Ana SayfaHaberlerDünyaMusul operasyonu başladı

Musul operasyonu başladı

 

Musul'a operasyonun başladığını açıklayan Irak Başbakanı Haydar İbadi, kente sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini söyledi. İbadi'nin açıklamasının ardından Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, IŞİD hedeflerini karadan vurmaya başladı.

 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, Peşmergenin Musul'un doğusundaki Hazır Cephesi'nde, Irak ordusunun ise güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde IŞİD'e yönelik harekete geçtiğini duyurdu. Hazır Cephesi'nde üç koldan başlatılan operasyonlara 4 bin Peşmergenin katıldığı bilgisi aktarılan açıklamada, operasyonların IKBY Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında yapılan anlaşmaya göre devam ettiği kaydedildi. Açıklamada koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının dünden beri IŞİD hedeflerini bombaladığı ve Peşmergeye hava desteği sağladığı belirtildi.

 

Nuceyfi: Ninova Muhafızları da katılıyor

 

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerin de Musul operasyonuna katıldığını açıkladı. 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyleyen Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti. 

 

ABD Başkanı Obama'nın IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk de, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Irak ordusu ve Peşmergenin yanı sıra 'Ninova gönüllülerine' de başarılar diledi. McGurk, "Bu tarihi operasyonda sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz" ifadesini kullandı. 

 

ABD'den ilk açıklama

 

Operasyonun başlamasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, operasyonun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın dönüm noktası olduğunu belirtti.

 

Carter, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

"Bu, IŞİD’in kalıcı olarak yenilgiye uğratılması kampanyasında bir dönüm noktası. ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, Peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır. Iraklı partnerlerimizin ortak düşmanımızı yeneceklerine, Musul’u ve Irak’ın geri kalanını örgütün nefret ve gaddarlığından kurtaracaklarına inanıyoruz."

 

Kaynak: AA, Reuters, DHA

- Advertisment -