Çin’deki emlak krizi derinleşirken emlak devi Evergrande ABD’de iflas koruma başvurusunda bulundu.
Bu, ağır borçlu şirketin alacaklılarla milyarlarca dolarlık bir anlaşma üzerinde çalışırken ABD’deki varlıklarını korumasına olanak tanıyacak.
Web sitesine göre grubun emlak biriminin ülkede 280’den fazla şehirde 1.300’den fazla projesi bulunuyor.
Grubun diğer işletmeleri arasında bir elektrikli otomobil üreticisi ve bir futbol kulübü de bulunuyor.
Evergrande, borç geri ödemelerinde temerrüde düştükten sonra alacaklılarla anlaşmalarını yeniden müzakere etmek için çalışıyor.
Toplam 300 milyar dolardan (235 milyar sterlin) fazla olduğu tahmin edilen borçlarıyla dünyanın en ağır borçlu emlak geliştiricisiydi.
Hisselerinin alım satımı geçen yıldan bu yana askıya alındıLink.
Evergrande geçen ay son iki yılda toplam 581.9 milyar yuan (80 milyar $; 62.7 milyar £) kaybettiğini açıkladı.
Geçtiğimiz hafta, bir diğer büyük Çinli emlak devi Country Garden, yılın ilk altı ayında 7,6 milyar dolara kadar zarar edebileceği uyarısında bulundu.
Çin’in emlak piyasasındaki en büyük şirketlerden bazıları gelişmeleri tamamlamak için para bulmakta zorlanıyor.
Ekonomi araştırma şirketi Moody’s Analytics’ten Steven Cochrane, “Bu sorunun anahtarı yarım kalmış projeleri tamamlamaktır çünkü bu en azından finansmanın bir kısmının akmasını sağlayacaktır” dedi.
Cochrane, birçok konutun önceden satıldığını ancak inşaatın durması halinde alıcıların ipotek ödemelerini yapamayacağını, bunun da müteahhitlerin mali durumunu daha fazla zorlayacağını sözlerine ekledi.
Bu ayın başlarında Pekin, tüketici fiyatlarının Temmuz ayında iki yıldan uzun bir süredir ilk kez düşmesi nedeniyle Çin ekonomisinin deflasyona girdiğini söyledi.
Zayıf büyüme, Çin’in diğer birçok ülkeyi sarsan ve başka yerlerdeki merkez bankacılarını borçlanma maliyetlerini keskin bir şekilde artırmaya sevk eden yükselen fiyatlarla karşı karşıya olmadığı anlamına geliyor.
Zayıf küresel talebin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin toparlanma beklentilerini tehdit etmesi nedeniyle ülkenin ithalat ve ihracatı da geçen ay keskin bir düşüş gösterdi.
Resmi rakamlar Temmuz ayında ihracatın bir önceki yıla kıyasla %14,5 oranında düştüğünü, ithalatın ise %12,4 oranında gerilediğini gösterdi.
Bu hafta başında Çin Merkez Bankası ekonomiyi canlandırmak amacıyla beklenmedik bir şekilde üç ay içinde ikinci kez faiz oranlarını düşürdü.