Ana SayfaHaberler“Dışlanmış, sevgiden mahrum bırakılmış erkekler”in öfkeli hareketi: “İncel”ler

“Dışlanmış, sevgiden mahrum bırakılmış erkekler”in öfkeli hareketi: “İncel”ler

“Kadınlar sadece yakışıklı, zengin, statü sahibi erkeklerle birlikte olurken erkekler tüm kadınlarla birlikte olabiliyor ve bu da dezavantajlı erkeklerin yalnız kalmasına yol açıyor…” Genel teorileri bu olan “İncel”ler geçtiğimiz hafta Twitter’da açtıkları sohbet odalarında seslerini ilk kez duyurdular: “Dışlanan, yokluğa bırakılmış, sevgiden mahrum bırakılmış erkeklerin laneti kadınların üzerinde olsun!..” Yeni başlayanlar ya da ilk kez duyanlar için dünyada ve Türkiye’de ‘İncel’ hareketi…

Sosyal medyada giderek yaygınlık kazanan “tra”, “terf”, “cis kadın” gibi kavramların ne olduğu henüz tam anlaşılmamışken geçtiğimiz hafta sosyal medyada büyüyen tartışmalarla gündeme bir de “incel” terimi yerleşti. Twitter’da açılan sohbet odalarında hararetli tartışmalar yaşandı, feministlerle İncel’ler  arasında kavgalar çıktı. Öte yandan konuya hiçbir anlam veremeyip “İncel”leri holding ismi sananlar da oldu.  

Kim bu “İncel”ler?

“Incel” terimi “involuntary” ve “celibate” kelimelerinden oluşuyor ve aslında yeni ortaya çıkmış bir terim değil. Geçmişi 1997 yılına kadar dayanıyor. 1997’de Alana isimli 20’li yaşlarında bir kız, istemesine rağmen hiç ilişki yaşamamış olanlar için “Involuntary Celibacy Project- Gönülsüz Bekârlık Projesi” isimli bir web sitesi kurdu. Site zamanla erkek ve kadınların yalnızlık hakkında konuştuğu, neden kimseyle tanışamadıklarını tartıştığı bir forum haline geldi. Bir süre sonra Alana siteyi devretti. Site gittikçe popülerleşti ve buradaki insanlar zamanla Reddit, Facebook gibi platformlarda da örgütlenmeye devam etti. 

“Incel”lerin ilişkilerle ilgili düşüncesi genel itibariyle kadınların %80’inin, erkeklerin %20’lik bir paydasını oluşturan çekici erkekleri arzuladığı, geri kalanların dış görünüş, sosyal statü gibi sebeplerle tercih edilmediği ve asla da tercih edilmeyecekleri yönünde. İnandıkları hipergami teorisine göre kadınlar sadece yakışıklı, zengin, statü sahibi erkeklerle birlikte olurken erkekler tüm kadınlarla birlikte olabiliyor ve bu da dezavantajlı erkeklerin yalnız kalmasına yol açıyor. Tüm bu etkenler “İncel”lerin kadınlardan ve buna sebep olan erkeklerden nefret etmesine neden oluyor.

Stacy, Chads, Beckys… Incel jargonu

“İncel”lerin kendi aralarında bir jargonları da var. Örneğin mental problemleri olduğu için ilişki kuramayanlara mentalcel, boyu kısa olduğu için hiç şansı olmayanlara heightcel, madde bağımlılığı olduğu için sosyal ve duygusal ilişki kuramayanlara drugcel, “normal” insanlara ise normie diyorlar.

Genel adı “Femoid” olan kadınları Stacy ve Becky olarak ikiye ayırıyorlar. “Ortalama” genç kadınlara “Becky” derken, “kendini beğenmiş, kıyafet, makyaj ve takı manyağı” kadınları “Stacy” diye adlandırıyorlar. Bu kadınların ayrıntılı fiziksel özelliklerinin sıralandığı görseller de hazırlamışlar.

“İncel”ler yakışıklı, kaslı, uzun boylu, çekici ya da zengin, statü sahibi erkekleri “Chad” olarak isimlendiriyorlar. “İncel”lere göre chad’lerle “İncel”lerin kafatasları ve kemik yapıları bile birbirinden tamamen farklı.

“İncel”lerin tüm bu tanımlamaları uzun uzun açıkladıkları Wikipedi sayfaları da mevcut.

