Ana SayfaHaberlerDünyaABD Başyargıcı Roberts yine liberallerin yanında yer aldı

ABD Başyargıcı Roberts yine liberallerin yanında yer aldı

Giovanni Russonello’nun New York Times’ın ‘On Politics’ köşesinde yer alan makalesi, güçler ayrılığının olduğu bir Başkanlık sisteminin işleyiş biçimini örneklerle anlatıyor. Böyle bir sistemde, muhafazakâr bir Yüksek Mahkeme başkanı muhafazakâr başkanı fena halde şaşırtan kararlar alabilir… Başkan’ın konuşma yapacağı eyaletin valisi maske zorunluluğu koyunca, maske kullanmamakta ısrar eden Başkan’ın elinden sinirlenmekten başka bir şey gelmeyebilir… Sosyal medya platformları, şiddet içeren konuşmalar yüklediği gerekçesiyle Başkan’ın hesaplarını askıya alabilir…  

•     ABD Başyargıcı John Roberts, muhafazakâr eğilimli Yüksek Mahkeme’de belirleyici oya sahip olduğunu kesin bir şekilde gösterdi. Bunun son kanıtı, önceki gün Roberts’ın Mahkeme’nin dört liberal yargıcıyla birlikte, kadınların kürtaja erişimini, neredeyse eyalette yasaklayacak kadar kısıtlayan bir Lousiana eyalet yasasını ret oyu vermesi oldu.

•     George W. Bush tarafından atanan ve esasen muhafazakâr bir geçmişe sahip olan Roberts, Anayasa’nın yapılandırıcı denilen bir yorumunu geçerli kılmak için onyılların teamülünden vazgeçmeye istekli olduğunu sık sık gösteren bir muhafazakâr çoğunluk karşısındaki tek engeli oluşturuyor. 

•     Çoğunluğun görüşünü kayda geçiren Yargıç Stephen Breyer, Lousiana eyalet yasasının, Yüksek Mahkeme’nin 2016’da Whole Woman’s Health’e karşı Hellerstedt davasında hükümsüz kıldığı bir Teksas yasasıyla ‘neredeyse kelimesi kelimesine aynı’ olduğunu ve kadınların Anayasal kürtaj hakkını yersiz bir şekilde kısıtladığını belirtti.

•     Yargıç Brett Kavanaugh diğer üç muhafazakârla birlikte karşı oy kullandı. Demokrat Partili adaylar bu haberin üstüne atladılar. Bu yıl yeniden seçilmek için zorlu bir mücadele verecek olan bazı Cumhuriyetçi senatörler 2018 yılında Kavanaugh’un atanması lehinde oy kullanmışlardı.

•     Bu senatörlerin arasında yer alan Maine Senatörü Susan Collins o sırada, kürtaj hakları konusunda Kavanaugh’un mahkeme teamüllerine uygun hareket edeceğine inandığını söylemişti. Dünkü kararın açıklanmasının ardından Collins’in Demokrat Partili rakibi Sara Gideon, Susan Collins’e Brett Kavanaugh’un Roe’ya karşı Wade davası kararının kabul edilmiş yasa niteliğinde olduğuna inanmaya  devam edip etmediğini soran bir tweet attı. Kadınların kürtaj hakkını savunan NARAL Pro-Choice America’nın başkanı Ilyse Hogue, Kavanaugh’un adaylığını destekleyen Cumhuriyetçi senatörlerin peşini bırakmamaya söz verdi.

•     Yüksek Mahkeme, son sıralardaki eğilimine uygun olarak, bazı daha az dikkat çekici konularda muhafazakârların daha hoşuna gidecek kararlar aldı. (Birkaç hafta önce LGBTQ ayrımcılığına karşı kritik önemdeki kararıyla birlikte de aynı şey olmuştu.) Bir idam cezası davasında kararın temyizi başvurusunu reddederek fiilen 17 yıllık bir aradan sonra federal hükümetin yeniden idam cezalarını uygulamasının yolunu açtı. 

•     Ve Roberts diğer dört muhafazakâr yargıçla birlikte, Trump’ın Tüketicinin Finansal Korunması Bürosu’nun direktörünü gerekçe belirtmeden görevden almasını sağlayacak bir kararı onayladı. Kongre tüketiciyi korumayı amaçlayan bu kurumu 2010’da Dodd-Frank Yasası’nın bir parçası olarak oluşturmuş ve Başkan’ın direktörü ancak “beceriksizlik, görevi ihmal ya da suistimal” durumunda görevden alabileceği hükmünü koymuştu.

•     Çoğunluğun görüşünü kayda geçiren Roberts, bu hükmün “Anayasa’nın güçlerin ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu” öne sürdü. Öte yandan, aynı karar, yanıtı 10 yıldır belirsiz olan bir soruyu yanıtlıyor ve iş dünyasının yanında yer alan birçok muhafazakârın öfkesine neden olan sözkonusu kurumun varlığını sürdürmesini güvence altına alıyor. Roberts’ın ifadesine göre, “Dolayısıyla büro çalışmaya devam edebilir, ancak direktörü, kararımız ışığında Başkan tarafından istendiğinde görevden alınabilir.”

