönde GİK’te aldığımız karardan da geri görüş yok. Şimdi bu kararın tersine ittifak ya da işbirliği beklemek yanlış olur. Tabanda neler olacağını seyredin, görün” değerlendirmesi yapıyor.

Aynı kurmayların “İstanbul ya da Ankara için işbirliği olmayacak mı” sorusuna “Asıl bu illerde kendi adaylarımızı göstereceğiz” yorumu yapması dikkat çekiyor.

- Advertisment -