“İncel”ler ve şiddet olayları

“İncel”ler zamanla kadınlar tarafından sürekli reddedilmelerinden kaynaklandığını iddia ettikleri bir kadın düşmanlığına evrildiler. Mizojini içeren ve ırkçı paylaşımlarda bulunmaya başladılar. Aralarında toplu katliamlardan, cinayetten, tecavüzden bahsetmeye başlayanlar oldu. Olay bu raddeye gelince sosyal platformlar, örneğin Reddit 41 bin üyelik toplulukla ilişiğini kesti.

“İncel”ler arasında nefretlerini fiiliyata dökenler de oldu. 2014 yılında ABD California’da Elliot Rodger isimli 22 yaşındaki genç 140 sayfalık bir mektubu ve çektiği videoları arkasında bırakarak, 6 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti.

Videolarda Rodger yalnızlık, reddedilmişlik ve tatminsizlik sebebiyle tüm insanlardan intikam alacağını açıklamıştı. Kızların onun yerine başka erkeklerle birlikte olmayı tercih etmelerinden yakınmış, hiç cinsel ilişkiye girememiş olmasını da işkence olarak tanımlamıştı.

https://www.youtube.com/watch?v=t-jCSZh2tMk

Yine benzer şekilde 2018’de 25 yaşındaki Alek Minassian Kanada Toronto’da kiraladığı bir minibüsle insanların arasına daldı ve 10 kişinin ölümüne sebep oldu. Minassian’ın sosyal medya hesaplarında İncel hareketine atıf yapan, kadın düşmanlığı içeren ve Elliot Rodger’ı öven paylaşımlar vardı. 

2020 yılında ise Kanada‘da yine İncel topluluğundan 17 yaşında bir genç 24 yaşındaki Ashley Noelle Arzaga’yı bıçaklayarak öldürmüştü. Bu cinayet üzerine İncel akımı “terör sorunu” olarak ele alınmaya başladı.

2021 yılında Jake Davidson isimli genç hâlâ bakir olmasının suçlusu olduğunu düşündüğü annesi de dahil olmak üzere beş kişiyi öldürdü.

Türkiye’deki İnceller

Türkiye’deki “İncel”ler ise ilk kez geçtiğimiz hafta Twitter’da açılan sohbet odalarında seslerini duyurdu. Bu odalarda söz alıp kendilerini anlatmaya çalıştılar. Dış görünüşleri sebebiyle duygusal ve cinsel ilişki yaşayamadıklarını, kadınların sadece dış görünüş veya statüyle ilgilendiğini savundular. Sadece kadınlarla ilişkilerinde değil diğer sosyal ilişkilerinde de ayrımcılığa uğradıklarını anlattılar. Türk “İncel”lerin sohbet odalarındaki sözleri ve kişisel hesaplarından attıkları tweet’ler tepkiyle karşılandı. Özellikle feminist gruplar, ülkedeki kadınların tecavüze uğramalarının, şiddet görme korkularının, iş hayatında ve sosyal hayatta ayrımcılığa uğramalarının yanında “İncel”lerin dertlerinin ağlaklıktan öteye geçemeyeceğini savundular. “İncel”lerin potansiyel tecavüzcü ve katil olduğu, bu sebeple onlarla empati yapılmaması gerektiği öne sürüldü.

“İncel”ler karşılaştıkları tepkilerden sonra tekrar sohbet odaları açıp bir algı operasyonuna kurban gittiklerini, birkaç kişi üzerinden tüm topluluğun linç edildiğini, haksızlığa uğradıklarını savundular. Söz konusu sohbet odalarında verilen “psikoloğa gidin”, “spor yapmayı deneyin”, “sosyalleşin” gibi tavsiyelerin de bomboş tavsiyeler olduğunu ileri sürdüler.

Ayrıca dünyanın çeşitli yerlerinde işlenen cinayetlerin faillerinin, örneğin Elliot Rodger’ın mental sıkıntılarının olduğunu; bu sebeple yaptığının tüm “İncel”lere mal edilmemesi gerektiğini söylediler.

Türkiye’deki İncel topluluğunun TürkIncelTV adında bir YouTube kanalları, TürkİncelForum adında bir de forumları bulunuyor.

“İncel”lerin beyanları nefret söylemi mi? “İncel”ler terörist mi? “İncel”ler engelli mi? Bu sorular dünyanın çeşitli ülkelerindeki “İncel”ler ve onlara karşı gelenler arasında tartışılmaya devam ediyor.

Kaynaklar:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45284455

https://incels.wiki/w/Main_Page

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9890817/Mother-fat-ugly-virgin-Plymouth-     gunman-22-tried-mental-health-support.html

- Advertisment -