Dünya Gıda Programı'nın (WFP) açıkladığı yeni rapora göre, 2011'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra şiddetin pençesinden kurtulamayan Güney Sudan'da nüfusun yarısı aç.
Önümüzdeki üç ay içinde durum daha da dramatik bir hal alabilir uyarısı yapan WFP, 10 binlerce kişinin yiyecek bulma umuduyla Darfur gibi bölgelere akın etmeye başladığını belirtti.
700 binden fazla Güney Sudanlı ise komşu ülkelere kaçmış durumda. Birlik Devleti eyaletindeki açlığın sınırı ölümcül düzeyde.
Çatışmalardan uzak kalan Warrap ve Bahr el Gazal eyaletlerinde bile açlık oranı yüzde 15'lerin altına düşmüyor.
Savaşın dışında Güney Sudanlılar kuraklıkla da boğuşuyor. Ekonomi çökmüş durumda, gıda fiyatları vatandaşların satın alamayacağı kadar yüksek.
Ülkede 15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılan muhalif lider Riek Machar, Yukarı Nil eyaletinde isyancı güçlerin bulunduğu, Güney Sudan ile Etiyopya arasındaki bir bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü.
Ağustos 2015'te merkezi Salva Kiir yönetimiyle Machar güçleri arasında barış anlaşması yapıldı.
Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu.
Söz konusu anlaşma, ayrıca uzun süren savaşın ardında bıraktığı sosyal ve psikolojik etkilerin giderilmesi için 30 aylık geçici hükümet döneminde çalışmalar yapacak Milli Barış ve Uzlaşı Komisyonunun kurulmasını öngörüyor.
Kaynak: AFP, WFP, AA