Ana SayfaHaberlerDiplomatik jest: Arkeoloji Müzesi’ndeki 2700 yıllık İbranice Siloam yazıtı İsrail’e veriliyor

Diplomatik jest: Arkeoloji Müzesi’ndeki 2700 yıllık İbranice Siloam yazıtı İsrail’e veriliyor

İsrail medya kuruluşu Zman Yisrael, Türkiye’nin İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan ve en önemli antik İbranice yazıtlardan biri olarak bilinen 2700 yıllık Siloam yazıtını İsrail’e iade etmeyi kabul ettiğini iddia etti. Yazıt, Siloam Şehri’ne su getiren bir tünelin inşasına ilişkin İncil’deki anlatıma somut tarihsel destek sağladığı için Yahudiler için önemli bir metin kabul ediliyor. İsrail yazıtı almak için uzun yıllardır talepler iletiyordu. En son 2017 yılında dönemin İsrail Kültür Bakanı Miri Regev görüştüğü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yazıt karşılığında Gaziantep’teki hayvanat bahçesine iki tane fil bağışlamayı teklif etmişti.

Habere konuşan İsrailli bir yetkili, jestin İsrail ile Türkiye arasındaki bağların ısınması sırasında geldiğini vurguladı ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Türkiye ziyareti sırasında gündeme geldiğini söyledi.

Aynı yetkili, İsrail’in de şu anda İsrail’de bir müzede bulunan Türkiye için tarihi ya da dini açıdan önemli olan bir eseri Türkiye’ye vererek jeste karşılık vermeyi teklif ettiğini söyledi.

İsrail Siloam Havuzu’ndan Siloam Şehri’ne su getiren bir tünelin inşasına ilişkin İncil’deki anlatıma somut tarihsel destek sağlayan 2700 yıllık İbranice bir metin olan Siloam yazıtının iadesini uzun zamandır istiyordu.

İsrailli bakan yazıt karşılığında iki tane fil teklif etmişti

2017’de dönemin İsrail Kültür Bakanı Miri Regev bir basketbol maçı için Türkiye’de bulunduğu sırada görüştüğü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yazıtın İsrail’e verilmesi karşılığı, Gaziantep’teki hayvanat bahçesine iki tane fil bağışlayacaklarını söylemiş fakat teklif reddedilmişti.

Teklif, Şahin’in hayvanat bahçesinde yalnızca bir fil bulunduğunu sayıyı arttırmak istediklerini söylemesinin ardından gelmişti.

İsrailli bakanın bu teklifi, İsrailli gazeteci Akiva Novick’in görüşmeden bir vidoyu sosyal medya hesabından yayımlaması sonucu ortaya çıkmıştı.

2007’de dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, mevkidaşı Abdullah Gül’den İsrail’in kuruluşunun 70. yıl kutlamalarında sergilenmesi için eseri ödünç olarak istemişti. Gül olumlu yanıt verse de İsrail’in Gazze politikaları nedeniyle eser İstanbul’da kalmıştı. 

Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 1998’de yazıt karşılığında başka eserlerin teklif edildiğini söylemişti. 

Ankara, yazıtın uzun zamandır Osmanlı mülkü olduğunu belirterek Türkiye’de kalmasında ısrarcıydı.

- Advertisment -