Ana SayfaHaberlerDünyaGlasgow’dan hayali cihan değer bir mülteci dayanışması örneği

Glasgow’dan hayali cihan değer bir mülteci dayanışması örneği

Polis, İskoçya’nın Glasgow şehrindeki bir mahallede yaşayan iki mülteciyi sınırdışı etmek üzere gözaltına almak istedi. Mahalle halkı, polis minibüsünün etrafını sararak gözaltıları engelledi. İçişleri Bakanlığı, sekiz saat süren gerilimin ardından iki mülteciyi serbest bırakma kararını açıkladı.

İskoçya’nın Glasgow şehrinde, Kenmure Caddesi’nde dün (13 Mayıs) İskoç polisi bir evi bastı ve iki göçmeni sınır dışı edilmek üzere gözaltına alarak polis minibüsüne bindirdi.

Polis operasyonunu izleyen 200 civarında Kenmure Caddesi sakini önce minibüsün önünü kesti. Mahalle sakinlerinden biri minibüsün önüne yatarak hareket etmesini engellerken diğer mahalleliler minibüsün çevresini sardı.

Olay yerine gelen polis destek ekipleri minibüsü korumaya alırken, minibüsün hareket etmesini engellemeye çalışan mahalle sakinlerine de müdahale ettiler. Yaklaşık sekiz saat süren gerilim sonucunda İçişleri Bakanlığı iki göçmenin serbest bırakılmasına karar verildiğini açıkladı.  

Göçmenlerin serbest bırakılmasının ardından Kenmure Caddesi’nde binlerce kişinin katıldığı büyük bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe katılanlar hükümete hitaben “yanlış şehre bulaştınız”, “komşuma dokunma” sloganları attı. Glasgow’da dün yaşanan gelişmelerin ardından #KenmureStreet #Glasgow etiketi sosyal medyada yoğun ilgi gördü.

İskoçya’nın en büyük şehirlerinden birisi olan Glasgow aynı zamanda önemli bir sanayi kenti. Britanya’daki pek çok sanayi kentinde olduğu gibi Glasgow’da da son yıllarda hızla artan bir işsizlik sorunu yaşanıyor. Buna rağmen Glasgow’da uzun yıllardır varlığını koruyan güçlü bir göçmen ağı ve Britanya hükümetinin göçmen politikalarına karşı kampanyalar düzenleyen etkili sivil toplum kuruluşları bulunuyor.

- Advertisment -