•     Koronavirüs ülkenin çeşitli yerlerinde tırmanıyor ve birçok eyalet yönetimi yeniden açılma planlarını durduruyor ya da bütünüyle geri çekiyor. New York Valisi Andrew Cuomo ve New Jersey Valisi Philip Murphy önümüzdeki günlerde restoranların yeniden açılmasına izin verme planlarını gözden geçirdiklerini açıkladılar.

•     Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump’ın işyerlerinin yeniden açılmasının virüsün tırmanışa geçmesine katkı yapmadığı yolundaki, halk sağlığı uzmanlarınca büyük oranda karşı çıkılan iddiasını tekrarlamakla birlikte, Başkan’ın tersine son sıralardaki bir dizi organizasyonda maske taktı. Muhabirlere, “Maske takmak iyi fikir. Ve tecrübeyle biliyoruz ki, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatacak,” dedi.

•     Trump’ın kurultay konuşmasını yapmaya karar verdiği Florida eyaleti Jacksonville kentinin Cumhuriyetçi Belediye Başkanı, halka açık kapalı mekânlarda herkesin maske takmasını zorunlu tutacağını açıkladı. Bu kararın, konuşmasını Ağustos sonunda geleneksel seçim mitingi havasında bir konuşma yapabileceği umuduyla Jacksonville’de yapmaya karar veren Trump’ı kızdırması bekleniyor.

•     Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Partililerin oylarıyla, Amerikalıların sağlık için harcamaları gereken parayı sınırlamayı amaçlayan bir yasa tasarısı kabul edildi, ancak Cumhuriyetçilerin oybirliğiyle karşı çıkmasıyla Senato’da reddedilmesi kaçınılmaz görünüyor. Covid-19 pandemisiyle yola çıkan fakat onunla sınırlı kalmayan tasarı sağlık sigortası ödemelerinin kişisel gelirin yüzde 8,5’ini aşmamasını öngörüyor.

•     New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, göstericilerin talepleri karşısında bir taviz vererek Polis Kuvvetleri’ne ayrılan fondan 1 milyar doları başka alana kaydıran bütçeyi kabul etti.

•     de Blasio ve Kent Konseyi Sözcüsü Corey Johnson tarafından önerilen bütçe 1.000 yeni polis akademisi öğrencisi alınması yolundaki planı geçersiz kılacak.

•     Öte yandan, New York polisi bütçesindeki kesintinin yarısı, okul devriyesi ve evsizlere destek gibi bazı işlevlerin polisten alınıp başka kurumlara kaydırılmasıyla sağlanacak. Demokrat Partili Konsey üyesi Ben Kallos, “Siyah Hayatlar Değerlidir diyerek yürüyüş yapan birinin amacının, okul güvenliği görevinin New York polisinin bütçesinden okulların bütçesine aktarılması olduğunu sanmıyorum,” dedi.

•     Kent bütçesi, koronavirüs pandemisi nedeniyle gelirlerin düşmesi yüzünden bir dizi başka departmanın harcamalarında da kısıntı yapıyor.

•     Trump’ın, bir göstericiye “Beyaz güç!” diye tepki gösteren bir destekçisini gösteren videoyu Twitter’da paylaşması geri tepti. Başkan sonunda o mesajı kaldırdı, fakat geri adım atmışa benzemiyor. Hemen ertesi gün, evlerinin önünden geçen siyah göstericilere silah doğrultan St. Louisli bir beyaz erkek ve kadının videosunu retweetledi.

•     Trump bir ABC News video bağlantısını ve ilgili makaleyi retweetledi, fakat kendisi yorum eklemedi. Ancak İkinci Anayasa Değişiklik Maddesi’nde yer alan hakların güçlü bir savunucusu olduğu biliniyor ve ırk adaletsizliğini kınayan göstericilere karşı tepkisini de açıkça belirtiyor.

•     Twitch, Trump’ın hesabını askıya alan ilk bilinen sosyal medya platformu oldu. Amazon’un sahibi olduğu canlı akış hizmeti, Trump’ın iki yeni akışının nefret içeren konuşma konusundaki kurallarını ihlal ettiğini açıkladı. Sözkonusu videolardan biri, Trump’ın 2015’teki Meksika’yı ABD’ye uyuşturucu, suç ve tecavüzcü göndermekle suçladığı konuşmayı içeriyor, diğeri  ise Trump’ın Oklahoma’nın Tulsa kentindeki yeni gösterisinde anlattığı, gece bir kadının evine zorla giren çok sert bir Meksikalı’nın hikâyesi…

•     Bir Twitch sözcüsü açıklamasında, “Twitch nefret söylemine izin vermemektedir. Politikamız doğrultusunda Başkan Trump’ın kanalı, akışta söylenenler nedeniyle geçici olarak askıya alınmıştır,” dedi.

•     Reddit de Trump destekçilerinin en büyük topluluğu olan r/The_Donald’ı yasakladığını benzer bir açıklamayla duyurdu. Şirketin tepe yöneticisi Steve Huffman muhabirlere, “Reddit bir topluluk ve aidiyet alanıdır, insanlara saldırı alanı değil. The_Donald bunu ihlal etti,” dedi.

•     r/The_Donald’ın 790 binden fazla kullanıcısı var. Reddit siyasal yelpaze boyunca yer alan ve “Chapo Trap House” adlı solcu podcast’i de içeren 2 bin başka topluluğu da yasakladığını duyurdu.

(Kaynak: New York Times)

- Advertisment -