Ana SayfaÖZEL HABERÇKP 100. yıl zirvesi: Erdoğan’dan yazılı, Khan ve Abbas’tan görüntülü, VP’den yoğun...

ÇKP 100. yıl zirvesi: Erdoğan’dan yazılı, Khan ve Abbas’tan görüntülü, VP’den yoğun katılım

Çin Komünist Partisi 100. yıldönümü için online siyasi partiler zirvesi düzenledi. Zirveye dünyadan Maocu ve komünist partilerle ‘Bir Kuşak Bir Yol’ kapsamında Çin ile ekonomik ilişkiler kuran ülkelerden partiler katıldı. İmran Khan, Çin liderinin merhamet ve adaletini övdü. Mahmud Abbas, Filistin’e desteği için Çin’e teşekkür etti. Erdoğan’ın Türkiye medyasına yansımayan yazılı bir mesaj gönderdiği toplantıya Vatan Partisi 1200 kişiyle katıldı. AK Parti ve CHP’den birer temsilci toplantıyı online izledi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP), kuruluşunun 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Dünya Siyasi Partileri Zirvesi adıyla online toplantı düzenledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yaklaşık 20 dakikalık açılış konuşmasında toplantıya 160 ülkeden 500 siyasi parti ve oluşumun katıldığını duyurdu.

Şi Cinping konuşmasında “Çin tipi sosyalizm” ile kalkınma ve ekonomik refahta varılan olumlu sonuçları vurguladı. ABD Başkanı Joe Biden’in “Önce Amerika” sloganına isim vermeden gönderme yaparak şöyle dedi: “’Önce kendi ülkem’ perspektifinden bakıldığında, dünya kıyasıya bir rekabetin sürdüğü sıkışık ve kalabalık bir yerdir. ‘Ortak bir geleceğe sahip küresel bir topluluk’ perspektifinden bakıldığında ise dünya işbirliği fırsatlarıyla dolu geniş bir yerdir.”

Yine isim vermeden Trump’ın ‘Çin virüsü’ ifadesine göndermeyle “Pandemiyi siyasallaştırma veya virüse coğrafi bir etiket yapıştırma uygulamasına karşı çıkmalıyız” dedi.

Ülkesinin ‘anti-demokratik’ olduğu eleştirilerini, “Bir ülkenin demokratik olup olmadığına bir avuç insan değil, kendi halkı karar vermelidir” ifadesiyle karşılayan Şi Cinping’in konuşmasında hegemonyacılık, tek kutupluluğun zararları, terörizme karşı güvenlik politikalarının güçlendirilmesi, dikkati çeken diğer başlıklardı.

Katılımcı konuşmalarında ‘Bir Kuşak Bir Yol’ ilgisi

Şi’den sonra konuşma yapan siyasi parti liderlerinin konuşmalarında Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ne vurgular ağırlıktaydı.

Rusya’nın eski devlet başkanı Medvedev ve Kazakistan’ın eski devlet başkanı Nazarbayev ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi dileklerini ilettiler.

Pakistan Başbakanı İmran Khan, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun Pakistan ekonomisi açısından büyük bir öncelik taşıdığını vurguladığı konuşmasında Şi için, “Başkan’ın Covid-19 aşısını küresel bir kamu malı yapma açıklaması, onun merhamet ve adaletinin bir yansımasıdır” dedi.

Afrika ülkelerinin temsilcilerinin konuşmalarında Bir Kuşak Bir Yol kapsamındaki planlara dair umutlar ve Çin’den alınan aşılar geniş yer aldı. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa “aşı emperyalizmine ve aşı milliyetçiliğine” karşı çıkma çağrısı yaparken Çin’e teşekkür etti.

Zirveye videodan seslenen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Yoldaşlar” diye başladığı hitabında Çin Komünist Partisi’ni övdü.

Abbas’ın konuşmasından bazı bölümler şöyle:

“Başlangıcından bu yana partinizin liderliğinde büyük Çin halkının elde ettiği büyük başarıları; endüstriyel, teknolojik ve tüm alanlarda niteliksel bir kalkınma modeli sunan büyük yürüyüşünüzün sağladığı gelişmeleri takdir ediyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti, dünya ekonomileri arasında da en üstte yer almaktadır. Parti Genel Sekreteri, lider Şi Cinping’in akıllı yaklaşımı sayesinde, bugünkü büyük siyasi, askeri ve diplomatik statüye tırmanılmıştır.

