Ana SayfaHaberlerDünya‘Halep bombardımanları savaş suçu olabilir’

‘Halep bombardımanları savaş suçu olabilir’

 

Lüksemburg’da Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının bir araya geldiği Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından Suriye konusunda bir bildiri yayımlandı. Bildiride Suriye rejimi ile müttefiki Rusya'nın Halep'te ayrım gözetmeyen, kasten sivilleri ve altyapıyı hedef alan saldırıları kınandı. Bunların ‘savaş suçu’ olarak sayılabileceği belirtildi.

 

Suriye halkının korunmasında öncelikli sorumluğun rejimde olduğu belirtilen bildiride, "AB bu nedenle, rejim ve müttefikleri tarafından sivil nüfusa, insani yardım ve sağlık personeline, sivil ve insani altyapıya dönük aşırı ve orantısız saldırıları kınıyor, (Suriye rejimi ve müttefiklerine) ayrım gözetmeyen hava saldırılarını durdurması çağrısı yapıyor" ifadelerine yer verildi.

 

‘Halep üzerindeki askeri uçuşlar acilen durdurulsun’

 

Halep üzerindeki askeri uçuşlara acilen son verilmesinin istenildiği bildiride, derhal çatışmaların durdurulması, ablukaların kaldırılması, ülke çapında insani yardımlara erişimin sağlanması çağrısı da yapıldı.

 

Rusya'dan 8 saatlik ‘insani mola’

 

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, 20 Ekim'de 8 saat "insani mola" verileceğini duyurdu. Moskova’da gazetecilere konuşan Rudskoy, Rusya ve rejim güçlerinin Halep'te, 20 Ekim'de yerel saatle 08.00-16.00 arasında 8 saatliğine hava saldırılarına ara vereceğini; sivillerin tahliyesi ve silahlı grupların İdlib'e doğru şehri terk etmeleri için koridor açacağını belirtti.

 

Belirtilen tarih ve saatler arasında Halep'e hava saldırısı düzenlenmeyeceği ve ateş açılmayacağını ifade eden Rudskoy, sivillerin tahliyesi için altı, silahlı grupların şehirden ayrılması için de iki koridor oluşturulacağını söyledi.

 

BM: Olumlu ama yetmez

 

Rusya’nın 8 saatlik ateşkes açıklamasının ardından açıklama yapan Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, “Çatışmalara verilen herhangi bir arayı olumlu karşılarız, ancak yardım ulaştırmak için daha uzun bir araya ihtiyaç var” dedi.

 

Halep’e yardımların ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat boyunca çatışmalara ara verilmesi gerektiğini belirten Birleşmiş Milletler, daha önce defalarca bu yönde çağrıda bulunmuştu.

 

Sadece Pazar günü 51 sivil öldürüldü

 

Suriye’nin Halep kentine yönelik Rusya ve rejimin hava saldırıları devam ediyor. Sadece 16 Ekim Pazar günü kentteki yerleşim yerlerine 40’tan fazla hava saldırısı düzenlendi. Saldırılarda 51 sivil öldü, 70’ten fazla da yaralı var.

 

19 Eylül’den bu yana 500’e yakın sivil öldü

 

ABD ve Rusya uzun bir müzakere sürecinden sonra 9 Eylül'de Suriye'de ateşkes uygulanması konusunda anlaşmıştı. 12 Eylül'de yürürlüğe giren ateşkes ABD'nin Suriye'de Esed rejimine ait güçleri bombalaması ve Rusya ile rejimin Halep'te insani yardım konvoyunu hedef almasından sonra çökmüştü. 19 Eylül'den bu yana Halep yoğun bombardıman altında. 500’e yakın sivil öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

 

Kaynak: AFP, Reuters ve AA

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik