Facebook, Başkan Trump’ın ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in sayfalarına konan ilanda, Nazilerin, muhaliflerini (örneğin komünistleri) yaftalamak için kullandıklarına benzer bir kırmızı ters üçgen yer aldığını, böylece şirketin organize nefret karşıtı politikalarını ihlal ettiğini belirtti ve ilanın kaldırılmasına karar verdi.
Sosyal ağın güvenlik politikası yöneticisi Nathaniel Gleicher, nefret örgütlerini ve nefret ideolojilerini temsil eden simgelere izin vermediklerini söyledi, meğerki bir bağlam içinde kullanılsınlar ya da mahkûm etmek amacı taşımasınlar: “Bu ilan örneğinde bunu gördük. Bu simgenin kullanıldığı her yerde aynı şeyi yapardık.”
İlanlar Başkan’ın ve yardımcısının sayfalarında yaklaşık 24 saat boyunca kaldı ve indirilmelerine kadar yüz binlerce kere görüntülendi.
Trump’ın seçim kampanyası sözcülerinden Tim Murtaugh ise, kırmızı ters üçgenin Antifa tarafından kullanılan bir simge olduğunu ve ilana bu nedenle konduğunu söyledi. Trump, neo-Nazilere, faşizme, beyazların üstünlüğünü savunanlara ve ırkçılığa karşı çıkan radikal solcu bir protesto hareketi olan Antifa’yı George Floyd’un ölümünden sonra ABD’ye yayılan sokak gösterilerinde gerçekleşen şiddet olaylarından sorumlu tutuyor.
BBC’nin Kuzey Amerika teknoloji muhabiri James Clayton’a göre bu, teknoloji devleriyle Beyaz Saray arasındaki giderek gerginleşen ilişkinin en yeni atışması.
Geçen ay Twitter, Başkan’ın Minneapolis’teki gösteriler hakkındaki bir tweet’ine, ‘şiddeti yücelttiği’ gerekçesiyle uyarı koymuştu. Trump buna teknoloji devlerinin ‘denetimsiz gücü’ hakkında konuşarak yanıt vermiş ve sosyal medya şirketlerini kullanıcılarının çevrimiçi içeriklerinden kanun önünde sorumlu olmaktan koruyan kanunun iptal edilmesi gerektiğini söylemişti.
Fakat Trump şu anda Twitter ile değil, Facebook’la ilgili. Çevrimiçi politik ilan bütçesinin çoğu oraya gidiyor. Bu önlem, muhtemelen Başkan’ı kızdıracak.
Öte yandan, 2020 seçimleri yaklaştıkça Facebook’un neyi kaldırıp neyi kaldırmayacağına gittikçe daha çok odaklanması beklenebilir. Haziran başında Trump’ın Minnesota’daki gösteriler üzerine sosyal medyada paylaştığı Ulusal Muhafızları gönderme tehdidine ve ‘yağma başlarsa ateş açılır’ uyarısına Twitter’da şiddeti yücelttiği gerekçesiyle uyarı konması; Facebook’ta ise, şirket politikasını ihlal etmediği gerekçesiyle önlem alınmaması Facebook çalışanlarının tepkisine yol açmıştı.
(Kaynak: BBC)