Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önlemlerin gevşetilmesine paralel olarak Avrupa’daki haftalık yeni Covid-19 vakalarında aylardır ilk defa artış görüldüğünü açıkladı. Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge, normalleşmeye hızlı geçişin, aralarında Ermenistan, İsveç, Moldova ve Kuzey Makedonya’nın bulunduğu 11 ülkede ‘çok önemli’ artışlara neden olduğunu belirtti. Bu risk hakkında yaptığı uyarıların gerçekleştiğini ve müdahale edilmezse sağlık sistemlerinin sınıra dayanacağını söyledi.
WHO’nun Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya’da 54 ülke ve yedi bölgeyi kapsayan Avrupa Bölgesi’nde 2,6 milyondan fazla Covid-19 vakası ve 195 bin ölüm bildirilmiş durumda. Her gün yaklaşık 20 bin yeni vaka ve 700 yeni ölüm kaydediliyor. Dün (25 Haziran) video üzerinden yaptığı basın toplantısında Kluge şöyle dedi:
“Haftalarca, ülkeler önlemlerini düzenlerken yeniden sıçrama riskinden söz ettim. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bu risk şimdi gerçek oldu. Son iki haftada 30 ülkede yeni vaka sayılarında artış görüldü. Bu ülkelerin 11’inde, hızlı geçişler çok önemli sıçramalara neden oldu ve eğer müdahale edilmezse sağlık sistemleri bir kere daha sınıra dayanabilir.”
WHO daha sonra bu 11 ülke ve bölgenin Ermenistan, İsveç, Moldova, Kuzey Makedonya, Azerbaycan, Kazakistan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kırgızistan, Ukrayna ve Kosovo olduğunu açıkladı.
Kluge Polonya, Almanya, İspanya ve İsrail gibi ülkelerin okullar, kömür madenleri ve besin işleme tesisleri ile bağlantılı tehlikeli artışlara hızla tepki verdiğini ve hızlı müdahalelerle bu artışları kontrol altına aldığını söyledi. Bölge Direktörü, yeni artışlara karşı uyarıda bulunurken, WHO’nun yazın ülkelerin çoğunda durumun biraz yatışmasını beklediğini açıkladı. “Fakat Covid-19’un mevsimsel grip, zatürre ve başka hastalıklarla bir araya gelebileceği sonbahar için hazırlık yapmalıyız, çünkü henüz etkili bir tedavi ve etkili bir aşı yok.”
Öte yandan, dün Cenevre’de WHO Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ile görüşen Almanya ve Fransa, Dünya Sağlık Örgütü’ne desteklerini sürdüreceklerini açıkladılar. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ülkesinin bu yıl WHO’ya nakit ve ekipman olarak 500 milyon euro’dan fazla bağışlamayı planladığını belirtti, küresel pandeminin küresel koordinasyonlu bir tepki gerektirdiğini, uluslararası sorunlara tek tek ulusal çözümler bulma çabasının başarısızlığa mahkûm olduğunu vurguladı.
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran da doğrudan WHO’ya 50 milyon euro, Lyon’daki araştırma merkezine de ayrıca 90 milyon euro vereceklerini açıklayarak, “Dünyanın çok uluslu bir örgüte her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğuna gerçekten inanıyorum,” dedi.
ABD’nin WHO’yu “Çin’in kuklası” diye niteleyip parasal desteğini keserek ayrılacağını açıklamasından sonra Avrupa ülkelerinin liderleri örgüte desteklerini göstermeye önem veriyor.
(Kaynak: BBC)