“Çin Komünist Partisi, başlangıcından bu yana El Fetih hareketinin önderliğinde Filistin devrimimizin yanında yer almış, Filistin Kurtuluş Örgütü ile ilişkiler güçlendirilmiş, Çin Filistin devletini tanımış ve Filistin’in Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki çabalarını desteklemiştir.

“Çin’in halkımızın meşru mücadelesini desteklemeye devam edeceğine inancımız tamdır.  

“Sevgili kardeşlerim, kardeşlerim ve yoldaşlar.

“Sonuç olarak, bu zirveye katılan dost partilere ve şahsiyetlere halkımızın meşru özgürlük ve bağımsızlık mücadelesine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyor, yüzüncü yıldönümü vesilesiyle önde gelen Çin Komünist Partisine ve büyük Çin halkına daha fazlasını diliyorum. Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi sizlerle olsun.”

Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa konuşmasında Çin’in hiçbir zaman dünyaya siyasal görüşlerini empoze etmediği vurgusunu yaparken Kuşak Yol kapsamında Çin’i ülkelerine her zaman altyapı yatırımları için davet ettiklerini hatırlattı. Rajapaksa konuşmasının sonunda Şi’ye “Senin ülken de benimki de Budist. Biz Budistler, dünyayı tehdit eden çok kritik bir salgın karşısında her zaman dünya için dua edeceğiz” diye seslendi.

Vatan Partisi’nden kitlesel, AK Parti ve CHP’den temsili katılım

Vatan Partisi, online toplantıya Perinçek’in de aralarında bulunduğu 1200 kişiyle katıldıklarını duyurdu. AK Parti ve CHP temsilcileri de online olarak zirveyi izledi.

Online olarak zirveye kitlesel katılım sağlayan Doğu Perinçek ve Vatan Partililer.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:765b520d-f5f2-47ac-b789-68e025804bd5-1.jpg
ÇKP Partiler zirvesinde AK Parti temsilcisi.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da mesaj yolladı. Mesaj Türkiye medyasında ya da Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayımlanmazken Çin’in resmi haber ajansında özet olarak yer aldı:

“Türkiye Cumhurbaşkanı ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÇKP’nin Çin halkını Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurmaya ve ülkeyi geliştirmeye yönlendirdiğini söyledi. Şi’nin ÇKP’yi Çin’de yeni bir çağ açmaya yönlendirdiğini vurguladı. Erdoğan, iki ülkenin iktidar partileri arasındaki düzenli diyalog mekanizmasında kayda değer ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı.”

http://www.xinhuanet.com/english/2021-07/06/c_1310044451.htm

Zirveye konuşmacı ve dinleyici olarak katılanlardan öne çıkan diğer isimler şöyle:

 Alberto Fernandez Angel

(Arjantin Devlet Başkanı/Adalet Partisi)

Nguyen Phu Trong

(Vietnam Devlet Başkanı/Vietnam Komünist Partisi)

Miguel Diaz-Canel

(Küba Devlet Başkanı/ Küba Komünist Partisi (PCC) Birinci Genel Sekreteri)

Evo Morales

(Bolivya eski devlet başkanı)

Rodrigo Duterte

(Filipinler Devlet Başkanı/Filipinler Halkın Gücü Partisi)

İmran Han

(Pakistan Başbakanı / Pakistan Adalet Hareketi)

H. Emerson Mnangagva

(Zimbabve Devlet Başkanı/Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephe (ZANU-PF)

Hun Sen

(Kamboçya Başbakanı/Kamboçya Halk Partisi (CPP)

Filipe Jacinto Nyusi

(Mozambik Devlet Başkanı/ FRELİMO Genel Başkanı)

H.E. Hage Gottfried Geingob

(Namibya Devlet Başkanı/ SWAPO Gübatı Afika Halk Örgütü Genel Başkanı)

Denis Sassaou Nguesso

(Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı/ Kongo İşçi Partisi)

Evo Morales Ayma (Bolivya E. Devlet Başkanı)

Sadeddin el-Osmani

(Fas Başbakanı/Fas Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Başkanı)

Salva Kiir Mayardit

(Güney Sudan Devlet Başkanı/Güney Sudan Halk Hareketi )

George Papandreou

(Sosyalist Enternasyonal Başkanı)

Igor Dodon (Moldova Cumhuriyeti Sosyalistler Partisi başkanı ve eski Moldova cumhurbaşkanı)

Faraj Itmeiza (Ürdün Komünist Partisi genel sekreteri)

- Advertisment -