Ana SayfaHaberlerÇin ilk kez izin verdi: BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Uygur Özerk...

Çin ilk kez izin verdi: BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret edecek

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Mayıs ayında uluslararası toplum tarafından Çin’in soykırım yapmakla suçlandığı Uygur Özerk Bölgesi’ni de kapsayan bir Çin ziyareti için Çin hükümeti ile uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Ziyaretin ardından bölgeyle ilgili, insan hakları savunucuları ve Uygur diasporasının uzun süredir beklediği BM raporunun da yayımlanacağı duyuruldu. Bachelet bu ziyaret için Çin’e 2018’den beri defalarca talep iletmiş, bugüne kadar olumlu karşılık alamamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Mayıs ayında, uluslararası toplum tarafından Çin’in “soykırım” yapmakla suçlandığı Uygur Özerk Bölgesi’ni de kapsayan bir seyahat için Çin’e gideceğini açıkladı. Bachelet, İnsan Hakları Konseyi’ndeki konuşmasında “Çin hükümeti ile ziyaret için bir uzlaşmaya vardığımızı açıklamaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

Eski Şili Devlet Başkanı Bachelet, BM’de göreve başladığı 2018’den beri Uygur Özerk Bölgesi’ne “kontrolsüz” ve “doğrudan” bir giriş için Çin’le müzakere ediyordu. Çin şu ana kadar taleplere olumsuz karşılık vermişti. Bachelet bu ziyaretin ardından, Çin’deki Uygur azınlıkla ilgili uluslararası insan hakları savunucusu oluşumların uzun süredir beklediği bir rapor yayımlayacak.

Uygur Özerk Bölgesi’nin Hoten şehrinde bir çarşıya girmek isteyenler güvenlik kontrolünden geçiriliyor, büyük ekranda Çin Merkez Televizyonu (CCTV) yayınında konuşan Devlet Başkanı Şi Cinping (Fotoğraf: AP)

Çin medyası duyurmuştu

Ocak ayında Çinli e-ticaret devi Alibaba Group’a ait South China Morning Post gazetesi, Çin yönetiminin Bachelet’e 2022’nin ilk yarısında gerçekleşecek bir ziyaret için izin verdiğini duyurmuştu. Gazete herhangi bir kaynağa dayandırmadığı haberinde, verilenin bir ‘soruşturma izni’ değil ‘dostane bir gezi’ izni olduğunu öne sürmüştü.

- Advertisment -