2013’te darbeyle iktidara gelen Sisi’nin yönettiği Mısır’da, aynı zamanda anayasa profesörü olan Meclis başkanı, “Demokrasiden zaten dünyada kimse memnun değil, hatta en kötü siyasi sistem olarak görenler var” dedi.
2013’te, seçimle iş başına gelen ilk devlet başkanı olan Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesinden sonra Meclis Başkanlığına getirilen Ali Abdulâl’a göre “demokrasi en kötü sistem olarak görülüyor, bu konuda küresel bir tartışma var.”
Mısır Senatosu’nda görüşülen bir yasa önerisine itiraz eden Meclis’teki sınırlı sayıdaki muhalif milletvekillerinden Ahmed Tantawi’nin eleştirilerine cevap veren Mısır Meclis Başkanı şöyle dedi: “Siyasi liderler tarafından demokrasi en kötü siyasi sistem olarak görülüyor, bütün dünya yeni siyasi çözümlerin arayışı içinde, yeni politik sistemler öneren araştırmalar yayınlanıyor. 12’den fazla seçim sistemi var dünyada. Eğer bir anayasa hukuku profesörüne hangisi en iyisi diye sorsak, cevap veremez. Her ülke bu sistemleri kendi şartlarına göre adapte ediyor. Önümüzdeki on yıllarda dünya yeni siyasi sistem modellerine şahitlik edecek.”
Demokrasinin geleceği konusunda bu eşsiz değerlendirmeleri dile getiren Meclis Başkanı Ali Abdulâl, doktorasını Paris’te yapmış 72 yaşında bir anayasa hukuku profesörü. Darbenin ardından 2014’te hazırlanan anayasanın mimarlarından biri.
Ahmed Tantawi ise, 2019’da Meclis’ten geçtikten sonra referandumda kabul edilen ve darbeci Sisi’ye 2030 yılına kadar iktidarda kalma imkânı veren anayasa değişikliğine Meclis’te hayır oyu veren 16 muhalif milletvekilinden biriydi. Tantawi, 25-30 İttifakı adı verilen ve adını 25 Ocak 2011’de Mübarek’in devrilmesi ve 30 Haziran 2013’te Mursi’nin devrilmesinden alan muhalif ittifakın bir mensubu.