Araştırmacılar, 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarparak dinozorların sonunu getiren devasa gök taşının yalnız olmadığını söylüyor.Batı Afrika’daki Gine kıyılarındaki bir su altı kraterinin detaylı taramaları, kraterin Kretase döneminin sonlarında aynı zamanlarda başka bir büyük gök taşının gezegene çarpması sonucu oluştuğunu gösteriyor.
Taramalar, 65 ila 67 milyon yıl önce meydana gelen şiddetli çarpmanın, çapı 8 kilometreden fazla olan bir krater oluşturduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, göktaşının Dünya’ya yaklaşık 72 bin kilometre hızla çarptığını tahmin ediyor.
800 metrelik bir tsunamiye sebep olduğu tahmin edilen ikinci gök taşının, Meksika’ya düşen 180 km genişliğinde bir krater oluşturan ilk göktaşının dinozorları yok etmesinden önce mi, sonra mı çarptığı bilinmiyor.
Heriot-Watt Üniversitesi’nden Dr. Uisdean Nicholson bu asteroidin dünyaya çarpmadan önce ‘gökyüzündeki ateş topunun Güneş’in yaklaşık 24 katı büyüklüğünde göründüğünü’ söylüyor.
Bu kadar büyük asteroidlerin kısa sürede güneş sisteminden geçip Dünya’ya doğru yola çıkmasının alışılmadık bir durum olduğunu söyleyen araştırmacılar, iki asteroidin neden birbirine yakın bir şekilde Dünya’ya çarptığı hakkında bir fikirlerinin olmadığını açıkladı.