Ana SayfaANALİZLERSüleymaniye Camii: “Silueti kim bozdu” tartışması neden “siluet bozuldu mu” tartışmasına döndü?

Süleymaniye Camii: “Silueti kim bozdu” tartışması neden “siluet bozuldu mu” tartışmasına döndü?

Süleymaniye Camii’nin önünde yükselen bir inşaat iskelesi görüntüsü üzerine AK Parti destekçisi sosyal medya kullanıcıları caminin siluetini bozduğu gerekçesiyle CHP’li İBB yönetimini hedef aldı. İnşaatın Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’na ait olduğu ve izninin de 2019’da İBB AK Parti yönetimindeyken verildiği ortaya çıkınca “silueti kim bozdu” tartışması “siluet bozuldu mu” tartışmasına döndü.

Süleymaniye Camii’nin önünde yükselen bir inşaatın sosyal medyada yayılan fotoğrafı, Mimar Sinan’ın ‘kalfalık eserim’ dediği tarihi caminin siluetinin bozulduğunu düşünen sosyal medya kullanıcılarının tepkilerine neden oldu.

AK Parti’yi desteklediği görülen sosyal medya kullanıcılarının projenin iznini vermekle suçladığı CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tepkilerin ilk adresi oldu.

İBB yöneticisi: “İnşaat İlim Yayma Vakfı’na ait”

Tepkiler üzerine İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, inşaatın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’na ait olduğunu ve iznin de Nisan 2019’da İBB Başkanlığı AK Parti’deyken verildiğini açıkladı. Polat, kendilerinin projenin durdurulması için başvuruda bulunduklarını da açıkladı.

Polat’ın açıklamasından sonra tepki gösteren sosyal medya kullanıcılarının kitlesi de tepkilerin adresi de değişti; bu defa tepki gösterenler ağırlıklı olarak muhalefeti destekleyen sosyal medya kullanıcılarıydı, tepkilerin odağında ise İlim Yayma Vakfı ve eski AK Partili İBB yönetimi vardı.

İBB yöneticisinin açıklamasının ardından Abdurrahman Uzun, Mert Armağan gibi AK Parti destekçisi bazı tanınmış isimler Süleymaniye Camii’nin siluetinin bozulduğu hakkındaki paylaşımlarını kaldırdı.

İlim Yayma Vakfı: Yeni bina Süleymaniye Camii’nin etrafının açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır

Tartışmalar üzerine İlim Yayma Vakfı açıklama yayımlayarak binanın yeni yapılan bir bina değil, 50 yıldan uzun süredir han olarak işletilen bir yer olduğunu ve maliklerince kendilerine yurt yapılması şartıyla bağışlandığını açıkladı. Binanın yıkılıp, yurt olacak şekilde yeniden inşa edildiğini açıklayan vakıf, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapıldığını açıkladı. Eski binanın fotoğrafları ile projeden sonraki tasarlanan halini gösteren görselleri de paylaşan vakıf açıklamasında, inşaat bittikten sonra Süleymaniye’nin siluetinin daha da belirginleşeceğini savundu.  

Erem Şentürk de sosyal medya hesabından, “Yurt camiyi kapatmıyor. Bahçesinden baktığımızda aşağıda medrese bölümü çevre duvarı üzerinden devam eden inşaatın iskeleleri görünüyor” mesajını paylaştı.

Fatih Belediyesi: Yeni bina 1 kat eksik ve saçak kotu 1,5 metre düşük

Diğer taraftan, tartışmalar boyunca kurumsal sosyal medya hesabı etiketlenen Fatih Belediyesi de etiketleyen kullanıcıların her birine tek tek açıklama metni gönderdi.

Fatih Belediyesi yayımladığı açıklamada, söz konusu yerde 1991’de verilen yapı kullanma izin belgesine göre 3 bodrum kat + zemin kat + 3 normal kat olmak üzere 7 katlı yasal bina görüldüğünü duyurdu.

Belediye, geçtiğimiz sene aynı yerde, yeni yapılacak binanın 3 bodrum kat + zemin kat + 2 normal kat olmak üzere 6 kat olarak ruhsatlandırıldığını, yenisinin eski binadan 1 kat eksik ve saçak kotu yüksekliğinin de 1,5 metre düşük olacağını açıkladı.

Fatih Belediyesi, Süleymaniye Camii silueti tartışmasını başlatan ilk sosyal medya kullanıcısına da yanıt vermişti.

İBB yöneticisi: Yeni bina daha yüksek

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, İlim Yayma Vakfı ve Fatih Belediyesi’nden gelen açıklamalara sosyal medya hesabından yanıt vererek “Yükseklik düşmedi aksine yeni bina daha yüksek” dedi.

Polat sosyal medya mesajında eski ve yeni tarihli iki fotoğrafı gösteren bir animasyon paylaştı.

Süleymaniye’de yeni bir avan-proje hazırladıklarını duyuran Polat, siyah beyaz eski bir Süleymaniye fotoğrafını paylaşarak, “Süleymaniye’nin gerçek dokusu bu fotoğraftaki gibidir. 1950lerden bu yana yok edilmiştir. Bunu geri getireceğiz, bunun dışında projelere izin vermeyeceğiz” dedi.

- Advertisment -