Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.
2013-2022 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Wang, yedi ay önce göreve getirilen ve bir aydır kamuoyu önünde olmamasıyla dikkatleri üzerine çeken Qin Gang’ın görevden alınmasının ardından yeniden Dışişleri Bakanlığı’na getirildi.
Türkiye’deki Uygur oluşumlarından Wang’ın ziyareti nedeniyle tepki açıklamaları yapıldı.
Aileleri toplama kamplarında tutulan Uygurlar tarafından kurulan Uygur Hak Arama ve Adalet Derneği; Erdoğan’a, Fidan’a ve milletvekillerine hitaben açık mektup yayımladı. Uygurlar, siyasetçilerden Uygur Özerk Bölgesi’ndeki yakınlarına ulaşabilmek için Wang’dan somut talepte bulunmalarını istedi.
Dünya Uygur Kongresi’nin Türkiye temsilciliğini yürüten Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Campaign for Uyghurs Türkiye Temsilciliği’nin de olduğu Uygur oluşumları da yayımladıkları açıklamayla; Wang’a, Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde uluslararası toplum tarafından “soykırım”la suçlanan uygulamalarının durdurulmasıyla ilgili talepler iletilmesini istedi.
Dışişleri Bakanı’nın kayıplara karışması
Çin Dışişleri Bakanlığı görevinden alınan Qin Gang’ın 25 Haziran’dan bu yana kamuoyunda görünmemesi; hakkında Çin Komünist Partisi içinde bir hizip çatışmasının kurbanı olduğu, yolsuzluğa bulaştığı ve özel hayatıyla ilgili bir meselenin çıktığı gibi farklı iddiaların ortaya atılmasına neden oldu.
“Çin’in Twitter’ı” olarak bilinen sosyal medya uygulaması Weibo’da Qin’in eşi ve eşini aldattığı iddia edilen bir kadının adları en çok arananlar arasına girdi.
Qin’le ilgili iddiaların Çin’in internet arama motorları ve Çin sosyal medya sitelerinde bir sansür uygulanmaksızın dolaşımına izin verilmesi ise ayrıca dikkat çekti.
Qin, Dışişleri Bakanlığı’ndan önce 1,5 sene Washington Büyükelçiliği yapmıştı. ABD’deki görevinden önce de Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olarak görev yapan Qin’in, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e en yakın isimlerden biri olduğu söyleniyordu.
Interpol, Çin’e seyahat eden kendi başkanını bulamıştı
Qin’in kamuoyu önünden kaybolması, uluslararası basında çok dikkat çekse de Çin’de bakan ya da üst düzey bürokrat makamlarına gelmiş kişilerin bir anda ortadan kaybolması dönem dönem rastlanılabilen bir durum. Uzun süre ortadan kaybolan kişiler bazen bir süre sonra tutuklandıkları açıklanarak bazen ise hiçbir açıklama yapılmaksızın yeniden kamuoyunda görünmeye başlayarak ortaya çıkabiliyor.
Bu örneklerden en ünlüsü 2018’de Interpol Başkanı olduğu sırada ortadan kaybolan Meng Hongwei’ydi.
Hongwei, 25 Eylül 2018’de Interpol merkezinin bulunduğu Fransa’dan Çin’e seyahat ettikten sonra yaklaşık iki hafta kendisinden haber alınamamıştı. Hongwei’nin Çin’de rüşvet suçlamasıyla tutuklandığı ortaya çıkmıştı.
Şi de iki hafta ortadan kaybolmuştu
2013’te Çin Devlet Başkanlığı’na gelen Şi de Çin Devlet Başkan Yardımcısı olduğu 2012 yılında iki haftalığına ortadan kaybolmuş ancak daha sonra bir açıklama yapılmaksızın yeniden kamuoyu önüne çıkmıştı.