MHP lideri Devlet Bahçeli ile TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş arasında özellikle DEM Parti ve Kürtçe konusunda yaşanan gerilimin bir geçmişi var.
O dönemki adıyla HDP’nin “vakit kaybedilmeden, hızlıca” kapatılmasını isteyen Bahçeli, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra AK Parti ile birlikte kurduğu Cumhur İttifakı’nı yönlendirmek için HDP’yle ilgili açıklamalarını dönem dönem tekrarlıyor.
Bahçeli’nin Numan Kurtulmuş’la karşı karşıya gelmesi Kurtulmuş’un AK Parti başkanvekili olduğu döneme (2018-2023) uzanıyor.
Kurtulmuş’u İyi Parti’yle bir tuttu
Bahçeli ile Kurtulmuş ilk olarak 2020’de Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması için iktidara ve Anayasa Mahkemesi’ne çağrı yaptıktan sonra Kurtulmuş’un “Parti kapatmanın Türkiye’de olumlu sonucu görülmedi” açıklaması yapmasıyla karşı karşıya geldi.
Bahçeli, bu açıklamanın üzerine isim vermeden Numan Kurtulmuş’u hedef almayı tercih etti ve HDP’nin kapatılması gerektiği yönündeki ısrarını tekrarladı:
“CHP’li sözcüler, demokrasi istismarcısı İYİ Parti’nin başkanı ve AK Parti’nin içindeki bazı yöneticiler cevap versinler; Türk devletinin ihaneti beslemesi, mermi, bomba, mayın, keleş masraflarını karşılaması olacak ve mâkul görülecek şey midir?”
Bahçeli bu açıklamayla yetinmedi, Kurtulmuş’a yanıt niteliğinde bir X mesajı paylaştı:
“Diyorlar ki, ‘Parti kapatmanın Türkiye’de olumlu bir sonucu görülmedi.’ Mesele parti kapatmanın ötesinde ihaneti cezalandırmaktır. HDP açılmamak üzere kapatılmalıdır.”
“Senin varmak istediğin yer neresi?”
Bahçeli ile Kurtulmuş arasındaki ikinci gerilim, ilk gerilimin üstünden bir yıl geçtikten sonra yaşandı. Bu kez gerilim konusu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’ydu.
AK Parti başkanvekili Numan Kurtulmuş; İçişleri Bakanlığı’nın terörle mücadele kapsamında İBB’yle ilgili özel teftiş başlatması üzerine konuşurken “Büyükşehirde çalışan terör örgütleriyle irtibatlı, iltisaklı olduğu iddiasıyla bazı isimler tespit edilmiştir. Bu isimlerle ilgili bir tahkikat yapılacaktır. Belediye başkanının şahsıyla ilgili bir soruşturma yoktur” deyince Bahçeli’nin “Senin varmak istediğin yer neresi, yapmak istediğin nedir” çıkışının hedefi oldu.
HEDEP ziyaretine de kızdı
Siyaset kulislerinde Numan Kurtulmuş’un TBMM Başkanı olduktan sonra HEDEP’i ziyaret etmesinin de MHP lideri Bahçeli’yi kızdırdığı söyleniyor. Yerel seçim öncesi AK Parti ile HEDEP’in görüştüğü, bu görüşmelerde bir çeşit pazarlık yapıldığı iddialarını AK Parti açıkça yalanlasa da, MHP lideri Devlet Bahçeli AK Parti’nin ve TBMB Başkanı Kurtulmuş’un HEDEP’le arasına daha çok mesafe koymasını istiyor. MHP’li kaynaklar, Bahçeli’nin bu yöndeki eleştirilerini, uyarılarını önümüzdeki süreçte daha kuvvetli mesajlarla yapacağını söylüyor.
Kurtulmuş’un HEDEP ziyaretinden sonra HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan “Bize başarılar diledi. Verimli, güzel görüşme oldu”derken , Kurtulmuş “Önümüzdeki haftadan itibaren Meclis’in en önemli fonksiyonlarından birisi olan bütçe yapma yetkisini kullanacağı bütçe görüşmeleri başlayacak. Nihayetinde esas itibariyle bu ziyaret iade-i ziyarettir. Yeni dönemin hayırlı olması için HEDEP grubuna da temennilerimizi, dileklerimizi ilettik. Ayrıca Tuncer Beyin de yeni dönemde Eş Genel Başkan seçilmesi dolasıyla tebriklerimi ifade ettim” açıklaması yapmıştı.
“Böyle şey olmaz”
Bahçeli, Kurtulmuş’un HEDEP’i ziyaretine kızgınlığının işaretini meclisteki bütçe görüşmelerinde dışarı yansıtmadan duramadı.
Bütçe görüşmelerinden önce HEDEP’in adı DEM Parti oldu.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bütçe görüşmelerinde sözlerine Kürtçe başladı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bakırhan’a “Bu konuştuklarınızın bir de Türkçe açıklamasını istiyoruz. Burası TBMM, burada resmi dilimiz Türkçe” uyarısında bulunduysa da, Bahçeli’ye göre hatalı davrandı. Bahçeli, Kurtulmuş’a kızgınlığını gazetecilerle paylaşırken “Meclis başkanının Kürtçe sözleri dinledikten sonra –Türkçe’ye tercüme edin- demesi AYM Başkanı kadar yanlış bir tutum olmuştur. Böyle şey olmaz” ifadelerini kullandı.
Özgür Özel yarın DEM Parti’yi ziyaret edecek
CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel, DEM Parti’yi seçim işbirliğini konuşmak için yarın ziyaret edecek.
31 Mart 2024’teki yerel seçimlere kendi adaylarıyla girme eğiliminin ağır bastığı DEM Parti’de parti meclisi toplantısı da 16 Aralık’ta yapılacak. Bu toplantıda yerel seçimler için daha önce kamuoyuyla paylaşılan “kent uzlaşısı” olabileceği yönündeki değerlendirmelerin bir sonuca bağlanması bekleniyor. DEM Parti’nin doğuda tüm illerde kendi adaylarıyla seçime girmesi, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde “tavşan aday” çıkarıp, tabanını rahat bırakması bekleniyor. Ancak, bu beklentinin tersine çıkabileceğini söyleyen parti yöneticileri de var.