ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon Rakka'ya beklenen operasyonu başlattı. YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Çarşamba günü Rakka'yı ele geçirmek için saldırıyı başlattıkların açıklarken, koalisyon güçleri de havadan desteğini yoğunlaştırdı.
Rakka, IŞİD'in 'de fakto başkenti' olarak görülüyor. Türkiye'ye 90 km uzaklıktaki kentte yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı belirtiliyor. SDG, halihazırda Rakka'nın kuzeyindeki Tel Abyad ve Ayn İsa'yı kontrol altında tutuyor.
AFP'nin geçtiği haberde ABD özel kuvvetlerden askerler PKK'nın Suriye kolu YPG'lilerle birlikte Rakka saldırısının ön saflarında görüntülendi; Amerikan askerlerinin üniformalarına 'YPG'nin armasını' taktıkları görüldü.
Bakanlık'taki basın brifinginde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye’de bulunan Amerikan askerlerini YPG simgesi taşıyan üniformalarla gösteren fotoğraflarla ilgili yorumda bulunmayı reddetti. Israrlı sorular üzerine "Özel operasyon kuvvetleri geçmişte de bazı ortaklarının simgeleri ve kimliklerini belirten işaretleri üzerlerinde taşımıştı" dedi.
'Askerlerimiz öncülük etmiyor'
Cook, operasyona katılan askerleriyle ilgili “Askerlerin IŞİD’e karşı savaşan güçlere danışmanlık ve yardım görevi bulunuyor. Askerler desteklerini, becerilerini ve kabiliyetlerini bu güçlerin etkinliğini geliştirmek için sunuyorlar. Askerlerimiz ön safta yer almıyor, bu savaşa öncülük etmiyor” ifadelerini de kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da Suriye Demokratik Güçleri'ni çeşitlendirmek istediklerini söyledi. Şedadi'yi IŞİD'den alan bu gücün yüzde 60'ının Kürtler, yüzde 40'ının ise Araplardan oluştuğunu aktardı.
Toner, "çeşitlendirmeyi" isteme nedenlerinin ise IŞİD'den alınacak yerlerdeki nüfusun önemli bölümünün Sünni Araplardan oluşmasından kaynaklı hassasiyetler şeklinde açıkladı. Toner, aynı şekilde Irak'ın Felluce kenti için de benzer hassasiyetleri önemsediklerini belirtti.
YPG'ye silah yardımı sorusu
PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin ABD'den silah yardımı aldıklarına dair açıklamaları hatırlatılan Toner, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde yardım ve danışmanlık rolü üstlendiğini yineledi. Toner, "Yardım etmek, özellikle silah sağlama anlamına gelmez" dedi.
Toner, YPG'nin Amerikan yapımı ağır silahlar kullandığına ilişkin bir soru üzerine ise şunları söyledi:
"Maalesef ele geçirilmiş çok sayıda ekipman savaş alanında kullanılıyor. Bunların nereden geldiğini, kaynağının ne olduğunu söyleyebilmemiz imkansız. Bu konu hakkında kesin bir şey yok."
ABD, Rakka'yı ele geçirme operasyonu öncesi kente havadan broşürler bıraktı.
SDG Sözcülerin Telal Sello, AFP'ye yaptığı açıklamada IŞİD'le çatışmaların şu an için kırsal alanda yoğunlaştığını söylerken, "Rakka kent merkezine yönelik şimdilik bir plan yok. Şu anki saldırılar sonrası gelecekte şartlara göre bir operasyon olabilir" dedi.
Ancak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Başkanı Rami Abdürrahman, dün akşam itibariyla koalisyonun Rakka kentine hava saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi.
Gözlemevi'ne göre Suriye'de 10-15 bin arası SDG'li bulunuyor.
Kaynak: AFP ve AA