Küba yönetimi, Cuma gecesi (6 Ağustos) mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulmasına izin veren yasayı onayladı.
Küba parlamentosunun internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Devlet Konseyi mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülkenin üretken dönüşümünün bir parçası olarak ekonomiye dahil olmasını öngören kararını onayladı.”
Küba, pandemi ve yaptırımlar yüzünden son 30 yılın en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya
Küba, geçen seneden bu yana girdiği ekonomik bunalımı bertaraf edebilmek için reformları hızlandırdı. Ada ülkesinin önemli gelir kapısı olan turizmin pandemiyle birlikte büyük darbe alması ve ABD’nin yaptırımları Küba’yı son 30 yılın en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya bıraktı.
Yeni yasayla mikro ölçekli işletmelere 1-10, küçük ölçekli işletmelere 11-35, orta ölçekli işletmelere 36-100 aralıklarında personel çalıştırabilme hakkı verildi. Düzenleme öncesinde sektörlerin çoğunda fiilen özel faaliyet olsa da pek çok sektörde kanuni engelden dolayı sadece bağımsız çalışan serbest meslek sahipleri olarak gösteriliyorlardı.
Başbakan Cruz: “Aşılamayacak sınırlar var”
Kabul edilen yasal çerçeve, uzun zamandır özel çalışan Kübalılarca talep ediliyordu. İşgücünün yaklaşık yüzde 13’üne tekabül eden 600 bin civarında Küba vatandaşının özel sektörde çalıştığı tahmin ediliyor.
Yeni düzenlemenin özel sektörün Küba ekonomisindeki payını arttırabileceği düşünülüyor.
Küba’nın yeni düzenlemeyi ilk duyurduğu Haziran ayında, Küba-Amerika Birleşik Devletleri Ekonomik ve Ticaret Konseyi “ABD iş dünyası açısından ticari çıkarları yeniden değerlendirebilecek önemli bir karar” açıklaması yapmıştı.
Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz da Haziran ayında yaptığı açıklamada reformların gidişatı için “aşılması mümkün olmayan sınırlar olduğu için bir özelleştirme sürecine yol açmayacağını” söylemişti.
Şubat ayında sağlık, eğitim, medya gibi rejim açısından kritik görülen alanlar hariç olmak üzere serbest çalışma izni verilen sektör sayısı 127’den 2 bine çıkarılmıştı.
Protestoların ardından geldi
11-12 Temmuz günlerinde 40’tan fazla şehirde, ekonomik problemler ve bireysel özgürlükler üzerindeki baskıları karşı Küba tarihinin en büyük protestoları gerçekleşti. Eylemler sırasında en az 1 kişi öldü, yüzlerce kişi gözaltı alındı.
Küba Hükümeti, toplumsal hareketliliğin arkasında ABD’nin olduğunu iddia etmişti. ABD Hazine Bakanlığı’ndan Küba Savunma Bakanı ve Küba İçişleri Bakanlığına bağlı özel kuvvetler ile iki polis gücüne yaptırım uygulanacağı duyurulurken, Biden “Bu daha başlangıç. ABD, Küba halkına yönelik baskılardan sorumlu bireylere yaptırım uygulamaya devam edecek” demişti.