Bugün başlayan 2022 Kış Olimpiyatları 20 Şubat’a kadar sürecek. 109 farklı etkinlikte yaklaşık 3 bin sporcunun yarışacağı organizasyona ev sahipliği yapan Çin’in insan hakları ihlalleri nedeniyle tartışmalar eşliğinde başladı.
ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Litvanya, Kosova, Belçika, Danimarka ve Estonya Olimpiyatlara karşı diplomatik boykot edeceğini önceden ilan etmişti.
Hindistan da dün (3 Şubat) bir son dakika kararı alarak diplomatik boykot uygulayacağını duyurdu. Hindistan, diplomatik boykot kararının nedeninin 2020’de 20’nin üzerinde Hindistanlı askerin ölümüne sebep olan bir Çin-Hindistan sınır çatışmasında aktif görev alan Qi Fabao adlı bir Çinli subayın, olimpiyat meşalesini taşıyan 1200 kişiden biri olarak onurlandırılması olduğunu söyledi. Qi, 2020’deki çatışmalardan sonra da Çin’de kahraman olarak adlandırılmıştı.
Diplomatik boykot açıklayan ülkelerin sporcularını müsabakalara katılacak ama ülkelerden bakan veya başka bir üst düzey yetkili olimpiyat oyunlarına katılımcı olmayacak.
ABD, diplomatik boykot kararının Uygur Özerk Bölgesi’ndeki soykırım ve insan hakları ihlalleri nedeniyle alındığını duyurmuştu.
Çin Üzerine Parlamentolar Arası İttifak’ı temsil eden İngiliz Milletvekili Iain Duncan Smith ise, “Çin hükümeti, Uygur Bölgesi’nde ve Tibet’te endüstriyel ölçekte insan hakları ihlalleri yapıyor ve Tayvan’ın hava sahasına neredeyse her gün askeri saldırılar düzenliyor” diyerek, “Çin’in despot rejimine herhangi bir meşruiyet kazandıramayız” vurgusunu yaptı.
Çin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi
Uzun zamandır kış olimpiyatlarını boykot çağrıları yapan Türkiye’deki Uygur STK’ları da bugün İstanbul’daki Çin Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması yaptı.
Uygur STK’ları adına basın açıklaması yapan Dünya Uygur Kongresi Türkiye Temsilcisi Abdureşit Abdulhamit, Çin’in Uygurlara yönelik baskılarının soykırım olduğunun artık bir iddia olmadığını vurgulayarak, Londra’da kurulan Bağımsız Uygur Mahkemesi’nin deliller, tanık ifadeleri, Çin’den sızdırılmış belgeler ve kamplarda görev almış Çinli bir polisin itiraflarını inceleyerek “soykırım ve insanlığa karşı suç” kararını verdiğini hatırlattı.
Abdulhamit, yapılan tüm çağrılara rağmen Kış Olimpiyatları’nın Çin’de düzenlenmesi kararından vazgeçilmemesi için “bu insanlığın ayıbıdır” dedi.
Batılı ülkelerden olimpiyatlara diplomatik boykot kararları alındığını hatırlatan Abdulhamit, sözlerine şöyle devam etti:
“Ne yazık ki kardeşlerimiz ve dindaşlarımız bu konuda sessiz kalmayı hatta Çin’in tarafında yer almayı tercih etmektedir. Her zaman mazlumdan yana zalimin karşısında duran Türk soydaşlarımızdan; adalet, sevgi, saygı, şefkat ve güzel ahlak üzerine olması gereken İslam ümmetinden ve hakkaniyeti, insan hakları ve özgürlükleri bir değer olarak gören bütün insanlığı Doğu Türkistan’daki soykırımı durdurmak için harekete geçmeye davet ediyoruz. Yarın çok geç olabilir!”