Ana SayfaHaberlerDünya‘Kerry ve CIA, Türkiye'den özür diledi’

‘Kerry ve CIA, Türkiye’den özür diledi’

 

Diplomasi muhabirlerine bilgi veren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 2014'te Türkiye'yi IŞİD'den petrol almakla suçladığını, ancak kendisinden kanıt istenmesi üzerine sunduğu belgelerdeki koordinatların Kilis Belediyesine ait asfalt şantiyesine ait olduğunun ortaya çıktığını anlattı. Yetkili, daha sonra Kerry'nin sözlü, CIA'in de yazılı olarak Türkiye'den özür dilediğini ifade etti.

 

Fırat Kalkanı Harekâtı’nın güvenli bölgenin sağlanması için başlatıldığını ve Münbic'deki PYD unsurlarının tamamen Fırat'ın doğusuna geçtiğinden emin olmak için ABD ile ortak bir heyet gönderildiğini söyleyen yetkili, bu bölge güvenli hâle geldikten sonra sivil insanların yerleştirilebileceğini vurguladı. Yetkili, bu bölgede başta konut olmak üzere, yaşam alanı oluşturmak için bazı çalışmaların olduğu bilgisini de verdi.

 

Beşiktaş’taki saldırıyı gerçekleştirenlerden birinin Suriye'den, kullanılan patlayıcıların da yurt dışından geldiği söyleyen yetkili, bu bağlamda Türkiye'nin ABD'ye "PKK ile PYD arasında bir fark olmadığını" anlatmaya çalıştığını ifade etti.

 

“Rusya ve Türkiye birbirine güvenerek hareket ediyor”

 

Rusya ve Türkiye'nin Halep'teki gelişmelerin yaşandığı bu süreçte birbirine güvenerek hareket ettiğini belirten Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Rusya verdiği sözlerin hepsinin arkasında durdu. Ve Türkiye'nin de bir söz verdiği zaman arkasında duracağını bir kere daha görmüş oldular. Esasen bu iş birliği iki ülke arasındaki güvenin de güçlü bir şekilde tekrar tesis edilmesinde vesile oldu. Burada Rusya gerçekten anlaşmanın uygulanması için bazen rejim ve diğerlerini karşısına alma pahasına sözünde durdu" dedi.

 

Yetkili, Türkiye'nin Suriye konusunda çok taraflı görüşmelerden bir sonuç elde edemediğini, Rusya ve İran gibi önemli aktörlerle çözüm arayışına girdiğini söyleyerek, bu üç ülkenin de Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

 

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Suriye'nin çıkarıyla bizim çıkarımız örtüşebilir ama bu Suriye'deki şu anda meşru da olmayan Esed'in ve yanındaki yakın çalıştığı insanların çıkarı değil, tüm Suriye halkının çıkarı." diyerek, Türkiye'nin ancak siyasi dönüşüm sonrası tüm Suriye'yi yönetecek yeni yönetimle temas kurabileceğini belirtti.

 

“AB’nin tekrar yakınlaşma arzusu var”

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Donald Tusk'un, Türkiye ile bir zirve düzenlenmesini görüştükleri açıklamasını da değerlendiren yetkili, birliğin tekrar yakınlaşma arzusu olduğunu ifade etti.

 

Türkiye'nin vize serbestisine yönelik olarak terörle mücadele yasasında değişiklik yapmasının şu süreçte ve şartlarda mümkün olmadığını vurgulayan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Bunu önermek demek, halk nazarında bu hükümetin görevini bırakması demek" diye konuştu.

 

Yetkili, Türkiye'nin son önerisini de vererek "Gelin bir somut takvim üzerinde çalışalım" diyeceğini de sözlerine ekledi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -