Ana SayfaHaberlerDün yerel seçimlere partilerin ayrı ayrı girmesi çağrısı yapan Akşener, bugün: “İstanbul-Ankara’ya...

Dün yerel seçimlere partilerin ayrı ayrı girmesi çağrısı yapan Akşener, bugün: “İstanbul-Ankara’ya günü geldiğinde bakılır”

Dün Afyon Kocatepe’deki parti mitinginde tüm partilere yerel seçimlere ayrı ayrı girme çağrısı yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, miting sonrası gazetecilere konuştu: “Yerelde teşkilatlar birbiriyle çalışma yapabilirler. Bugünden bir şey söylemek mümkün değil”, “Ankara-İstanbul’a günü geldiğinde bakılır.”

Akşener’in miting sonrası gazetecilere yaptığı açıklamalardan önemli satırlar şöyle:

“Herkes iki büyük şehre odaklanıyor ama benim söylemeye çalıştığım şu: Genel seçimlerde başarısız olduk. Bu konuda kimseyi suçlamıyorum, altı siyasi partinin hepsi bir pay sahibi, sonuçtan sorumluyuz.”

“Kamplaşan, kutuplaşan sistemlerde seçmenin tercihi, özgürlüğü kalmıyor. Herkes iki büyük şehre odaklanıyor ama benim söylemeye çalıştığım şu: Genel seçimlerde başarısız olduk. Bu konuda kimseyi suçlamıyorum, altı siyasi partinin hepsi bir pay sahibi, sonuçtan sorumluyuz. Kamplaşan, kutuplaşan sistemlerde seçmenin tercihi, özgürlüğü kalmıyor.”

“Ama şöyle bir durum var. Ucuz etin yahnisi lezzetsiz oluyormuş. Biz 2019’da kendimiz teklif ettik. Herkes belediyelerden genel müdürlükler üzerinden yürüdü. Bunu çok büyük hakaret saydım ben. Şimdi bütün listeleri çıkaracağım. Bakalım kaç tane genel müdürümüz varmış.”

“Ama şöyle bir durum var. Ucuz etin yahnisi lezzetsiz oluyormuş. Biz 2019’da kendimiz teklif ettik. Herkes belediyelerden genel müdürlükler üzerinden yürüdü. Bunu çok büyük hakaret saydım ben. Şimdi bütün listeleri çıkaracağım. Bakalım kaç tane genel müdürümüz varmış. Benim, partimin amacı belediye almak değildi, seçmeni 2023 için ayağa kaldırmaktı. Ama hep sayı üzerinden konuşuldu. Biz 19 ilçe belediyesi aldık. Buradaki en önemli hedef İstanbul’du. Tayyip Bey’in kalbi, yüreği olan yer. Biz her şeye ‘evet’ dedik. Çok da güzel yüründü ve bir başarı kazanıldı. Şimdi bu başarının sonuçları itibariyle seçmen ayağa kalktı, ‘biz kazanabiliriz’e gelindi. Hep beraber başardık. Ama dediğim gibi, bazı yerlerde, bazı anlaşmalar yerelde olabilir. Onları henüz konuşmuş değiliz. Ama partilerin bir araya gelip ortak adaylar belirlenmesi gibi değil.”

“Bu iki arkadaşımızın (İmamoğlu-Yavaş) karşısına aday çıkarılacak, çıkarılmayacak… Onlara günü geldiğinde bakılır. Amma velakin çıkarıldığı takdirde de, bizim aday gösterdiğimiz kişi ne üzerinden konuşacak? Proje üzerinden konuşacak. Bunlar ocu, şucu, bucu demiyoruz, demeyeceğiz. Eğer ittifaklar üzerinden yerel seçime gidilirse görürsünüz ki aynı oculuk buculuk üzerinden birbirimizi yediğimiz, yerelde insanların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağının konuşulmadığı bir seçim olur. Biz buna karşıyız.”

“Bazı el sıkışmalarının karşısında olacağız bu sefer”

“Bazı el sıkışmalarının karşısında olacağız bu sefer. Yönetilemeyen bir sürü şey var. İlginç bir biçimde HDP bu seçimde 14 Mayıs’a kadar sürekli beyanat verdi. Arkadaşlar köylere, ilçelere gittiklerinde elini uzatmışlar, teröristin elini sıkmam demiş seçmen. Bunu biz yenemedik. Seçmenimizin başka alanlara kaymasında çok önemli etkisi oldu.”

“Benim hiçkimseye bir kırgınlığım yok. Kendimi anlatamama ve partimin duruşunu iletememe gibi bir sorunum, sorunumuz var. Bizim gibileri cahil, aşağıda gören bir şey var. Ben onu gördüm bu süreç içerisinde. 7 Cumhurbaşkanı yardımcısı olduk. Danışma kurulunun daha doğru olduğu ortaya çıkıyor. Bu iki belediye başkanının sadece yardımcı olarak kalması halinde belki durum biraz daha farklı olabilirdi. Bunları konuşmamız lazımken Meral Hanım kalktı oturdu kafasıyla gidilirse askere tez alınır tezkere!”

“Bir kısım arkadaşın yüz ifadesi, ses tonlarıyla acaba Tayyip Erdoğan’la anlaştı mı demesi kadar incitici bir şey yok. En korkulu zamanlarda uzlaşmamışım da… Çok ayıp bir şey. Yedi senedir çektiğim eziyeti herkes biliyor. Evim basıldı, daha ne olsun?”

Millet İttifakı bitti mi?

“Cumhur İttifakı etle tırnak gibi. Onlar mezara kadar böyle. Biz ayrı ayrı partilerin kendini muhafaza etmeye gayret ettiği bir yapı olmaya çalıştık ama gördük ki buna da tahammül yok. Dolayısıyla tekleştiği, aynılaştırılmaya çalışıldığı bir süreçten geçtik. Bunun kimseye faydası olmadı. Millet İttifakı ya da Cumhur İttifakı genel seçim için elli artı bir sebebiyle geçerli. Ama yerel seçimlerde böyle bir durum yok. Bu şehirlere dair bir iş birliği. Orada bir sorun yok. Ama bir şeye zorlanıyor: Altı kişi rap rap gideceğiz, Türkiye’yi paylaşacağız. Böyle bir durum yok diyorum. Bütün siyasi partiler ayrı girsin çağrısı yaptım, İnşallah bu ulaşır. Yerelde şuculuk buculuk üzerinden değil hizmetler üzerinden seçmen farklı farklı oy kullanabilir. Bu Türkiye’yi rahatlatır.”

“Önüne gelene savaş açarken benim zürriyetime mi güvendin?”

“İstanbul kaybedilirse fatura İYİ Parti’ye çıkar deniyor. Çıkarsa çıksın. Azıcık düşünecek herkes. Siyaset insan odaklı bir iş. Şimdi İYİ Parti olmasa ne olacaktı? 2018’de AK Parti kaç milletvekiliyle Meclise girecekti düşünün? Bizim aldığımız oy CHP’den mi, hayır. Yankı odası diye kibar kibar anlattığım şeyler olmamış olsaydı AK Parti’den kopan seçmen bize gelebilirdi. İYİ Parti seçime girmemiş olsaydı İstanbul olacak mıydı kardeşim? O sinerjiden bahsediyorum. İstanbul’da birinci turda on üç bin beş yüz fark var. Bakın bakayım kimlerin oyu o fazlalık. Bizim hissimiz şöyle: Osmanlı’nın subayı Erzurum’a gitmiş, asker isteyecek. Köylü kafayı kaldırmış, önüne gelene savaş açarken benim zürriyetime mi güvendin?! Ben CHP’den değil herkesten bahsediyorum. Şimdi eğer biz muhalifsek bu iktidarı ve bu sistemi değiştirmek istiyorsak cahil muamelesi yapmayalım birbirimize.”

“İçişleri Bakanlığı Kemal Bey’in kendi kontenjanı, benim için bir problem yoktu”

“Hayır gerçekten haberim yoktu. Biz 17 Mayıs’ta altı lider bir araya geldik. Kemal Bey Sinan Bey, Ümit Bey gibi arkadaşlarla görüşmek istediğini söyledi. Görüşebilirsiniz dedik. Ben Sayın Muharrem İnce Beyefendiyle de görüşmesini istedim. Biz bu görüşmelere yetki verdik. Sonrasında Kemal Bey’in bilgi verdiği dönem oldu. O da meşhur yedi maddelik mutabakat metni. Ben ‘bizi ilgilendiren bir durum yok bunun içinde’ dedim. Ama İçişleri Bakanlığı mevzusundan vallahi bilgimiz yok. Hiç kimsenin bilgisi yok. Kendi bakanlık kontenjanı. Benim açımdan bir problem yok.”

“Hayır ben hiç kimseye hiçbir şey sormadım. Burada ilginç olan şu: Kemal Bey’le Ümit Bey bir protokol imzalıyor. Sonra bu ifşa oluyor. Asıl proses bu. Ben Doğru Yol Partisi’nden ayrılmış, Tansu Hanım’la özdeşleşmiş bir politikacıydım. Ayrıldığımızdan itibaren çok şeye vakıf bir insan olmama rağmen ne Sayın Çiller ne Doğru Yol Partisi hakkında… MHP’ye geçmeme rağmen bana emanet dedim. Hakaret edecek hiçbir şey konuşmadım. O yılların Türkiye’siyle bu yılların Türkiye’sinin geldiği nokta üzerinde çok düşünüyorum. Bizim partimizde her şey şeffaftır. Bana özel söylendi diye konuşulan hiçbir konu doğru değildir. Ben ne biliyorsam herkes bilir. Böyle özel gizemli işler varmış gibi durum yok. Namus meselesine dönersek, bu iki erkeğin birbirine emanet ettiği bir durum. Benim bu işe karışmam, laf söylemem çok doğru değil.”

“Benim de Bahçeli’ye bir çağrım oldu, umarım Semih Yalçın küfretmez”

“Bugün benim de bir çağrım oldu Sayın Bahçeli’ye. (Seçimlere) yalnız girmek üzere. Bakalım ne diyecek? Umarım Semih Yalçın küfür etmez.”

- Advertisment -