Ana SayfaHaberlerDünyaİsrail’de seküler kesim endişeli: Radikal sağ partiler koalisyon için Netanyahu’nun kamusal alanda...

İsrail’de seküler kesim endişeli: Radikal sağ partiler koalisyon için Netanyahu’nun kamusal alanda kadın-erkek ayrımını yasallaştırmasını istiyor

İsrail’de radikal sağ ve Ortodoks Yahudileri temsil eden partiler Netanyahu’nun Likud partisi ile koalisyon kurmak için kamusal alanda ve etkinliklerde kadın-erkek ayrımının yasallaşmasını istiyor. Netanyahu liderliğindeki Likud henüz bu taleplere resmî bir yanıt vermedi. Muhalefet ve seküler Yahudiler, Likud’u laikliğe zarar vermekle suçluyor.

İsrail’de 1 Kasım’da düzenlenen seçimlerde Netanyahu ve radikal sağcı ittifak partileri mecliste çoğunluğu ele geçirmişti. Netanyahu başbakanlığında kurulacak koalisyon hükümeti için görüşmeler devam ediyor. Radikal sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir’in kamu güvenliği bakanı olması bekleniyor.

Radikal sağ ve dindar Ortodoks partiler, Netanyahu hükümetinden kamusal alanda kadın-erkek ayrımına imkân verecek yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyor. Ben-Gvir, düzenlemenin yapılmasında ısrar ediyor.

Mevcut durumda dini ibadet amacıyla yapılan etkinliklerde kadın-erkek ayrımı ayrımcılık yasağının istisnası olarak kabul ediliyor. Radikal sağcılar bu istisnanın kapsamının genişletilmesini ve siyasi etkinliklere, toplu taşımaya ve kamusal alana da zorlama olmamak koşuluyla yayılmasını istiyor.

Likud henüz bu talep konusundaki resmî görüşünü açıklamadı. Muhalefetteki Yesh Atid lideri Lapid, Netanyahu’yu laikliğe zarar vermekle ve radikal sağcılara alan açmakla suçladı.

- Advertisment -