Ana SayfaHaberlerÇin, “Bakan tarafından cinsel tacize uğradım” mesajından sonra ortadan kaybolan tenisçi...

Çin, “Bakan tarafından cinsel tacize uğradım” mesajından sonra ortadan kaybolan tenisçi Peng Shuai olayının üzerini örtmeye çalışıyor, şüpheler artıyor

Çin sosyal medyası Weibo'da 2013 ile 2018 yılları arasında Çin'de başbakan yardımcılığı görevini üstlenen eski ÇKP yöneticisi Zhang Gaoli tarafından üç yıl önce cinsel ilişkiye zorlandığı mesajını paylaşan eski dünya şampiyonu Çinli tenisçi Peng Shuai’den o günden beri haber alınamıyor. Dünyadan artan baskılar ve Kış Olimpiyatları’nın tehlikeye girmesiyle sıkışan Çin’de olayın üzerini örtmek için devlet kontrolündeki medyaya Shuai’nin hala hayatta ve iyi olduğunu gösteren fotoğraflar ve mektuplar servis edildi Ama bu deliller şüpheleri daha da artırdı.

Dünya gündeminde üst sıralara tırmanan Peng Shuai olayı, halen belirsizliğini koruyor.

Olayın aydınlatılması için Olimpiyat Komitesi’nden isimlerin Çin’e çağrı yapması sonrası, ev sahipliğini üstlendiği Kış Olimpiyatlarını riske atmak istemeyen Çin yönetimi skandalın üzerini kapatmaya çalışıyor. İngiltere’nin bu olay nedeniyle Kış Olimpiyatları’nı boykot etmesi gündemde.

Ülkenin sosyal medyası Weibo’da mesajlar paylaşan 35 yaşındaki tenisçiden 2013 ile 2018 yılları arasında Çin’de başbakan yardımcılığı görevini üstlenen Gaoli tarafından üç yıl önce cinsel ilişkiye zorlandığı mesajını paylaştıktan sonra haber alınamıyor.

Tenis dünyasının önde gelen isimlerinin, Peng Shuai’nin bulunması için çağrı yaptığı Çin’den ise ilginç savunmalar geliyor.

Çin devlet kanalı CGTN, “Peng Shuai’nin kaleminden olduğu” iddiasıyla, “kendisinin gayet iyi olduğunu” belirten mektup yayımladı.

Ancak Kadınlar Tenis Birliğinin (WTA) Başkanı Steve Simon, “Bu mektup, onun nerede olduğuna veya güvenliğinin sağlanıp sağlanmadığına ilişkin endişelerimin daha da artmasına yol açtı” dedi.

Ne zaman çekildiği belirsiz fotoğraf ve videolar şüpheleri daha da artırdı.

Çin Komünist Partisi’ne bağlı Global Times gazetesinin muhabiri, dün Peng Shuai’nin Wechat’ten “İyi hafta sonları” notuyla yayımladığı iddia edilen fotoğraflarının güncel olduğunu iddia etti:

“Bugün kendi kaynaklarıma bu fotoğrafların gerçekten de Peng Shuai’nin şu anki durumunu gösterdiğini onaylattım. Geçtiğimiz günlerde kendi evinde özgürce kaldı ve rahatsız edilmek istemedi. Yakında halka görünecek ve bazı etkinliklere katılacak.”

Muhabir Hu Xijin’in bu tweeti ve özellikle son cümlesi, şüpheleri daha da artırdı. 

Sonrasında Ding Li isimli bir hesap, Batılı tenisçilerin etiketlendiği bir postta, Peng Shuai’nin “güncel” olduğunu iddia ettiği bir video yayımladı.

Politico’nun Çinli yazarı Stuart Lau ise “bugünden önce en son 2017’de aktif olmuş bir hesabın birden canlanarak bu tweet’i atmasının” şüpheli ve olayın üzerini kapatma amaçlı olduğunu söyledi:

Financial Times Dış Haberler Sorumlusu : “Çin açısından Kış olimpiyatlarını tehlikeye atacak bir skandala dönüşüyor”

Financial Times’ın Dış Haberler Baş editörü Gideon Rachmann, “Üzerini kapatamazlar, sorumluluğu reddedemezler veya bağımsız bir sürece geri dönemezler. Şimdi olanlar, yakında Kış Olimpiyatları’nı tehdit edebilecek bir skandala dönüşüyor” dedi.

Daha önce Çin’de ortadan kaybolması dünya kamuoyunda gündeme gelen ve üç senedir akıbeti tam olarak bilinmeyen eski Interpol Başkanı Ming Hongwey’in eşi, iki gün önce Associated Press’e verdiği röportajda çok ağır sözlerle Çin yönetimine yüklenmiş, hükümeti “kendi çocuklarını yiyen bir canavar” olarak nitelemişti.

- Advertisment -