Ana SayfaHaberlerDünyaLukaşenko’nun uçağı acil indirme gerekçesi olan ‘Hamas’ın bomba tehdidi’ düzmece çıktı

Lukaşenko’nun uçağı acil indirme gerekçesi olan ‘Hamas’ın bomba tehdidi’ düzmece çıktı

23 Mayıs’ta Atina’dan Vilnius’a giden İrlanda havayolu şirketi Ryanair’in uçağını Belarus hava sahasında “bomba ihbarı var” gerekçesiyle zorla Minsk’e indirerek uçaktaki Belaruslu muhalif gazeteciyi tutuklatan Lukaşenko’nun Hamas’tan geldiğini iddia ettiği e-postanın uçağın uyarılmasından 24 dakika sonra atıldığı ortaya çıktı. “Allahu Akbar” başlıklı e-postada İsrail’den Gazze’ye saldırıyı kesmesi isteniyordu; ama e-posta atıldığında ateşkes ilan edileli iki gün olmuştu.

Newlines Magazine’den Micheal Weiss’in ulaştığı bilgilere göre, Lukaşenko’nun uçağın indirilme emrini tetiklediğini söylediği Filistinli Hamas grubundan geldiği iddia edilen e-postanın geliş saati ile uçağa terör alarmı bilgisinin verilmesi saatleri uyuşmuyor.

E-postadaki zaman bilgisi, bu gönderinin Belarus makamlarının pilota ve mürettebata yolcuların yanı sıra patlayıcı bir cihaz taşıdıklarını söylemesinden 24 dakika sonra yapıldığını gösteriyor.

ahmed_yurlanov1988@protonmail.com isimli e-posta adresinden gönderilen mesajın konu kısmında “Allahu Akbar” ifadesi yer alıyor ve mesaj şöyle devam ediyor:  

“Biz, Hamas askerleri, İsrail’in Gazze Şeridi’nde ateşi kesmesini talep ediyoruz. Avrupa Birliği’nin bu savaşta İsrail’e verdiği desteği bırakmasını talep ediyoruz. Delphi Ekonomik Forumu katılımcılarının 23 Mayıs’ta FR4978 uçuşuyla evlerine döneceklerini biliyoruz. Bu uçağa bir bomba yerleştirildi. Taleplerimizi karşılamazsanız, bomba 23 Mayıs’ta Vilnius üzerinde patlayacak.”

Ateşkes iki gün önce ilan edilmişti

Ama e-postanın saati, uçak mürettebatına bombalı saldırı ihtimali bilgisinin verilmesinden 24 dakika sonrasına tekabül ediyor.

Buna ek olarak, e-postada atıfta bulunulan ateşkes, mesajın gönderilmesinden 2 gün önce zaten uygulamaya geçmişti.

Tutarsızlıklar bununla sınırlı değil

Lukaşenko’nun komplo teorisini temellendirdiği orijinal e-posta, uçağın zorunlu inişine yol açan olayların belirlenmiş zaman çizelgesiyle çatışan diğer tutarsızlıklarla dolu. Belarus yetkililerine göre bu posta, o esnada Minsk’teki hava trafiğinde yer alan diğer hava yolu şirketleri yetkilileri ile de paylaşıldı.

Atina’dan kalkan uçaktan sorumlu olan Yunan Sivil Havacılık Otoritesi, FR4978’in yolculuğunun hiçbir noktasında böyle bir uyarı almadığını kamuoyuna açıkladı.

Kaynak:

https://newlinesmag.com/reportage/lukashenkos-crazy-stupid-hamas-headfake/

Ne olmuştu?

23 Mayıs’ta Atina’dan Litvanya’nın başkenti Vilnius’a doğru yola çıkan İrlanda havayolu firması Ryanair’e ait FR4978 sefer sayılı uçak Belarus hava sahasında  ‘bomba ihbarı’ gerekçesiyle MiG-19 savaş jetlerinin eşliğinde zorla Minsk’e indirilmiş, uçakta bulunan, Belarus’taki protestoları Telegram üzerinden haberleştiren Nexta’nın eski editörü, 26 yaşındaki gazeteci Roman Protaseviç ve kız arkadaşı gözaltına alınmıştı. Hava korsanlığı yüzünden Batılı ülkeler hava sahalarını Belarus uçaklarına kapatmışlardı.

- Advertisment -