TBMM Genel Kurulu’nda iktidarla muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifinin, yalan haber ve bilgiye kimin karar vereceği konusunda meraklı soruları beraberinde getiren 29. maddesi, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.
Yasanın uygulanmasıyla birlikte toplumda bir ‘cadı avı’nın başlayacağına dair endişeler uyandıran 29. maddeyle, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “dezenformasyon suçu” olarak tanımlanan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu” ekleniyor. Bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.
TCK’nın 217. maddesine eklenen fıkra şöyle:
“Madde 217/A-(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
“(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”
CHP, AYM’ye gidiyor
Sadece bu maddeyle değil, 40 maddelik kanun teklifinin tümüyle, Türkiye’de ifade özgürlüğüne özellikle yaklaşan seçimler öncesinde ‘darbe vurulduğunu’ düşünen CHP, iktidarın muhalefetten yükselen eleştirilere kulak tıkamasını her durumda halka açıkça anlatacağını duyurdu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, görüşmeleri süren yasa teklifinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, onayın ardından yasanın iptali için AYM’ye başvuracaklarını açıkladı.
Dezenformasyon Yasası’na karşı sosyal medyada basın meslek örgütlerinin “Susmak Yok, Sansür Yasasına Hayır” etiketleriyle başlattığı protestolara toplumun her kesiminden destek geliyor.