Ana SayfaHaberlerCHP PM tartışmalarla yeni adayları belirledi: Mansur Yavaş’a rağmen “Behzat Ç.”

CHP PM tartışmalarla yeni adayları belirledi: Mansur Yavaş’a rağmen “Behzat Ç.”

CHP'nin İstanbul ve Ankara'dan sonra Aydın, Adana, Mersin, Eskişehir, Tekirdağ ve Hatay büyükşehir belediye başkan adayları da netleşti. Aydın, Adana, Mersin ve Hatay'da mevcut belediye başkanlarıyla yola devam kararı alan CHP, Eskişehir'de altı dönemdir belediye başkanı olan Yılmaz Büyükerşen devrine son verdi. CHP’nin 6 Şubat depremlerinde Hatay’da belediye başkanı olan Lütfü Savaş’ı yeniden aday göstermesi büyük tartışma yarattı. Ankara Etimesgut’ta oyuncu Erdal Beşikçioğlu sürprizi yapan CHP yönetimiyle, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın arası açıldı. CHP Merkez Yönetim Kurulu, Antalya’da mevcut belediye başkanı Muhittin Böcek’in yeniden aday gösterilmesini kararlaştırdı ancak bu kararın PM’de oylanması ertelendi.

CHP Parti Meclisi (PM) İstanbul ve Ankara’dan sonra 6 büyükşehir ile 300’e yakın il ve ilçenin belediye başkan adaylarını kamuoyuyla paylaştı.

Kamuoyunda büyük tartışma yaratan adaylar; Hatay’da Lütfü Savaş ve Ankara Etimesgut’ta oyuncu Erdal Beşikçioğlu oldu.

6 Şubat Hatay depremleri yaşandığında Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olan Lütfü Savaş’ın yaşanan yıkımda sorumluluğu olduğunu kamuoyuyla daha önce “Hatay benim şahsi meselem. “Hatay’da vereceğimiz karar çok tarihi bir karar olacak. Bir şehirde yıkım yaşanıyorsa o şehirde herkesin sorumluluğu vardır” sözleriyle paylaşmasına karşın CHP lideri Özgür Özel’in Hatay’da Lütfü Savaş’la devam etme kararı alması “Hatay’a ihanet” olarak yorumlandı.

CHP yönetiminin Lütfü Savaş’ı değiştirmek istediği ancak “anketlerde önde çıkıyor” gerekçesiyle Savaş’ın yerine başka bir aday gösteremediği bilgisi kulislere yansıdı.

Erdal Beşikçioğlu krizi

CHP PM’nin Ankara Etimesgut’ta oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nu aday gösterme kararı CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın arasını açtı. Özgür Özel, kararı “Ben daha önceden Yavaş’la konuştum. Beşikçioğlu, Mansur başkanımızı güçlendirecek” diye savunsa da, Mansur Yavaş cephesinden “sıkıntı büyük” açıklaması geldi.

Serbestiyet’e konuşan Mansur Yavaş’ın yakın çalışma ekibi, Etimesgut’ta İyi Parti kurucu il başkanlığından istifa eden Mesut Özarslan’ın aday gösterilmesini istediklerini daha önce CHP yönetimiyle paylaştıklarını ancak CHP yönetiminin bu isteği geri çevirdiğini söyledi:

“Kriz yok ama sıkıntı büyük. Biz Ankara İttifakı kuracaktık. İyi Parti’den istifa edenler CHP’ye yöneliyordu. Etimesgut’ta Mesut Özarslan’ı aday göstersek, diğer ilçelerde de İyi Partilileri CHP’ye çekme şansımız yükselecekti.”

Mansur Yavaş’ın, CHP yönetiminin Beşikçioğlu kararı üzerine yeniden belediye başkan adaylığından çekilebileceği iddiaları ortaya atıldı ancak Yavaş cephesi bu iddiaları doğrulamadı. CHP Genel Merkezi, Özgür Özel-Yavaş hattındaki gerilimin tarafların görüşmesiyle çözülebileceğini düşünüyor.

Aydın, Adana, Mersin’de değişim yok, Eskişehir’de var

CHP’nin Aydın, Adana, Mersin büyükşehir belediye başkan adayları değişmedi. Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Adana’da Zeydan Karalar, Mersin’de Vahap Seçer yeniden aday oldular.

Değişim, Eskişehir’de kendini gösterdi. 6 dönemdir belediyeyi yöneten Yılmaz Büyükerşen yeniden aday gösterilmedi. Eskişehir’in büyükşehir belediye başkan adayı, belediyede genel sekreterlik görevini yürüten Ayşe Ünlüce oldu.

Tasfiye mi, hediye mi?

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun en ateşli savunucularından biri olarak bilinen meclis grup başkanvekili Burcu Köksal, CHP’nin Afyon adayı olarak gösterildi.

2019 seçiminde İyi Parti ittifakı ile seçime giren CHP, Afyon’da İyi Parti’nin adayını desteklemişti. Burcu Köksal’ın Afyon için aday gösterilmesi parti kulislerine “Kılıçdaroğlu ekibi tasfiye ediliyor. Afyon’u AK Parti kazanmıştı. Burcu Köksal, kazanılamayacak yere konuldu” değerlendirmeleriyle yansıdı. Köksal’ın Afyon adaylığına “Grup başkanvekilliğinden gitmesi gerekiyordu. Afyon onun için hediye oldu” diyenler de oldu.

4 dönem vekillik yaptı, şimdi belediye başkanı adayı: Yüceer

Tekirdağ’da dört dönem vekillik yapan Candan Yüceer, Tekirdağ’da belediye başkan adayı oldu. CHP’deki değişim hareketi başladığında Özgür Özel’e ilk destek çıkanların başında gelen Yüceer’i, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun istemediği kulislere yansımıştı. Tekirdağ’da Yüceer’in kazanamayacağını düşünen Kılıçdaroğlu ekibi, “Elimizdeki belediyeyi kaybedebiliriz” itirazlarını büyütüyor.

Özel’in Manavgat hesabı tutmadı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ilk ilan ettiği belediye başkan adayı olan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yeniden aday gösterilmedi. CHP PM’de Sözen’in yerine Niyazi Nefi Kara’nın aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Muhittin Böcek bekleme odasına alındı

CHP Merkez Yönetim Kurulu, Antalya’da mevcut belediye başkanı Muhittin Böcek’in yeniden aday gösterilmesini kararlaştırdı ancak bu kararın PM’de oylanması ertelendi. Böcek’i DEM Parti’den gelecek olası oyları azaltacağı gerekçesiyle yeniden aday göstermek istemeyen CHP yönetiminin, yine “anketlerde önde görünüyor” gerekçesiyle yeniden aday göstermek zorunda kaldığı öğrenildi.

CHP ile DEM Parti arasında seçim işbirliğine dönük müzakereler sürdüğü için Muhittin Böcek’in PM’deki oylamasının bekletileceği belirtiliyor.

DEM Parti yetkilileri “Böcek yeniden aday gösterilirse Antalya’da oylarımızı CHP’nin alması mümkün değil” diyor.

“Yeter ulan”

CHP’de Parti Meclisi’nin yapıldığı salondan bağrışmalar yükseldi. Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’a “Yeter ulan” diye bağırarak salondan çıktı.

Ufuk Çakır’ın, Mersin Mezitli’de adaylardan Seyit Özananar’ı desteklediği, Ali Mahir Başarır’ın ise Ahmet Serkan Tuncer’idesteklediği için kavgaya tutuştukları öğrenildi.

- Advertisment -