Ana SayfaHaberlerDEM Parti Meclisi de kararsız kaldı: Her ilde kendi adayımızı çıkaralım diyenler...

DEM Parti Meclisi de kararsız kaldı: Her ilde kendi adayımızı çıkaralım diyenler çoğunlukta. Karar sonraya bırakıldı

Yerel seçim stratejisini belirlemek üzere toplanan DEM Parti Meclisi’nden (PM) ortak karar çıkmadı. PM’de büyük çoğunluk “Her seçim bölgesinde kendi adaylarımızı çıkaralım” görüşünü savundu ama sayıları az olmayan bir grup da “Duygusal bir görüş bu, işbirliğine ihtiyacımız var” diyerek Emek ve Özgürlük İttifakı ve CHP’yle işbirliğini savundu. DEM İstanbul İl Başkanı’nın kapımız AK Parti’ye de açık açıklaması üzerine tartışmalar yaşandı. PM’de CHP’yle görüşülebileceği gibi AK Parti’yle de görüşülebileceği ama söyleme dikkat edilmesi gerektiği konuşuldu. DEM PM’nin sonuç bildirgesi yarın (17 Aralık) açıklanacak.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde alacağı tutum merakla beklenen DEM Parti, yerel seçim stratejisini netleştirmek için parti meclisini topladıysa da, bu kararını sonraya bıraktı. 

DEM Parti’nin eş başkanlar Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları başkanlığında yapılan parti meclisi (PM) Ankara’da 5 saatlik bir toplantıda yerel seçime giden süreçte siyasette yaşanan tüm gelişmeler ve DEM Parti’nin hareket planını masaya yatırdı. 

Partideki tüm eğilimlerin üzerinden geçildiği, görüş ve önerilerin dinlenilip tartışıldığı 75 kişilik PM’de ortak bir karara varılmadığı, yerel seçim stratejisi üzerinde değerlendirmelerin süreceği öğrenildi. 

PM’de büyük çoğunluğun “Her seçim bölgesinde kendi adaylarımızı çıkaralım” görüşünü savunduğu, bu görüşten yana olmayanların ise “Duygusal bir görüş bu. Seçmenin etkisinde kalalım ama işbirliğine ihtiyacımız var” mesajıyla DEM’in her seçim bölgesinde kendi adayını çıkarmasını savunanlara karşı çıktığı belirtildi. 

Edinilen bilgiye göre PM’de bir grup partili siyasi partilerdeki gelişmelerin, siyasette yaşananları bir süre daha gözlemlenmesini istedi. 

DEM Parti’nin ‘kent uzlaşısı’ prensibi temelinde diğer partilerle “işbirliği ya da güçbirliği” yapması gerektiğini savunanlar, “Öncelikle tüm bileşenlerimizle tam bir uzlaşı ve mutabakatla, daha sonra Emek ve Özgürlük İttifakı’yla, sonra da CHP’yle belli kentlerde işbirliği sağlanabilir” önerisini getirdi. Bu öneriyi getirenler CHP’yle işbirliği yapılması durumunda DEM’in İstanbul, Aydın, İzmir, Ankara, Antalya gibi kentlerin kimi ilçelerinde aday çıkarmasını ve CHP’nin de bu adayları desteklemesinin sağlanmasını istiyor. 

“Yerel seçim cumhurbaşkanlığını da aşan bir seçim”

PM’de DEM’in yerel seçime ittifak ve işbirliğiyle girmesini isteyenlerin “Yerel seçim, cumhurbaşkanlığı seçimini de aşan bir seçim olacak. Ortadoğu’daki gelişmeler, partilerarası ilişkiler ve ikinci yüzyıl gibi temel güncel gelişmeler ışığında DEM Parti’nin işbirliğini ve güçbirliğini geliştirmesi kazanım olacaktır” mesajı verdiği de öğrenildi.  

Görüşme söylemine dikkat 

DEM PM’de, İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz’ın kamuoyuna yansıyan “Tabandan gelen eleştiriler doğrultusunda bu seçimde kazanımlara odaklanacağız. Görüşmeler için kapımız hem AK Parti’ye hem de CHP’ye açık” söylemine eleştiriler de getirildi. 

Eleştiriler “Bu söylem doğru bir söylem değil. AK Parti, parlamentoda olan bir parti. Görüşmek isterlerse DEM Parti’yle görüşülür. Ama bunun niçin yapıldığı kamuoyuna anlatılır” mesajıyla verildi. 

Parti meclisindeki DEM’liler iktidarın kayyum politikasına itirazın büyütülmesi konusundaki görüş birliğini tekrarladı. 

DEM PM sonuç bildirgesinin yarın (17 Aralık) açıklanması kararlaştırıldı. DEM Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) da 18 Aralık pazartesi toplanması bekleniyor. MYK daha önce DEM’in her seçim bölgesinde kendi adaylarını çıkarması eğiliminde olduğunu duyurmuştu. 

DEM PM’nin açılışında konuşan eş başkanlardan Tuncer Bakırhan’ın yerel seçim ve işbirliklerine dönük “Biz kimsenin ilk yardım çantası değiliz. Sandıkta başı gözü yarılana, her daim pansuman için yetişecek yedek güç olmadığımızı belirtmek istiyoruz” mesajı vermişti. 

- Advertisment -