MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Twitter’da hakarete uğradığı iddiasıyla ve “mağdur” olarak yer aldığı davada, Sakarya’nın Hendek İlçe Adliyesinde görevli hâkim Murat Akyol, Ankara Adliyesi’ne talimat yazıp Devlet Bahçeli’nin mahkemeye gelip beyanda bulunmasını, gelmezse hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmasını istedi.
Bahçeli’nin ifadeye çağrılması talimatı Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi’ne düştü. Hendek 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen cevabi yazıda Hâkim Kaya Burak Dumlu, mağdurun bir siyasi partinin genel başkanı ve milletvekili olması, olaya ilişkin doğrudan bir görgüsünün bulunmaması ve suçun da uzlaşmaya tâbi olmaması hususları gözetilerek istinabe evrakının yeniden değerlendirilmesini istedi.
Mahkeme Bahçeli’nin beyanının alınmasında ısrarcı oldu
Hendek 1. Asliye Ceza Mahkemesi, bu yazıya karşılık Bahçeli’nin beyanının alınmasında ısrarcı oldu. Yazıda hâkim, “Her ne kadar müşteki milletvekili ve bir siyasi partinin genel başkanı olsa da, kanun ve yargılama önünde normal bir Türk vatandaşından hiçbir ayrıcalığı yoktur. Kanunun getirmiş olduğu uygulama ise müştekinin mahkemece beyanının alınması usulüdür. Bu nedenle yazmış olduğumuz talimat gereğince müştekiye bizzat davetiye çıkartılarak mahkemenizce ifadesi alınmak suretiyle şikâyet ve delillerinin sorulması yahut mahkemenize şikâyet ve delillerine ilişkin kendisi veya vekili aracılığıyla dilekçe sunar ise de sunmuş olduğu dilekçe ile birlikte talimat yazımızın kapatılarak mahkememize iadesi rica olunur” ifadelerine yer verdi.
HSK, Bahçeli’nin “zorla getirilmesini” isteyen hâkim hakkında inceleme başlattı
Kararın ardından Hâkim ve Savcılar Kurulu harekete geçti ve MHP lideri Devlet Bahçeli’ye zorla getirilme kararı çıkartılmasını isteyen Hendek 1. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Murat Akyol hakkında inceleme yapılması için HSK müfettişi görevlendirildi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdemir: “Hukuki yanlış düzeltildi”
Milliyetçi Hareket Partisi Medya, Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ise iki gün önce yaptığı açıklamada, sorunun çözüldüğünü ifade ederek, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bugün bazı basın yayın organlarında Sayın Genel Başkanımızın ‘mağdur’ sıfatıyla Hendek 1. Asliye Ceza Mahkemesince ifadeye çağırıldığına dair maksatlı haberler yer almıştır.
“Aynı mahkeme, Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesine 27.03.2021 tarihinde gönderilen yazı ile ‘ilgili evrakın işlemsiz olarak iade edilmesi’ talebinde bulunmuş, yapılan hukuki yanlışlık düzeltilmiştir.
“Sayın Genel Başkanımız ve Milliyetçi Hareket Partisi yargıya saygı hassasiyetini her zaman taşımış ve bu anlamda örnek siyasi tavırlarını sürdürmüştür. Bu konudaki duruşumuz, demokrasimizin değerli emsalleri arasında yer almaktadır.
“Durum böyleyken kim oldukları bizim tarafımızdan çok iyi bilenen terör sevici ve kollayıcı medya organlarının meseleyi aslından saptırma amacı taşıyan tutumları kendi kirli suretlerini bir kez daha ortaya koymaktan başka bir netice doğurmayacaktır.”