Ana SayfaHaberlerDatça’da kaçak liman inşaatı yeniden başladı

Datça’da kaçak liman inşaatı yeniden başladı

Datça’da 25 yıldır yılan hikayesine dönen liman inşaatı yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak yeniden başladı.

Henüz Çevresel Etki Değerlendirmesi, kısa adıyla ÇED raporu onaylanmamışken, müteahhit firma iş makinalarını liman yapılacak alana soktu ve hoyratça denizi doldurmaya başladı.

Oysa, ÇED Yönetmeliği’nin 6. Maddesinin 3. fıkrasına göre bu yasal değil. Çünkü yönetmelik şöyle diyor.

“Bu yönetmeliğe tabi projeler için “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Olumlu” kararı veya “Çevresel Etki Değerlendirilmesi Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.”

Bu hüküm ortada dururken, müteahhit firmanın ruhsatsız bir şekilden liman inşaatına başlaması, Datça’da büyük tepkilere neden oldu.

“Halkla toplantı bahane, marina rantı şahane”

Geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı liman projesi için ÇED gereği bir halkın katılım toplantısı düzenledi.

Toplantıda inşaatın ruhsatsız olarak başlamasına büyük tepki gösterilirken, Muğla Çevre Platformu avukatlarından Güngör Erçil, resmi evrakta sahtekarlık yapıldığını, bu toplantının yasalar gereği yapılmaması gerektiğini belirtti ve “ Hazırlanan ÇED raporu bir ÇED raporu değildir. Çevrenin korunmasına dair rapor değil, bu marinanın teknik olarak nasıl yapılabileceğine dair bir rapordur.  İkinci olarak 1998’de başlamış olan marinanın yapımı için 17 gün önce yapılan ilanla bu kısa süreye sıkıştırılmasıyla, burada yapılan bu toplantının gerçekten halkın görüşlerinin ifade edilmesine uygun olmadığının göstergesidir. Ekleriyle birlikte 834 sayfalık bir rapor var ortada bunu nasıl inceleyecek Datça halkı ve görüşlerini bildirecek. Duyarlı yöreler listesi olmaması, poseydon çayırlarının yok sayılması dolayısıyla mevzuata aykırıdır toplantKoruma mantığı proje alanıyla sınırlı planı ÇŞB’nin onaylayıp toplantı düzenlemesi mevzuata aykırıdır. Talebimiz bu toplantının yapılmaması yönündedir’ dedi.

Ancak, Çevre Bakanlığı yetkilileri itirazları tutanaklara yazacaklarını ama toplantıyı yapacaklarını açıkladı. Bunun üzerine yaklaşık 20 kişi toplantıyı terk etti.

Ardından müteahhit firma adına Halil Levent Akbaş, projeyi anlatmaya çalıştı ancak insanları tatmin edemedi.

Çok kişi  projede liman inşaatının Datça’nın kısıtlı olan su kaynaklarını tüketmeyeceğine, çevreye ve ekolojik dengeye zarar vermeyeceğine ilişkin net, bilimsel bir açıklama olmadığını belirttiler ve  yat kapasitesinin neye dayanarak 426 olarak hesaplandığını, yüzer iskelelerin denizde akıntıları keserek kumluk plajına zarar vermeyeceğinin nasıl garanti  edileceğini sordular.

- Advertisment -